Ce este misofonia și cum o recunoști?

Ce este misofonia și cum o recunoști?

Redactor Andreea Baluteanu

Imaginează-ți că ești obligată să stai ore întregi în aceeași cameră cu o persoană care tastează zgomotos sau că ești purtată înapoi în adolescență, la lecțiile de matematică, și supusă nesuferitului sunet produs de creta care zgârie tabla. Dacă oricare dintre aceste scenarii ți se par imposibil de suportat, este posibil să suferi de misofonie. Află totul despre misofonie în rândurile de mai jos, de la cauzele și simptomele sale la metodele de tratament existente!

Ce este misofonia?

Dacă nu ai auzit de misofonie, este perfect normal. Afecțiunea a fost catalogată drept una de sine stătătoare abia în ultima perioadă, până acum fiind diagnosticată greșit și asociată cu tulburări mentale. Sunt însă și unele voci care acuză faptul că misofonia se manifestă cu mai multă predilecție acum și din cauza situațiilor stresante pe care suntem obligați să le traversăm zi de zi. Află de mai jos care este definiția misofoniei!

femeie roscata in bluza cu dungi isi pune degetele in urechi dezgustata; misofonie

Astfel, misofonia este descrisă drept aversiunea față de anumite sunete, care poate provoca reacții emoționale sau psihologice exagerate, mai ales în raport cu situația normală, conform webMD. Oamenii care suferă de misofonie arată cu degetul spre o pleiadă de zgomote care „îi înnebunesc”: ronțăitul, mâncatul, sorbitul, tastarea, respirația, râsul, mestecatul, claxoanele mașinilor.

Nesuferite celor care sunt diagnosticați cu misofonie sunt însă și sunetele sau mișcările repetitive, altfel inofensive: bâțâitul din picioare, zgomotul produs de ștergătoarele de parbriz, foiala sau chiar atingerile repetate din partea cuiva ce vrea să atragă atenția. În unele cazuri, și imaginea vizuală asociată acestor zgomote este deranjantă.

Acum, că am văzut ce este misofonia, îți mai spunem că afecțiunea mai e recunoscută și sub denumirea de „sindromul sensibilității selective la sunete”. În primele faze, misofonia provoacă supărare sau un sentiment de disconfort, urmând să ajungă să predispună bolnavul la panică sau dorința imperioasă de a fugi din preajma sunetului care îl scoate din minți.

Simptomele misofoniei

Poate părea o afecțiune banală, dar în realitate misofonia este extrem de periculoasă. Mai ales în formele severe, ea poate periclita viața socială a pacientului care se izolează pentru că nu mai poate suporta sunetele care îl deranjează.

Iată mai jos care sunt simptomele misofoniei:

  • stadiu incipient: disconfort, dezgust asociat cu sunetele deranjante, anxietate, nevoia de a te retrage undeva departe, într-un mediu liniștit;
  • stadiu avansat: furie, atacuri de panică, ură, reacții violente extreme, disconfort emoțional acut, gânduri de suicid.

În formele sale cele mai grave, misofonia poate închide suferindul în casă. Nemaisuportând zgomotele de la restaurant, din mijloacele de transport în comun sau de la birou, persoana afectată nu mai părăsește propriul domiciliu sau nu mai merge la muncă.

Cauzele misofoniei

Acum, că am aflat ce înseamnă misofonia, să descoperim și cauzele care o determină.

Din acest punct de vedere, medicii sunt încă nelămuriți. În afară de sunetele care pot provoca practic misofonia, cauzele generale ce stau la baza fenomenului sunt necunoscute.

Ceea ce se știe este că în general misofonia la copii e cea mai des întâlnită. Afecțiunea apare cu predilecție în perioada 9-13 ani și se dezvoltă în general la femei. Medicii au ținut să sublinieze că misofonia nu este o boală a urechii, ci o afecțiune psihologică, provocată de unele discrepanțe intervenite la acel nivel al creierului unde sunt procesate sunetele, dar și răspunsul la situațiile stresante „luptă sau fugi”.

ilustratie cu barbat nervos care distruge un calculator din cauza faptului ca nu functioneaza, haos de obiecte

Există și anumite teorii care au nuanțat că misofonia poate fi o boală moștenită genetic, ea fiind observată de mai multe ori în cadrul aceleiași familii. Aceste opinii nu sunt însă demonstrate din punct de vedere științific.

Alte cauze care pot sta la baza misofoniei sunt următoarele:

  • stresul;
  • munca prelungită;
  • responsabilități numeroase;
  • probleme emoționale sau de familie;
  • personalitate compulsivă;
  • depresie sau anxietate;
  • unele afecțiuni alături de care a fost diagnosticată: tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburările de anxietate sau sindromul Tourette

Citește și cum poți scăpa de stările de depresie fără tratament!

Misofonie – tratament

Începem cu o veste proastă: oamenii de știință consideră că nu există un tratament care să vindece în integralitate misofonia. Acestea fiind spuse, sunt însă tehnici care te vor ajuta să faci față mai ușor simptomelor sale.

Iată ce recomandă specialiștii pe post de tratament pentru misofonie!

Dormi suficient. Cu cât te vei odihni mai bine, cu atât creierul va fi mai relaxat și deci capabil să facă față zgomotelor care îl deranjează.

Consilierea psihologică. Un psiholog te va ajuta să ajungi la cauzele care au determinat misofonia, atunci când aceasta apare pe fondul stresului acut, al anxietății sau depresiei. Odată identificate, aceste cauze pot fi ținute sub control. De ajutor este și terapia prin sunete.

Aparate sau aplicații mobile. Tehnologia ne sare întotdeauna în ajutor! Pentru a trata misofonia, există anume aplicații care te supun unui zgomot constant, liniștitor, care să estompeze sunetele de fundal ce te deranjează.

Stilul de viață. Fă sport și mănâncă sănătos, astfel susținând funcționarea în condiții bune a creierului.

Evitarea stresului. Relaxarea este foarte importantă, la fel ca eliberarea programului de muncă. Apelează la meditație, dar și la exerciții de respirație, aliați contra anxietății și tulburării.

femeie blonda in blugi care se relaxeaza pe birou in pozitia lotus in fata laptopului

Dopuri sau căști de urechi. Acestea pot fi purtate atunci când zgomotele deranjante sunt prea puternice.

Antidepresive. Doctorul poate prescrie și antidepresive, dacă misofonia este însoțită și de depresie.

Citește totul despre antidepresivele triclicice!

Test pentru misofonie

În ceea ce privește diagnosticarea misofoniei, aceasta este îngreunată de faptul că mulți medici nu o consideră o afecțiune în toată regula. Studierea simptomelor pe care le afișezi și expunerea pacientului la zgomotele deranjante pentru a cântări reacțiile sale sunt cele mai bune metode de diagnosticare.

Există însă și un test de misofonie pe care îl poți realiza acasă, propus de către Misophonia Institute! Tot ce trebuie să faci este să răspunzi la întrebările de mai jos cu da sau nu!

  1. Sunt sunete pe care nu poți să le tolerezi chiar dacă sunt reduse?
  2. Ai o reacție instantanee la acele sunete, care începe cu dezgust sau iritare și evoluează imediat în furie?

Dacă răspunsul tău a fost „nu” la oricare dintre întrebări sau la amândouă, nu suferi de misofonie. Dacă ai răspuns cu „da”, contactează un medic.

Misofonia forum: ce sfaturi prețioase poți primi

Cele mai multe recomandări și indicații în ceea ce privește eventualele afecțiuni le aflăm tot de la persoanele cunoscute sau necunoscute care au suferit de pe urma lor. Avem încredere mai mare, instinctiv, în oamenii obișnuiți, dar suferinzi, decât în medici.

Un astfel de forum pentru misofonie este găzduit de allergictosound.com.

Câteva dintre tehnicile de a face față simptomelor de misofonie includ astfel respirația adâncă, mindfulness-ul, expunerea la sunete ambientale, muzica preferată sau aplicarea dopurilor de urechi. Un utilizator a menționat de asemenea că îi este de ajutor să imite sunetele care îl deranjează, personalizându-le și scăzându-le astfel acuitatea.

Tu ai auzit până acum de afecțiunea numită misofonie? Cunoști pe cineva care să sufere de o astfel de problemă?

Surse articol: webMD, Dentirad, Misophonia Institute, Romedic, Allergic to Sound

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Alergie la antibiotic: cauze și simptome
Alergie la antibiotic: cauze și simptome
Câte piese din anii '90 mai recunoști?
Incepe quiz
Câte piese din anii '90 mai recunoști?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.