Tot ce trebuie sa stii despre zborul cu parapanta

Tot ce trebuie sa stii despre zborul cu parapanta

Redactor Alexa Galgau

Amatorii de senzatii tari cauta in permanenta noi sporturi pe care sa le incerce si care sa ii umple de adrenalina. De la explorarea mediului subacvativ prin scufundari, pana la trairea senzatiei minunate de zbor, posibilitatile in ziua de azi sunt atat de multe la numar, incat nu se poate sa nu gasesti acea activitate care sa te faca sa te simti ca traiesti cu adevarat.

Astazi iti prezentam mai multe informatii despre zborul cu parapanta, unul dintre acele hobby-uri care te poate face sa simti cu adevarat ca esti libera ca pasarea cerului.

Totul despre zborul cu parapanta

Zborul cu parapanta a devenit tot mai popular in ultimii 25 de ani. Designul modern al parapantei se imbunatateste constant, astfel incat aceasta sa fie tot mai usor de manevrat pentru o performanta excelenta.

Parapanta este mai degraba o aripa, nu o parasuta, deoarece se bazeaza pe glisarea pe orizontala, nu pe coborarea pe verticala. Sub aripa se afla un suport care sustine corpul prin intermediul mai multor bare. Zborul are loc datorita unui efect de pendul care se creeaza intre greutatea din partea inferioara si aerul care intra sub aripa si creeaza presiune.

Lansarea parapantei necesita un mic avant de pe o panta nu foarte abrupta, iar cu ajutorul aripii, pilotul se ridica usor de pe pamant. Nu exista senzatia de cadere, pentru ca este vorba, de fapt, de o decolare. Odata ajuns in aer, pilotul poate dirija parapanta in directia pe care o doreste. Partea buna este ca trupul este atat de bine sustinut, incat pana si cei care sufera de ameteli pot practica acest sport. Viteza care se atinge in zbor este de 35-40 km/h, insa miscarea este una lina, aproape imperceptibila.

Ce anume face ca zborul cu parapanta sa fie atat de distractiv? Faptul ca privelistea pilotului nu este obstructionata de nimic, ceea ce inseamna ca aceasta este cea mai apropiata senzatie de zbor real pe care o poti avea. Oricine poate sa practice acest sport, indiferent de varsta si de nivelul de pregatire fizica obtinut prin fitness. Alaturi de un instructor, poti invata modul de pilotare a parapantei si, cu doza necesara de curaj, poti prinde aripi la propriu si simti acea libertate unica de care practicantii acestui sport se indragostesc.

Cursurile de parapantism curpind o parte teoretica (50 de ore) si, desigur, o parte practica, in care inveti sa iti pregatesti echipamentul, sa controlezi parapanta la diferite inaltimi, sa decolezi si sa aterizezi, sa manevrezi coborari rapide etc. Licenta de zbor se obtine dupa 110 zboruri (10 ore) in locuri diferite si minimum 5 zboruri cu castig de inaltime. Exista doua module pe care trebuie sa le parcurgi, pentru care vei plati intre 500-700 euro.

Desi nu multi s-ar incumeta sa incerce zborul cu parapanta, acest sport le poate oferi curajosilor o experienta de neuitat si o senzatie unica de libertate, la care oamenii au ravnit dintotdeauna.

Articolul urmator
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Exerciții cu greutăți: beneficii și idei de antrenament
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.