3 lucruri pe care nu le cunoști cu adevărat despre protecția solară

3 lucruri pe care nu le cunoști cu adevărat despre protecția solară

Redactor Divahair.ro

Există idei larg răspândite despre protecția solară, care nu sunt tocmai precise. Înainte se credea că rolul protecției solare este să ne ajute să obținem un bronz frumos, fără să ne ardem, în timpul zilelor însorite de vară. Însă produsele de protecție solară, alese și folosite corect, sunt mai benefice decât ai putea crede.

Iată 3 lucruri mai puțin cunoscute care te vor ajuta să folosești protecția solară ca o expertă în această vară:

1. Ce riscuri au diferitele tipuri de raze UV și cum te poți proteja de fiecare

Cu toții am auzit despre razele UV și cât de important este să folosim protecție solară. De fapt, există trei tipuri de raze UV: UVA, UVB și UVC. Fiecare ne afectează diferit și, ca să ne protejăm corect, e bine să cunoaștem diferențele dintre ele. Nu e nevoie să te protejezi împotriva razelor UVC (cu toate că sunt cele mai periculoase), deoarece sunt oprite de stratul de ozon. Razele UVA afectează al doilea strat al pielii, fiind responsabile de îmbătrânirea prematură a acesteia și de formarea ridurilor. Pe de altă parte, razele UVB sunt cele care provoacă arsurile solare.

Atât în cazul razelor UVA, cât și a celor UVB, cel mai mare risc pentru sănătate este o afecțiune pe care este important să o depistezi la timp: cancerul de piele. Se pare că razele UVA sunt un factor mai important decât cele UVB în apariția melanomului, cel mai periculos tip de cancer de piele. Ambele au însă un efect nociv. De aceea, e bine să alegi produse de protecție solară cu spectru larg, care să te protejeze atât împotriva razelor UVA, cât și a celor UVB.

2. Care este cantitatea corectă de cremă de protecție solară

Știai că majoritatea oamenilor aplică doar 25-50% din cantitatea de cremă de protecție solară recomandată? Academia Americana de Dermatologie recomandă să aplici o cantitate generoasă pe toate zonele care vor fi expuse la soare, fără a fi acoperite de haine. Acestea pot include fața, urechile, gâtul, mâinile sau picioarele, în funcție de ținuta aleasă de tine. În medie, cantitatea de cremă necesară încape într-un pahar de tip shot. E bine să o adaptezi la fizicul tău și la ținută: spre exemplu, la plajă vei avea nevoie de mai multă protecție solară, decât atunci când ieși la plimbare în parc.

În plus, există anumiți factori care cresc cantitatea de cremă de protecție solară de care ai nevoie. Îți place să te bucuri de un cocktail cu fructe pe plajă? Probabil nu știai că diminuezi efectul protecției solare. Dacă consumi suficient zahăr sau alcool, apare inflamația la nivelul pielii și se eliberează mai mulți radicali liberi. Cantitatea obișnuită de cremă de protecție solară nu mai este apoi suficientă pentru a te proteja de razele UV. De aceea, trebuie să aplici ceva mai multă cremă de protecție solară (pe care să o reaplici mai frecvent) dacă alegi cocktailuri sau alte băuturi similare.

3. Când e bine să folosim crema de protecție solară

Cel mai probabil, nu folosești crema de protecție solară atât de des cum recomandă specialiștii. De exemplu, potrivit skincancer.org, crema solară ar trebui folosită zilnic. Inițial, poate părea mult, fiind incluse și lunile de iarnă. Există însă câteva motive pentru care nu ai nevoie de protecție solară numai la plajă.

În primul rând, este un mit faptul că trebuie să folosești crema de protecție solară numai atunci când te expui direct razelor solare. Doar pentru că nu îți arzi pielea, nu înseamnă că aceasta nu e afectată chiar și în zilele înnorate. Norii opresc doar razele UVB, nu și pe cele UVA. Acestea din urmă îți pot afecta pielea chiar și în interior, trecând prin geamuri. Prin urmare, dacă nu vrei să riști diverse forme de cancer de piele și dacă vrei să eviți îmbătrânirea prematură a pielii, e bine să te protejezi mult mai des de soare decât o faci în prezent.

Surse foto: Shutterstock

Articolul urmator
6 motive pentru care te trezești noaptea
6 motive pentru care te trezești noaptea
Cat de bine te cunosti pe tine insati?
Incepe quiz
Cat de bine te cunosti pe tine insati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.