Tot ce trebuie să știi despre Centella asiatica, planta sănătății creierului

Tot ce trebuie să știi despre Centella asiatica, planta sănătății creierului

Redactor Andreea Baluteanu

Începem să devenim tot mai conștienți de faptul că trebuie să ne preocupăm de sănătatea mintală la fel de mult ca de cea fizică. Astfel, cercetătorii caută cu asiduitate extracte naturale care să ajute sistemul nervos să facă față provocărilor tot mai mari ale societății contemporane.

Printre acestea se numără Centella asiatica, una dintre plantele medicinale cu cele mai multe întrebuințări. Inclusă de organismele internaționale pe lista de plante amenințate cu dispariția, Centella asiatica a fost folosită din cele mai vechi timpuri în medicina din India, China, Sri Lanka, Nepal sau Madagascar. Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre „planta creierului”, așa cum mai este numită!

Ce este Centella asiatica

Realizăm că medicina antică era posesoarea unor secrete pe care abia acum le redescoperim: plante cu întrebuințări extraordinare, ce puteau trata, calma sau preveni diverse afecțiuni. Printre acestea se numără și Centella asiatica sau Brahmi~Gotu Kola, utilizată inițial pentru a vindeca afecțiuni ale pielii, apoi fiindu-i descoperit potențialul de a revitaliza celulele nervoase. Centella asiatica a fost multă vreme confundată cu o altă plantă, Bacopa monnieri, cele două fiind comercializate sub același nume, Brahmi, dar între timp diferența dintre ele a fost în mod general stabilită.

Azi, Centella asiatica se numără printre cele mai căutate plante medicinale, interesul fiind cu atât mai sporit cu cât face parte dintre speciile amenințate cu dispariția din cauza culesului masiv și a precarității cultivării sale. Planta e perenă, cu o aromă puternică și crește până la aproximativ 15 centimetri. Tulpina este striată, cu noduri, iar frunzele au în general 2-6 centimetri în lungime și 1,5-5 centimetri în lățime, formă reniformă, margini striate și lipsite de peri, pornind direct de pe noduri.

Florile cresc în formă de umbrelă, în mănunchiuri de câte 3-4, de culoare albă, mov sau roz, apărând în perioada aprilie-iunie. În ceea ce privește fructele, acestea ajung până la 5 centimetri și prezintă o formă globulară, cu semințe comprimate în partea laterală.

Centella asiatica crește în condiții prielnice în solurile argiloase prezente în zone cu umbră și umiditate, preferând în general pășunile aflate la malul apelor.

Cele mai cunoscute întrebuințări ale Centella asiatica

Pentru o lungă perioadă, medicina tradițională a ignorat puterea plantelor de a trata diverse afecțiuni, considerând-o inferioară medicamentelor. Din fericire, evoluția etnofarmacologiei sau a etnomedicinei, cum mai este numită, a conturat din nou un interes crescând față de valorificarea puterii vindecătoare a diverselor plante.

În medicina indiană (atât Ayurveda, cât și în Unani), Centella asiatica este utilizată în continuare pentru tratarea unor boli precum astmul, probleme de memorie, afecțiuni ale pielii, răni, boli ale rinichilor, probleme ginecologice. În medicina chineză, Centella asiatica e recomandată pentru afecțiuni digestive, boli de piele, sângerări nazale, pojar, fracturi, probleme la urinare sau pentru tuberculoză.

Însă nu doar Asia este conștientă de superputerile Centella asiatica. Planta este folosită și în medicina tradițională braziliană, acolo unde este considerată un remediu prețios pentru afecțiuni extrem de grave, precum lepra sau elefantiazisul (afecțiune caracterizată prin imposibilitatea limfei de a mai ajunge în anumite zone ale corpului din cauza unor organisme parazite, ceea ce duce la creșterea în volum a acelor regiuni).

Ce substanţe conține Centella asiatica

Atât medicina tradițională, dar și cea modernă recunosc în sfârșit că planta conține numeroase substanțe cu potențial remarcabil și efecte extraordinare asupra sănătății. Cele mai importante sunt:

  • Triterpenoizi
  • Acizi graşi și volatili
  • Alcaloizi
  • Glicozide
  • Flavonoizi
  • Alți compuși extrem de importanți, precum vitaminele B, C, G, diferiţi aminoacizi etc.

Cum este folosită Centella asiatica în farmacologie

Descoperă mai jos care sunt principalele utilizări ale acestei plante cu totul și cu totul speciale!

Vindecă rănile. Madecassol este numele compusului din Centella asiatica responsabil cu vindecarea afecțiunilor pielii. Această substanță conține acid madecassic, acid Asiatic si Asiaticoside, care grăbesc procesul de cicatrizare și contribuie la închiderea rănilor. De asemenea, este încurajată și producția de fibroblast, un atu pentru facilitatea vindecării pielii.

Previne tumorile. Centella asiatica are proprietăți citotoxice și antitumorale demonstrate în studiile din laborator pe șoareci. Administrarea pe cale orală a extractelor de Centella asiatica crude și parțial purificate a dat roade în încetinirea dezvoltării tumorilor, iar acidul Asiatic prezintă un important efect de prevenire a cancerului de piele.

Protejează inima. De data aceasta, trebuie să mulțumim Centella asiatica deoarece, grație extractelor alcoolice, previne instalarea ischemiilor.

Este utilă în funcționarea sistemului nervos. Nu degeaba am spus despre Centella asiatica că este „planta creierului”. Extractele sale sunt folosite pentru îmbunătățirea memoriei, dar și a capacității de a învăța, planta diminuând nivelurile de norepinefrină, dopamină și de 5-HT. Mai mult, Centella asiatica conține acid brahmic, isobrahmic, brahminozid și brahmozid și are proprietăți sedative, psihotropice și anticonvulsive.

Nu în ultimul rând, Centella asiatica a fost folosită cu succes și în cazurile de demență, anxietate sau tulburări mintale.

Luptă împotriva efectelor adverse ale radioterapiei. S-a constatat că unele modificări comportamentele ce sunt considerate a fi efecte adverse ale radioterapiei pot fi prevenite grație Centella asiatica.

Previne depresia. Boala secolului nostru, depresia, are de furcă la rândul său cu Centella asiatica. Aceasta conține triterpene din acid ganoderic care scad nivelurile de corticosteron, un hormon ce reglează răspunsul organismului la stres, și vor îmbunătăți astfel dispoziția.

Poate ameliora retardul mintal. Suplimentele pe bază de Centella asiatica pot fi folosite cu succes la copiii care suferă de diverse forme de retard mintal.

Te ajută să slăbești. O serie de substanțe conținute de Centella asiatica stimulează metabolismul și arderea celulelor de grăsime.

Reduce vergeturile. Nu numai că îți oferă un corp mai suplu, dar și o piele mai frumoasă. Cremele pe bază de Centella asiatica, alfatocopherol și colagen au demonstrat că reduc apariția vergeturilor la femei.

Întărește imunitatea. Centella asiatica, grație pectinei izolate din interiorul său și al triterpenoizilor, va îmbunătăți funcționarea sistemului tău imunitar.

Poate funcționa ca antiprotozor. Acest efect al Centella asiatica este util mai ales în zonele subdezvoltate, cu ape contaminate cu materii fecale, bogate în protozoarul numit Entamoeba histolytica ce cauzează, între altele, forme grave de colită.

Luptă împotriva tuberculozei sau a leprei. S-a demonstrat în diverse studii că Centella asiatica este utilă în tratamentul unor forme ale leprei și ale tuberculozei.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.