Emoțiile, de orice fel, sunt normale. Nu te mai împotrivi și acceptă-le pe toate

Emoțiile, de orice fel, sunt normale. Nu te mai împotrivi și acceptă-le pe toate

Ramona Jurubita

Emoțiile fac parte din noi și ne ajută să stabilim o legătură cu tot ce se află în jurul nostru. Nu crezi? Atunci îți voi explica de ce trebuie să îmbrățișezi fiecare stare pe care o ai și de ce trebuie să fii atent/ă la orice semnal ce vine din interiorul tău.

"Sunt obișnuită cu schimbările. Tocmai m-am mutat din nou, așa că trebuie să încep o nouă viață. Am împachetat lucrurile, am condus 12 ore pentru a le duce la noua locație și, pe lângă asta, m-am ocupat și de alte probleme pe care le aveam. Acum, e timpul să încep un nou capitol, dar am o mulțime de treburi de rezolvat, fiindcă orice schimbare presupune mult efort. Deși sunt ocupată și timpul mă presează, emoțiile tot au reușit să pună stăpânire pe mintea și pe corpul meu. Vreau să mă liniștesc puțin, așa că îți voi povesti și ție de ce emoțiile sunt normale."

Cu toții avem nevoie să acceptăm această idee.

Ți se întâmplă des să te simți copleșit/ă de ceea ce simți în anumite momente stresante sau tensionate? Ei bine, emoțiile sunt o parte normală a experienței umane, indiferent de natura lor. Probabil îți plac fluturașii în stomac și bătăile puternice de inimă pe care le simți înainte de o întâlnire sau prezentare importantă. Atunci de ce te sperie încordarea pe care o experimentezi când treci printr-o schimbare?

Emoțiile sunt un răspuns natural la stres și incertitudine, iar totul se întâmplă în creierul nostru. Organul gândirii încearcă să ne protejeze de pericole de fiecare dată când percepe o potențială amenințare și declanșează un răspuns de tipul „luptă sau fugi”. Ce înseamnă asta? Este o sintagmă folosită pentru a descrie următorul proces: acest răspuns al creierului eliberează hormoni precum adrenalina și cortizolul, care provoacă schimbări fizice, precum creșterea ritmului cardiac și a tensiunii musculare, pregătind organismul fie să lupte, fie să fugă de amenințarea percepută.

Când apare acest răspuns, nu trebuie să te îngrijorezi, pentru că este un mecanism natural și necesar de supraviețuire. În mod paradoxal, poate fi declanșat și în situațiile în care nu există un pericol real, cum ar fi vorbitul în public, evenimentele sociale sau experiențele noi. Așa apare, de fapt, anxietatea sau starea de nervozitate accentuată.

Și ca să te simți mai liniștit/ă, îți voi spune că fiecare persoană experimentează emoțiile în mod diferit. Pentru unii, răspunsul „luptă și fugi” poate mai puternic decât pentru alții. Aceste diferențe sunt influențate de o varietate de factori, cum ar fi genetica, experiențele din trecut și tipul de personalitate.

Dacă faci parte din cea de-a doua categorie și nu știi cum să gestionezi toate stările pe care le ai, trebuie să te gândești că există întotdeauna o cale de a scăpa din această situație. Trebuie doar să descoperi modalitățile prin care te poți calma. De exemplu, câteva exerciții de respirație profundă îți vor relaxa corpul și a mintea. Asta nu e tot, căci lista cu tehnici de calmare este lungă! De asemenea, te-ar putea ajuta să te simți mai bine și: stabilirea unor așteptări realiste și o pregătire temeinică înainte de proiectul/provocarea care te sperie. Vei reuși să îți atenuezi nervozitatea dacă pui în aplicare măcar unul dintre aceste sfaturi.

În plus, e foarte important să conștientizezi că emoțiile nu ar trebui privite ca o slăbiciune. În multe dintre cazuri, ele pot crește concentrarea și performanța. Dacă știi cum să le gestionezi, îți vor fi de mare ajutor în unele situații. Trebuie să fii înțelegător/oare cu propria persoană! Doar așa vei depăși problemele!

În timp, te vei obișnui cu provocările și nu îți va mai fi teamă de necunoscut. Frica de nou și nervozitatea se vor diminua pe măsură ce vei trece prin mai multe momente care te sperie. Ca lucrul acesta să se întâmple mai repede, e nevoie să îți ajuți creierul să facă față tuturor sentimentelor care îl încearcă.

Repetă-ți în fiecare zi că noile începuturi sunt benefice, fiindcă reprezintă noi capitole în povestea vieții tale. Poți scrie câteva pagini pe cinste dacă ții pixul în mână cu încredere și dacă te lași ghidat/ă de ceea ce simți!

Acest articol este o adaptare a celui publicat pe Collective și redactat de Annisa Belonogoff.

Emoțiile pe care oamenii le confundă cu dragostea, în funcție de zodie

Surse foto: iStock

Surse articol: Collective

Articolul urmator
Cea mai bună formă de răzbunare este faptul că-ți vezi de viață și regăsești fericirea
Cea mai bună formă de răzbunare este faptul că-ți vezi de viață și regăsești fericirea
Test inteligenta emotionala: cat de bine iti gestionezi emotiile?
Incepe quiz
Test inteligenta emotionala: cat de bine iti gestionezi emotiile?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.