Tot ce trebuie să ştim despre protecţia solară

Tot ce trebuie să ştim despre protecţia solară

Redactor Andreea Baluteanu

SPF, radiații UV-A și UV-B, protecție cu spectru larg: suntem sigure că toate aceste concepte ți-au trecut pe la ureche, dar știi cu adevărat ce reprezintă ele?

Adevărul e că, deși conștientizăm necesitatea aplicării produselor de protecție solară, nu putem spune că le înțelegem cu adevărat mecanismele de funcționare. Îți spunem noi în rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre protecția solară, simplu și la obiect!

Protecția solară pe înțelesul tuturor!

Mergi la mare, te așezi liniștită pe șezlong, muți din câteva mișcări umbrela de soare și te delectezi cu un cocktail și lectura ta de plajă cât timp pielea ți se colorează în caramel. În tot acest timp pielea ta e însă atacată sistematic de către radiațiile UV (ultraviolete), iar dermul reacționează sintetizând melanină ca un mecanism de apărare al celulelor. Așadar, bronzul e o metodă de protecție, nu neapărat un motiv de laudă, și poate fi simbol nu numai al fericiri și libertății din concediu, dar și al agresiunii.

fata care sta la soare la umbra unui palmier si bea dintr-o nuca de cocos

Dar să luăm totul pe rând! Începem cu radiațiile solare. Astfel, Soarele emite un spectru larg de raze, cu lungimi de undă diferită; majoritatea sunt absorbite în atmosfera Terrei, dar unele dintre ele pot să „scape” de acest filtru de protecție și ajung pe pământ, acolo unde îți pot perturba ție starea de sănătate.

Cele mai periculoase sunt ultravioletele, responsabile, printre altele, de fotoîmbătrânire, arsuri solare și cancer de piele.

Dintre acestea, razele UV-A au o lungime de undă mai mare (320 - 400 nm), ceea ce înseamnă că pătrund mai adânc în piele. Tocmai de aceea, în urma expunerii la cantități însemnate, poți să dezvolți riduri și pete pigmentare sau să suferi de îmbătrânire prematură.

Să nu crezi însă că, dacă au o lungime de undă mai scurtă (290 - 320 nm), radiațiile UV-B sunt inofensive. Deși afectează în general straturile superioare ale pielii, ele cauzează arsuri solare și, în cel mai optimist scenariu, acel bronz atât de dorit.

Ca să îți servească drept scut în fața radiațiilor, protecția solară cu spectru larg se remarcă prin faptul că nu te apără doar de razele UV-B, ce acționează la suprafață, ci și de „temutele” UV-A.

Cum? Produsele cu SPF pot conține factori fizici sau chimici de protecție solară ori o combinație între aceștia. La ce se referă?

Primii includ ingrediente minerale măcinate fin, precum dioxidul de titan și oxidul de zinc, ce reflectă razele de lumină de pe piele și absorb radiațiile. Filtrele fizice nu pătrund în piele, rămân la suprafața acesteia, și aici intervine principalul lor dezavantaj, acela că formează o peliculă albă, vizibilă.

De partea cealaltă, factorii chimici de protecție solară sunt compuși organici absorbiți în piele care captează radiațiile, reprezentând un scut mai eficace contra radiațiilor UV-A. E însă important să reaplici la fiecare 2 ore produsul fiindcă aceste filtre se descompun sub efectul razelor de soare.

Acum că am înțeles cu ce ne confruntăm și prin ce putem să reacționăm, întrebarea care apare natural este ce reprezintă SPF-ul. Factorul de protecție solară măsoară eficiența împotriva razelor UV, respectiv de câte ori ești mai bine apărată prin comparație cu pielea pe care nu s-a aplicat crema solară. La un moment dat circula o preconcepție, aceea că valoarea SPF-ului echivalează cu numărul de minute pe care le poți petrece la soare până să reaplici. Nimic mai fals: în general e recomandată refolosirea cremei la fiecare 2 ore sau după ce ai făcut baie, te-ai șters cu prosopul sau ai transpirat.

Nu Skin te protejează de soare cu produsele adecvate!

Cea mai bună sinteză a sfaturilor vizând protecția solară ne-a fost oferită de Bianka Juhász, Specialist de Produse Nu Skin Europa de Est, și te vom lăsa în compania cuvintelor expertului pe care nu simțim nevoia să le rezumăm: „Când vorbim despre protecția solară, de obicei ne gândim la vacanțe, plaje și lumina strălucitoare a soarelui. Este de înțeles deoarece avem tendința de a corela radiația UV ridicată și consecințele sale inconfortabile cu vremea toridă din timpul verii. Dar cei care merg la schi sau în drumeții știu că pielea noastră poate suferi arsuri chiar și în aceste circumstanțe. Și aceasta deoarece cu cât ne aflăm la o altitudine mai mare, cu atât radiația UV este mai puternică (nivelul UV crește cu aproximativ 10% cu fiecare 1000 de metri) și suprafețe diferite reflectă razele în mod diferit. Este interesant că, în timp ce iarba sau solul reflectă mai puțin de 10% din razele sosite, nisipul poate să reflecte 15%, iar zăpada până la 80%. Pe lângă aceasta, nu vă lăsați induși în eroare de vremea ușor noroasă din timpul verii! Stratul subțire de nori filtrează foarte puțin razele UV; în plus, acesta poate chiar amplifica efectul acestora din cauza dispersiei. Așadar, este recomandat să ne protejăm întotdeauna pielea în funcție de circumstanțe și să ne informăm cu privire la indicele UV. Conform recomandării OMS, dacă raportul este mai mare de 2, trebuie să avem în vedere protecția cu SPF. Este important să subliniem faptul că pielea copiilor este mai subțire și mai sensibilă la Soare. Prin urmare, în cazul lor trebuie utilizat un produs cu marcaj SPF mai mare. Produsele Sunright pot fi utilizate în cazul copiilor cu vârsta mai mare de 6 luni fără niciun fel de probleme.”

fata care sta pe nisip la mare imbracata in pantaloni scurti si sutien de la costum de baie

Noi avem încredere desăvârșită în produsele de protecție solară din gama Sunright de la Nu Skin! Vei adora formula impermeabilă, care nu conține grăsimi, și care oferă un filtru ridicat de protecție UV-A și UV-B. Totodată nu putem să nu remarcăm compoziția bogată în aloe vera, bisabolol și pantenol, ingrediente naturale care hidratează și calmează dermul.

Asigură-te astfel că ai în geanta de plajă loțiunea de protecție solară SUNRIGHT®, fie că optezi pentru un FPS de 50 sau 35. Ușor de aplicat, oferindu-ți o experiență senzorială completă, formula se poate folosi pe față sau pe corp.

De câte ori nu ai aplicat FPS cu conștiinciozitate, dar ai uitat de buze? Pielea lor, mai subțire decât pe restul corpului, e chiar mai predispusă la arsuri solare, de aceea ai nevoie de Sunright Lip Balm SPF15. Balsamul protejează de efectele nocive ale radiațiilor. Adio, buze crăpate, bun-venit, textură netedă și catifelată a pielii. Balsamul conține ulei de floarea soarelui, un emolient de excepție, și vitamina E, pentru protecție de stresul oxidativ.

În ciuda faptului că experții spun răspicat că bronzul presupune deja o agresiune, tot tânjești la pielea caramel? Te ajută crema autobronzantă Sunright Insta Glow să obții acea culoare perfectă, fără arsuri și fără urme. Gelul e hidratant și ușor și îți garantează o bronzare progresivă, putând fi folosit pe față sau pe corp. Cu adevărat vești bune!

produse gama Sunright de la Nu Skin

Protecția solară a fost decodificată! Bucură-te de cel mai frumos și sănătos bronz și de protecție desăvârșită cu produsele Nu Skin!

Surse foto: iStock

Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.