Cele 7 tipuri de „odihnă” și tot ce trebuie să știi despre ele

Cele 7 tipuri de „odihnă” și tot ce trebuie să știi despre ele

Lorena Pintilie

Când auzi cuvântul „odihnă” la ce te gândești? Cel mai probabil la un pui de somn în miezul zilei, la o zi liberă de la serviciu sau poate chiar la câteva ore de relaxare pe o plajă sau undeva în munți, departe de oraș. Cu alte cuvinte, probabil că acest cuvânt te duce cu mintea la orice activitate care te ajută să te recreezi, nu-i așa? Deși e de la sine înțeles că odihna fizică este principala sursă de recăpătare a energiei, mai există și alte modalități prin care să te odihnești. Mai exact, există șapte tipuri de odihnă, iar noțiunea a fost făcută cunoscută de un medic din Statele Unite.

Ca să te poți simți 100% odihnit/ă, dr. Saundra Dalton-Smith crede că ai nevoie de mai multe tipuri de „relaxare”, cum ar fi: odihnă mentală, emoțională, spirituală, socială, senzorială și creativă. Aceste noțiuni se regăsesc și în cartea acesteia „Odihna sacră: Recuperează-ți viața, reînnoiește-ți energia, restaurează-ți sănătatea mentală”. Însă ideea că orice om are nevoie de mult mai mult decât odihna fizică pentru a fi cu adevărat împlinit a luat amploare odată cu apariția ei pe TikTok. Mai mulți internauți, printre care și @DrJessicaKatanga, au făcut cunoscută această practică prin video-urile lor.

Chiar dacă, în general, oamenii sunt familiarizați cu un singur tip de odihnă (cea fizică), doctorul Saundra Dalton-Smith spune că pentru a găsi un echilibru perfect trebuie să te îngrijești și de alte aspecte, nu doar de cel fizic. Aceasta explică detaliat cum lipsa unuia dintre cele șapte tipuri de odihnă poate să dezechilibreze stilul tău de viață și să te conducă rapid la epuizare oricât de mult ai dormi. Un alt medic de renume internațional, Dr. Betsy Chung, psiholog clinician, afirmă că „odihna este extrem de importantă pentru funcționarea propice a organismului, deoarece oamenii nu sunt roboți și au nevoie de realimentare constantă pentru a funcționa corect”.

@drjessicakatanga Ending #mentalhealthawareness week with information on #rest 🤍 #selfcaretiktok #selfcaresunday ♬ original sound - Jessica Katanga

În cazul în care nu știai, tot ceea ce faci consumă energie care trebuie refăcută constant și rapid pentru a nu ajunge la epuizare, explică Chung. „Atunci când nu îți faci timp să te odihnești fizic, mental, social etc., în cele din urmă, poți începe să experimentezi simptomele oboselii cronice, te poți lovi de iritabilitate, lipsa dorinței de a face lucruri și cu siguranță te vei întâlni cu blocajele creative”, mai explică psihologul clinician Betsy Chung. De aceea este recomandat să treci prin toate cele șapte faze ale odihnei.

Poate că voi sfârși singur/ă. Și poate că este în regulă să nu am un partener de viață

Cele șapte tipuri de odihnă

1. Odihna fizică

Odihna fizică este actul de relaxare totală a corpului și de reîntregire a nivelului de energie prin ațipire, lenevit, dormit; practic orice îți permite ca mușchii din corp să se detensioneze și să își recapete energia necesară. Potrivit medicului Janelle S. Peifer, psiholog și fondator al „The Center For Inclusive Therapy & Wellness”, „odihna fizică ajută organismul să funcționeze eficient și îți permite să menții o doză suficientă de energie pentru a duce la bun sfârșit activitățile zilnice”. De asemenea, aceasta te ajută să eviți epuizarea și te ține departe de îmbolnăvire.

Dr. Betsy Chung spune că „în cazul în care te simți obosit/ă, leneș/ă, amețit/ă, sau dacă simți o tensiune constantă în mușchi, e clar că trebuie să te odihnești fizic”. Aceasta mai subliniază că un alt simptom al nevoii de relaxare și somn poate fi îmbolnăvirea frecventă.

Obține o doză de odihnă fizică ascultându-ți corpul și luând câte o pauză ori de câte ori simți nevoia. Specialiștii recomandă un somn mai lung, mai multe zile libere de la locul de muncă (în cazul în care ești nevoit să depui efort fizic) și mai puține exerciții fizice (însă numai dacă exagerezi din acest punct de vedere).

2. Odihna mentală

Odihna mentală înseamnă, practic, să-i dai o pauză creierului. Aceasta te ajută să menții ordine în gânduri, să vezi lucrurile mai limpede și să te poți organiza mai eficient. Medicul Peifer spune că „oferindu-i minții tale o șansă de a se opri din rutină te poate ajuta să eviți anxietatea și ruminația - gândirea excesivă și obsesivă - și, într-un final, te ajută să îți menții sănătatea mintală intactă”. „E clar că odată odihnit/ă din punct de vedere mental te vei putea concentra mult mai bine, vei putea vedea viața mai obiectiv și vei putea aborda sarcini mai mari fără să te simți copleșit/ă”, explică dr. Chung. „Cu cât ești mai stresat, cu atât vei simți că trebuie să te retragi și nu vei face față lucrurilor simple din viață”, mai spune ea.

Dacă te regăsești în simptomele de mai sus, tot ce trebuie să faci este să iei o pauză. Astfel că, după ce, de pildă, termini un proiect important, acordă-ți suficient timp pentru a te odihni mental. Ieși la o plimbare în parc, stai pe o bancă în timp ce te bate soarele pe față sau cuibărește-te pe canapea ascultând muzica preferată.

Chung recomandă să iei o pauză de la orice sarcină care ți se pare prea copleșitoare, alegând să ieși la aer și întorcându-te la ea abia după ce te simți mai liniștit/ă. De asemenea, un program bine stabilit de muncă te poate ajuta. O listă meticuloasă cu tot ceea ce ți-ai propus să faci în ziua respectivă te poate susține să treci mult mai repede și mai sănătos prin toate sarcinile. „Trebuie să trasezi niște limite foarte clare în ceea ce privește programul de muncă”, mai spune Peifer.

Femeie îmbrăcată într-o rochie văratică plimbându-se pe o alee însorită și plină de plante

3. Odihna socială

Odihna socială constă în găsirea unui echilibru între a fi în preajma celorlalți și a te asigura că ai timp pentru tine. „Cu toții avem nevoie de spațiu pentru a ne procesa gândurile și sentimentele în mod privat, fără influența celor din jur”, spune Chung. Acest tip de odihnă îți permite să te reconectezi cu tine. Se întâmplă adesea să te pierzi printre părerile celorlalți și uiți care este propria ta opinie, tocmai de aceea este necesar să faci un pas în spate și să îți acorzi și ție suficientă atenție, astfel încât să te regăsești.

S-ar putea să ai nevoie de o pauză de la socializare atunci când simți că orice spune sau face cel de lângă tine te irită. E bine să eviți întâlnirile sociale, mai ales cele în grupuri mari, când simți că pur și simplu nu mai vrei să vezi pe nimeni. Atunci, organismul îți spune că e timpul pentru o pauză de la prieteni și familie. Nu pentru că nu-i mai iubești, ci pentru că ai nevoie de timpul tău cu tine”, explică Betsy Chung.

Chung recomandă să echilibrezi viața socială cu viața privată. Este în regulă să spui nu atunci când nu vrei să ieși, la fel cum este în regulă să vrei să te vezi cu prietenii după o perioadă în care ai stat izolat/ă. Dacă nu ești atât de sociabil pe cât ți-ai dori să fii, acest tip de odihnă se poate inversa. „Prea mult timp singur/ă poate să-ți dăuneze. Așa că ia o pauză de la propriile gânduri și ieși în lume”, spune Peifer.

10 mantre zilnice care îți vor reduce la tăcere criticul interior

4. Odihna spirituală

Potrivit medicului Betsy Chung, odihna spirituală înseamnă să îți creezi un spațiu care să îți permită să găsești un sens în ceea ce faci. Fie că este vorba de religie, yoga sau practicarea unei activități artistice, este important să te relaxezi și din punct de vedere spiritual. Odihna spirituală „te ajută să găsești claritate în propriile valori și principii și să te conectezi cu acestea”, adaugă Peifer. „Te ajută să îți pui întrebări existențiale profunde despre ce contează cu adevărat pentru tine și care îți dau un scop în viață”, mai spune aceasta.

Probabil că ți-ar prinde bine mai multă odihnă spirituală dacă ai impresia că te afli într-un punct al vieții în care stagnezi, același lucru fiind valabil și pentru momentul în care simți că nu ai o direcție clară. „Odată odihnit/ă și din punct de vedere spiritual vei simți că ai pus stăpânire pe viața ta”, mai explică medicul.

Când experimentezi o astfel de presiune sufletească, începe să meditezi, fii mai empatic decât de obicei, dăruiește fără să fie vreun eveniment special, practică yoga, pictează, mergi la biserică sau discută cu un terapeut. Dr. Chung recomandă și completarea unui jurnal.

5. Odihna creativă

Odihna creativă îți permite să te dezvolți din punct de vedere creativ. Acest tip de odihnă te ajută atunci când te afli într-un impas creativ, ca de exemplu când nu ai inspirație pentru un proiect. Și, în cazul în care nu știai, este chiar distractiv să îți odihnești creativitatea. „Fă-ți puțin timp pentru a face ceva creativ, cum ar fi pictatul. Sau apucă-te de împodobit casa, schimbă florile din grădină sau (desfășoară) orice activitate care să îți pună partea artistică în funcțiune”, te sfătuiește dr. Chung. Nu trebuie să fii „bun” la un proiect pentru a fi creativ. Pur și simplu, distrează-te și bucură-te.

De asemenea, o pauză de la proiectul care îți dă bătăi de cap este bine venită oricând.

6. Odihna senzorială

Odihna senzorială este asociată cu stimulii din mediul înconjurător”, spune Chung; exemplele includ zgomote puternice din trafic, difuzorul unui televizor care merge la maxim, sunetele pe care le scoate telefonul atunci când primește o notificare etc. „Îți permite să recuperezi controlul asupra modului în care experimentezi lumea din jurul tău”, explică Chung. Dacă ești agitat/ă sau simți nevoia să te retragi repede într-un colț, cu siguranță ai nevoie de odihnă senzorială. Acestea sunt semne clare că ești copleșit/ă, obosit/ă și stresat/ă.

Practic, te poți proteja de suprastimularea senzorială practicând exerciții de împământare, cum ar fi respirația lentă, sau o plimbare pe nisipul fierbinte al unei plaje, îndepărtându-te de orice stimul care te deranjează și luându-ți câteva momente de respiro departe de orice te bruiază”, notează Chung. La fel de folositoare poate fi și amenajarea locului în care dormi, astfel încât să nu existe lumini și zgomote deranjante.

Urme de pași lăsate de o tânără care se plimbă pe o plajă pustie

7. Odihna emoțională

Odihna emoțională are de-a face cu capacitatea ta de a avea grijă de propria ființă”, explică Betsy Chung. Astfel că, pentru a te simți odihnit/ă din punct de vedere emoțional este important să ai grijă de tine. Potrivit lui Chung, epuizarea emoțională îți afectează capacitatea de a relaționa cu ceilalți într-un mod sănătos, în vreme ce odihna „restabilește conexiunea pe care o ai cu tine însuți”, ceea ce are un impact (și aprofundează) în relația cu ceilalți. Atunci când ești prea critic/ă mai ales cu tine, dar și cu cei din jurul tău, ar trebui să faci un pas în spate și să te preocupi mai mult de propria ființă. Epuizarea emoțională vine odată cu degradarea eului și a stimei de sine, iar frustrările sunt semne clare că trebuie să iei o pauză din acest punct de vedere.

Lidia Fecioru ne învață: Cum să-ți dobândești și să menții liniștea sufletească

Ține un jurnal, vorbește cu un prieten bun, procesează-ți gândurile prin terapie și fii mai atent/ă la ceea ce sufletul îți șoptește”, spune Peifer. Observarea modului în care te simți te va ajuta să rămâi conectat cu eul interior.

Odihna este importantă, ea te ajută să te refaci, să te încarci cu energie pentru a face față oricărui obstacol ce apare. Important este să știi când să pui totul pe pauză, să respiri și să te relaxezi.

Surse foto: Unsplash

Surse articol: Bustle

Articolul urmator
5 pași simpli, dar extrem de importanți care te ajută să-ți schimbi radical viața
5 pași simpli, dar extrem de importanți care te ajută să-ți schimbi radical viața
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.