5 remedii naturiste pentru nisip la rinichi

5 remedii naturiste pentru nisip la rinichi

Paula Rotaru

Dacă te confrunți cu dureri abdominale puternice care se extind la nivelul spatelui, urină tulbure cu urme de sânge, nevoia permanentă de a urina, senzație de greață și dificultăți la urinare, precum usturime sau durere, cel mai probabil suferi de nisip la rinichi.

Această afecțiune este destul de des întâlnită, iar cauzele includ consumul redus de lichide, alimentația bogată în sare și proteine, moștenirea genetică, anumite boli digestive (de exemplu, boala Crohn) și administrarea de suplimente în exces, fără recomandarea medicului.

Există numeroase remedii naturale pentru nisip la rinichi, unele eficiente, altele mai puțin. 

 femeie cu dureri de stomac

Iată câteva tratamente naturale care promit eliminarea rapidă a nisipului la rinichi, dar care nu oferă întotdeauna rezultatul scontat! Nu uita să ceri sfatul medicului înainte de a apela la astfel de metode, pentru a te asigura că nu îți înrăutățești și mai mult situația.

Remedii pentru nisip la rinichi

Suc de lămâie cu ulei de măsline

Chiar dacă nu sună tocmai apetisant, acest remediu pare că a dat rezultate în cazul anumitor persoane. Se amestecă 150 de mililitri de suc de lămâie cu 150 de mililitri de ulei de măsline și se consumă amestecul de două ori pe zi, o dată dimineața, pe stomacul gol, și o dată seara, îniante de culcare, după care se bea câte un pahar mare cu apă.

O altă variantă este să amesteci 3-4 linguri cu ulei de măsline cu sucul de la două lămâi și să adaugi o jumătate de litru de apă caldă. Se bea lichidul rezultatul în două tranșe, dimineața și seara.

Cura cu suc de lămâie și ulei de măsline pentru nisip la rinichi se ține câteva zile, până la o săptămână, dar trebuie avut mare grijă dacă ai frecvent arsuri la stomac sau suferi de reflux gastroesofagian. Lămâia este foarte acidă și poate constribui la apariția ulcerului, dar favorizează și distrugerea smalțului dentar.

suc de lamaie cu ulei de masline

Oțet din cidru de mere

Ți se face „gura pungă” numai când auzi de el, darămite să îl și bei, dar unele persoane ridică în slăvi oțetul din cidru de mere, mai ales datorită efectelor sale benefice asupra sănătății rinichilor. Potrivit mynaturaltreatment.com, acidul citric din oțetul de cidru de mere ajută la eliminarea nisipului la rinichi și previne apariția pietrelor la rinichi ca urmare a producției de acid clorhidric, care alcalinizează organismul. Se recomandă consumul a două linguri de oțet din cidru de mere diluat în 300 de mililitri de apă, în special înainte de mese, pe parcursul a 1-2 săptămâni.  

Trebuie avut însă grijă, deoarece aciditatea din oțetul de cidru de mere poate eroda mucoasa esofagului și poate interacționa cu efectul medicamentelor destinate tratamentului diabetului sau al hipertensiunii arteriale. Prin urmare, cere sfatul medicului înainte de a încerca acest remediu pentru nisip la rinichi.

otet din cidru de mere

Ceai de coada-calului și cozi de cireșe

Acest remediu pentru nisip la rinichi trebuie urmat timp de trei săptămâni și constă în consumul zilnic a doi litri de ceai, din amestec de coada-calului, cozi de cireșe, frunze de mesteacăn, muguri de pin și rizomi de pir. În prima zi se adaugă în ceai zeama de la o lămâie, în următoarea zi – sucul de la două lămâi și tot așa până în a zecea zi. În a 11-a zi, numărul de lămâi descrește. În zilele când adaugi sucul de la mai mult de cinci lămâi trebuie să mănânci pe stomacul gol 4-5 măsline nesărate înainte de a bea ceaiul.

femeie care bea ceai

Ceai de brusture și turiță mare

Un alt remediu despre care se spune că ar elimina nisipul la rinichi este ceaiul de brusture și turiță mare, două plante cu puternic efect diuretic. Se prepară un decoct din două linguri de rădăcină de brusture măcinată adăugate în 500 de mililitri de apă fierbinte și se lasă la fiert două minute. La final, se acoperă vasul și se lasă la infuzat timp de 15 minute. Separat, se prepară ceaiul de turiță mare: se adaugă o linguriță de plantă uscată la 500 de mililitri de apă fierbinte și se lasă la infuzat. După ce se răcesc cele două feluri de ceaiuri, se amestecă și se consumă pe parcursul a trei zile.

Pe parcursul acestui tratament, este de preferat evitarea consumului de lapte, brânză, fasole și alte alimente bogate în calciu.

ulei de brusture

Ceai de chanca piedra, planta care „sparge piatra”

Planta chanca piedra (în traducere – „sparga piatra”), denumită popular și ochii-șoricelului, este folosită din cele mai vechi timpuri în medicina tradițională, în special în tratamentul calculilor renali și al afecțiunilor uro-genitale. Cercetările din ultimii ani au arătat că această plantă are, într-adevăr, beneficii uimitoare asupra rinichilor, ajutând la eliminarea mai ușoară și cu mai puține dureri a nisipului la rinichi.

Potrivit studiilor pe această temă, ceaiul de chanca piedra, consumat pe o perioadă de la una la trei luni, poate reduce semnificativ nivelul calciului urinar, care este responsabil de apariția pietrelor la rinichi. Însă efectele benefice ale acestei plante nu se opresc aici: are proprietăți antiinflamatorii, reglează nivelul zahărului din sânge, stimulează digestia, reduce febra, protejează ficatul și menține tensiunea arterială în limitele normale.

planta chanca piedra

Sursa foto: Pinterest

Cum poți preveni nisipul la rinichi

Pentru a nu ajunge în situația de a apela la remediile mai sus menționate, care, să recunoaștem, nu sunt tocmai plăcute la gust, nici sigure 100%, îți recomandăm să urmezi câteva sfaturi care pot reduce semnificativ riscul de apariție a nisipului la rinichi.

Iată ce poți face pentru a preveni această problemă:

- Redu consumul de alimente bogate în sare;

- Bea zilnic cel puțin doi litri de apă plată;

- Urmează un regim bogat în fructe și legume proaspete;

- Evită exercițiile fizice extenuante și sauna (transpirația excesivă poate duce la deshidratare, care perturbă funcționarea normală a rinichilor);

- Bea suc de merișoare – acesta previne infecțiile tractului urinar și reduce riscul de calculi renali;

- Evită să iei suplimente fără recomandarea medicului.

Dacă simptomele se înrăutățesc sau ai febră, nu ezita să ceri ajutor de specialitate! Află și care sunt cauzele și simptomele răcelii la rinichi - pielonefrita!

Surse foto: iStock, Pinterest

Articolul urmator
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Ce fel de costum de baie ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de costum de baie ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.