Buna dispoziție vine din natură: planta care te face mai fericită

Buna dispoziție vine din natură: planta care te face mai fericită

Redactor Andreea Baluteanu

Cum stresul, neliniștea, anxietatea și temerile s-au transformat în constante ale vieții actuale, tot mai mulți dintre noi apelăm la medicamente cu sau fără prescripție medicală pentru a ne recăpăta buna dispoziție nativă.

De partea cealaltă, inclusiv tehnologia, pe care o folosim ca metodă de deconectare, ajunge să săvârșească exact inversul misiunii pentru care a fost inventată: pătrunde în viețile noastre și ajunge să le domine fără drept de apel.

În aceste condiții, ce mai putem face? Din fericire, natura există în continuare, pentru a apela la ea. Remediile vechi, din sânul Mamei noastre, a tuturor, funcționează la fel de bine ca acum câteva sute de ani și, mai important, sunt complet lipsite de efecte adverse. Vezi care este „regina plantelor”, cea mai apreciată sursă naturală de bună dispoziție în rândurile de mai jos. Află care sunt beneficiile sale!

Planta care îți aduce buna dispoziție

Omenirea s-a bazat, timp de câteva decenii bune, exclusiv pe farmacie și pe medicamente pentru a înlătura tulburările psihice și pentru a îmbunătăți dispoziția. Însă, după ani întregi în care am apelat cu mic, cu mare (din păcate, depresia e tot mai prezentă și la cei mai tineri) la antidepresive, am început să fim conștienți de numeroasele lor efecte negative.

Nu este cazul cu plantele! Folosite de înțelepții din ani străvechi pentru a înlătura sursele de stres, remedii atât de prețuite în Ayurveda precum ashwagandha și gotu kola nu prezintă niciun efect advers, ba dimpotrivă. Însă cea mai valoroasă dintre toate rămâne Tulsi sau Busuiocul Sfânt, considerat, și pe bună dreptate, „regina plantelor”.

Sunt mai multe tipuri de Busuioc sfânt, așa cum ne arată experții în Ayurveda. În primul rând, este vorba despre Ocimum sanctum L., ce conține două specii de plante, Rama tulsi cu frunze verzi și Krishna tulsi cu frunze mov, dar și Ocimum gratissimum sau Vana tulsi, o plantă de pădure cu frunze de culoare verde închis. Cercetătorii au identificat de asemenea încă o specie, Ocimum tenuiflorum, o a treia varietate. Cu mici diferențe din punct de vedere fitochimic, aceste specii sunt, în mare, utilizate în aceleași scopuri.

Ce este Tulsi?

O plantă adaptogenă, care ajută corpul să facă față stresului, Tulsi este deosebit de respectată și de prețuită în casele din India, acolo unde sunt organizate și ceremonii în cinstea sa. Mai mult, medicina ayurvedică a dat Busuiocului sfânt numele de „elixirul vieții”, reușind astfel să contureze abilitatea sa superioară de a rezolva numeroase probleme de sănătate.

Considerată sacră în casele din India, cea mai cunoscută plantă adaptogenă din această țară fascinantă, o plantă „completă”, nu e de mirare că Tulsi este, de secole încoace, remediul numărul unu la care apelează oamenii ce doresc să își recapete buna dispoziție și voioșia native.

Tulsi și anxietatea: ce spun studiile

Îndrăgit în India de secole, Tulsi a fost descoperit cu surprindere glorioasă de știința modernă, care abia acum începe să zgârie la suprafața beneficiilor sale, revelând adevărate miracole. Astfel, în publicația Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, Marc Cohen, cercetător la Departamentul de Ştiinţe pentru Sănătate de la Universitatea RMIT din Australia, afirma că sunt numeroase dovezi care atestă că Busuiocul Sfânt poate reduce stresul fizic, chimic, metabolic și psihologic printr-o combinație unică de acțiuni farmacologice. Mai mult, Cohen își continuă explicațiile nuanțând că „S-a arătat că Tulsi poate învinge stresul psihologic prin efectele sale pozitive asupra memoriei şi funcţiilor cognitive şi prin proprietăţile sale anxiolitice şi antidepresive”.

Sunt numeroase studii care subliniază beneficiile de sănătate pe care le are Tulsi în îmbunătățirea dispoziției și în reducerea anxietății și a stresului. Edificatoare sunt mai ales 4, care indicau diminuarea anxietății și a a stresului, dar și a simptomelor asociate chiar și la pacienți cu probleme psihosomatice. De asemenea, era reliefată extraordinara capacitate a Tulsi de a îmbunătăți dispoziția indiferent de sex, vârstă, de formula sau doza extractelor.

Minunate sunt din acest punct de vedere uleiurile și produsele pe bază de Tulsi în asigurarea bunei-dispoziții, în tratarea tulburărilor nervoase și în îmbunătățirea stării de bine în ansamblu.

S-au realizat și studii pe animale, iar rezultatele au fost la fel de bune. Și în cazul lor, Tulsi a dovedit proprietăți anti-anxietate și antidepresive, acționând ca un agent terapeutic în cazurile de anxietate combinată cu depresie. Mai mult, Tulsi a redus și stresul resimțit de animale care fuseseră supuse unui nivel ridicat de zgomot.

Vrei cifre exacte, ca cea mai bună dovadă? Le descoperim într-un articol din Journal Evidence Based Complementary and Alternative Medicine, ce a scos în evidență faptul că extractele de O. Tenuiflorum sunt de 1,6 ori sau cu 39% mai eficiente în managementul simptomelor de stres prin comparație cu grupul de placebo.

Istoria Tulsi

Conform hindușilor, Tulsi era planta care îl mulțumea pe zeul Vishnu. De aceea, această plantă creștea în apropierea intrărilor gospodăriilor, considerându-se că nicio casă nu este completă fără ea. Mai mult, oamenii cinsteau sacralitatea Tulsi dedicându-i adevărate ceremonii. Busuiocul Sfânt era plantat în recipiente în forma zeităților hinduse, așezate în cele patru colțuri ale locuinței, formând practic o pădure care să protejeze și să binecuvânteze locuitorii casei. Exista și un argument practic în spatele acestui gest, considerându-se că Tulsi purifică aerul și abate muștele și țânțarii.

Există și legende care nuanțează cât de importantă este Tulsi pentru populația hindusă. Cea mai semnificativă povestește că Tulsi era de fapt o prințesă care s-a îndrăgostit de zeul Krishna, ceea ce a determinat-o pe consoarta acestuia, Radha, să se înfurie și să o transforme în plantă. Restul zeilor au intervenit însă și au făcut planta sacră, un dar al lor către umanitate. Atât de venerată este Tulsi, încât indienii divinizează și pământul din jurul ei, care este considerat binecuvântat: și cu asta am spus tot.

Nimic nu se pierde, totul se folosește: acesta este dictonul ce primează când e vorba de magicul Busuioc sfânt. Nicio parte a plantei nu este risipită: florile erau folosite, conform vechilor manuscrise Ayurvedice, pentru bronșită, frunzele și semințele amestecate cu piper negru tratau malaria, iar planta întreagă alina greața. Localnicii pregăteau și un unguent din Tulsi, bun pentru eczeme, iar ceaiurile erau minunate contra stresului și a anxietății.

Secretul adaptării? Plantele adaptogene

Darwin spunea că nu supraviețuiesc speciile cele mai puternice sau cele mai inteligente, ci cele mai pregătite să se adapteze. Este exact ceea ce trebuie să facem acum: să ne adaptăm unor vremuri care se dovedesc mult mai dificile decât pare la prima vedere.

Ce ne ajută? Exact plantele adaptogene, soluția pe care natura cea inteligentă ne-o pune la dispoziție pentru a răzbi. Remedii naturale ce cresc buna dispoziție, ne apără de stres și ne potențează rezistența, aceste daruri ale vieții au avantajul, față de medicamentele și suplimentele moderne, că sunt folosite de milenii și testul timpului este de partea lor. Așa că, data viitoare când simți că nu mai poți, că viața te-a copleșit și nu mai întrevezi nicio soluție, apelează la Tulsi și la toată varietatea de plante adaptogene: îți promitem că vei vedea diferența.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock, Organic India

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.