Carmol: beneficii și recomandări

Carmol: beneficii și recomandări

Redactor Raluca Margean

Carmolul este o substanță ceroasă și lipicioasă, care poate fi găsită în mod natural în diverse plante sau poate fi produsă sintetic. Carmolul este folosit în special în produse cosmetice și farmaceutice pentru a trata pielea uscată sau diverse iritații cutanate. Află din acest articol mai multe informații utile despre carmol, inclusiv beneficiile sale și potențialele efecte adverse!

Ce este carmolul

Carmolul, denumit și ceară de carnauba, este o substanță ceroasă naturală obținută din frunzele palmierului de carnauba (Copernicia prunifera), care este originar din Brazilia. Carmolul poate fi obținut și sintetic printr-un proces chimic care implică utilizarea unor substanțe chimice specifice și tehnici de rafinare.

Când este recomandat carmolul: cele mai frecvente utilizări

Datorită proprietăților sale emoliente și de sigilare, carmolul are diverse utilizări, atât în industria farmaceutică și cosmetică, dar și în alimentară și agricolă.

Unele dintre cele mai frecvente utilizări ale carmolului sunt:

1. Pentru îngrijirea pielii uscate. El se regăsește ca ingredient în diverse produse topice pentru tratarea sau prevenirea pielii uscate, aspre.

Femeie care scoate unguent dintr-un tub
Sursa foto: iStock.com

2. Pentru tratarea iritațiilor pielii și arsurilor minore. Carmolul poate fi aplicat local, pentru tratarea pielii solzoase, cu mâncărimi și iritații minore (de exemplu erupție cutanată de scutec, arsuri de la radioterapie). Proprietățile sale emoliente și de sigilare pot ajuta la protejarea zonei afectate și la reducerea disconfortului.

3. În produse cosmetice. Carmolul este adăugat în balsamuri de buze, creme hidratante sau loțiuni, pentru a hidrata și îngriji pielea. De asemenea, poate fi utilizat în produsele de machiaj, precum rujuri, farduri de pleoape și mascara, pentru a conferi textură și pentru a ajuta la fixarea produsului pe piele.

4. Pentru îngrijirea părului și scalpului. Șampoanele și balsamurile pot conține carmol pentru strălucire și protejarea firului de păr împotriva uscării și deteriorării.

5. Alte utilizări. În industria farmaceutică, carmolul este utilizat pentru a crea capsule moi sau pentru a acoperi tabletele, astfel încât să fie mai ușor de înghițit. În industria alimentară, el este folosit ca agent de glazurare sau îngroșare. De exemplu, este utilizat pentru a acoperi fructele confiate sau pentru a oferi un aspect lucios și atractiv produselor de patiserie. Totodată, în industria agricolă, carmolul poate fi utilizat în tratamentele pentru semințe sau aditivii pentru hrana animală.

Cum acționează carmolul

Carmolul este un emolient care catifelează și hidratează pielea. Asemenea tuturor agenților emolienți sau cremelor hidratante, carmolul acționează prin formarea unui strat uleios pe partea superioară a pielii care prinde apa în piele.

Acest strat funcționează ca o barieră protectoare împotriva pierderii de umiditate și a factorilor externi, precum vântul sau poluarea. Cu cât pielea își păstrează mai multă apă, cu atât ea se va simți mai fină și moale.

Cum ar trebui să folosesc Carmol?

Persoană care se unge cu cremă pe genunchi
Sursa foto: iStock.com

Carmol este disponibil în multe forme diferite (cremă, loțiune, unguent, lichid, gel, spumă, șampon și altele) pentru utilizare pe piele sau pe scalp. Este important să utilizezi produsul ce conține carmol exact așa cum este indicat pe etichetă sau cum ți-a fost prescris de medic. Iată care sunt recomandările specialiștilor:

1. Nu folosi în cantități mai mari sau mai mici decât este recomandat.

2. Carmolul se aplică numai pe piele. Evită contactul cu ochii, nasul, gura, zona inghinală/vaginală cu excepția cazului în care eticheta sau medicul îți indică altfel. Verifică eticheta pentru instrucțiuni despre orice zone sau tipuri de piele în care nu trebuie aplicat produsul (de exemplu pe față, orice zonă de piele ruptă/crăpată/tăiată sau pe o zonă a pielii recent rasă) .

3. Spală pielea sau zona unghiilor care urmează să fie tratată cu un săpun ușor sau un demachiant. Carmolul acționează cel mai bine dacă pielea sau unghia care urmează să fie tratată este lăsată ușor umedă înainte de aplicare.

4. Aplică un strat subțire pe pielea afectată și freacă bine până intră complet în piele.

5. Dacă aplici carmol pe unghii, evită aplicarea oricărui medicament pe cuticulele sau pe pielea din jur. Aplică generos pe unghie și lasă să se usuce.

6. Crema cu carmol se păstrează la temperatura camerei, ferită de umiditate și căldură. Nu se păstrează la frigider.

7. Unele produse ce conțin carmol trebuie agitate înainte de folosire. Verifică eticheta pentru a vedea instrucțiunile de utilizare.

Carmol: precauții și posibile efecte adverse

Persoană care se dă cu unguent pe deget
Sursa foto: iStock.com

În general, carmolul poate fi utilizat în siguranță, fără efecte secundare. Cu toate acestea, în unele cazuri, pot apărea arsuri, înțepături, roșeață sau iritații. Dacă oricare dintre aceste reacții persistă sau se agravează, adresează-te unui medic sau farmacist.

De asemenea, spune medicului dacă ai orice modificări neobișnuite ale pielii (piele albă/moale/udă din cauza a prea multă umezeală) sau semne de infecție a pielii.

De obicei, o reacție alergică foarte gravă la carmol este rară. Însă, înainte de a utiliza produse ce conțin carmol, spune medicului dacă ești alergică la oricare dintre ingredientele produsului sau dacă ai alte alergii.

Alte măsuri de precauție pe care trebuie să le iei dacă folosești carmol sunt:

Evită expunerea la soare. Unele ingrediente din produsele cu carmol (cum ar fi conservanții, parfumul) te pot face mai sensibilă la soare. Specialiștii recomandă limitarea timpului petrecut la soare, evitarea cabinelor de bronzat și lămpilor solare și utilizarea protecției solare atunci când ieși în aer liber. Spune imediat medicului dacă ai arsuri solare sau vezicule/roșeață pe piele.

Unele produse pot agrava acneea. Dacă pielea ta este predispusă la acnee, folosește doar produse „non-comedogene” deoarece acestea nu înfundă porii.

Nu folosi produse cu carmol dacă ești însărcinată sau alăptezi. Nu se știe exact ce efect are acest produs asupra fătului și nici dacă trece în laptele matern. De aceea, este important să te consulți cu un medic înainte de a-l folosi.

Carmol: interacțiuni cu alte substanțe

Este puțin probabil ca alte medicamente pe care le iei pe cale orală să aibă un efect asupra cremei cu carmol aplicată local. Cu toate acestea, este important să îi spui medicului ce alte medicamente utilizezi, inclusiv medicamente eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală, vitamine și produse pe bază de plante.

În concluzie, carmolul este un emolient puternic, folosit în special ca medicament pentru tratarea pielii uscate sau cu iritații și arsuri minore. Carmolul are și alte utilizări, în produse cosmetice, în industria alimentară și agricolă. Folosește produse ce conțin carmol doar la indicațiile medicului și fii atentă la orice reacții adverse.

Tinctura de propolis: Top 3 beneficii ale propolisului pentru piele

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Webmd.com

Articolul urmator
Laptele vegetal: tipuri, beneficii și recomandări
Laptele vegetal: tipuri, beneficii și recomandări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.