Etapele somnului: ce se întâmplă în corpul tău în fiecare perioadă

Etapele somnului: ce se întâmplă în corpul tău în fiecare perioadă

Redactor Raluca Margean

Somnul are un rol deosebit de important pentru funcționarea optimă a organismului uman. Durata somnului este esențială, însă nu este singura parte a ecuației. Calitatea somnului reprezintă, de asemenea, un factor cheie în păstrarea sănătății generale. Organismul uman progresează lin printr-un ciclu de somn, compus din patru etape separate, toate vitale pentru o odihnă de înaltă calitate. Află care sunt etapele somnului și alte informații utile despre somn!

Care sunt etapele somnului?

Somnul nu este uniform. Pe parcursul unei nopți, acesta este alcătuit din patru etape individuale ale ciclului de somn. Într-o noapte obișnuită, o persoană trece prin patru până la șase cicluri de somn. Nu toate aceste etape au aceeași lungime, dar durează, în medie, aproximativ 90 de minute fiecare. Ciclurile de somn se schimbă pe măsură ce progresezi prin somnul de noapte.

Primul ciclu de somn este adesea cel mai scurt, variind între 70- 100 de minute, în timp ce ciclurile ulterioare tind să crească între 90 și 120 de minute. În plus, compoziția fiecărui ciclu - cât timp este petrecut în fiecare etapă de somn - se schimbă pe măsură ce noaptea trece.

Bineînțeles, ciclurile de somn variază de la o persoană la alta și de la o noapte la alta, în funcție de mai mulți factori, precum: vârsta, modelele recente de somn, afecțiunile care induc tulburări de somn și consumul de alcool.

Există patru etape de somn, inclusiv una pentru somnul cu mișcarea rapidă a ochilor (REM) și trei care formează somnul non-REM (NREM). Aceste etape sunt determinate pe baza unei analize a activității creierului în timpul somnului, care arată modele distincte ce caracterizează fiecare etapă.

Împărțirea somnului unei persoane în diferite cicluri și etape este denumită în mod obișnuit arhitectura somnului. Dacă cineva este supus unui studiu de somn, arhitectura sa de somn poate fi reprezentată vizual într-o hipnogramă sau grafic.

Etapa 1 - N1 -somn ușor, model de somn NREM

Etapa 1, numită și N1, este atunci când o persoană adoarme pentru prima dată. N1 reprezintă perioada de tranziție între veghe și somn, durează în mod normal doar 1-7 minute și constă în 5% din timpul total de somn.

În timpul somnului N1, corpul nu s-a relaxat complet, deși activitățile corpului și ale creierului încep să încetinească cu perioade de mișcări scurte. Există modificări ușoare ale activității creierului asociate cu adormirea în această etapă. Este ușor să trezești pe cineva în această etapă de somn, dar dacă o persoană nu este deranjată, poate trece rapid în etapa 2.

Etapa 2 - N2 - somn adânc, model de somn NREM

În timpul etapei 2 sau N2, corpul intră într-o stare de activitate mai scăzută, inclusiv o scădere a temperaturii. Mușchii sunt relaxați, respirația și ritmul cardiac este încetinit. În același timp, undele cerebrale arată un nou model și mișcarea ochilor se oprește. În general, activitatea creierului încetinește, dar există explozii scurte de activitate care ajută de fapt să reziste la trezirea de stimuli externi.

Etapa 3 - N3 - somn profund, model de somn NREM

Etapa 3 de somn este cunoscută și sub numele de N3 sau somn profund. În această etapă, este mai greu să trezești pe cineva. Tonusul muscular, pulsul și frecvența respirației scad, iar corpul se relaxează și mai mult.

Activitatea creierului în această perioadă are un model identificabil de ceea ce sunt cunoscute sub numele de unde delta. Din acest motiv, etapa 3 poate fi numită și somn delta sau somn cu unde lente. De obicei, se petrece cel mai mult timp în somn profund în prima jumătate a nopții.

Experții consideră că această etapă este esențială pentru somnul reparator, permițând recuperarea și creșterea corpului. De asemenea, poate întări sistemul imunitar și alte procese cheie ale corpului. Chiar dacă activitatea creierului este redusă, există dovezi că somnul profund contribuie la gândirea perspicace, creativitate și memorie.

Etapa 4 - somnul REM

În timpul somnului REM, activitatea creierului crește, apropiindu-se de nivelurile observate când ești treaz. În același timp, corpul experimentează atonia, care este o paralizie temporară a mușchilor, cu două excepții: ochii și mușchii care controlează respirația. Chiar dacă ochii sunt închiși, ei pot fi văzuți mișcându-se rapid.

Specialiștii spun că somnul REM este esențial pentru funcțiile cognitive precum memoria, învățarea și creativitatea.

De asemenea, în timpul somnului REM sunt cele mai vii vise, ceea ce se explică prin creșterea semnificativă a activității creierului. Visele pot apărea în orice etapă de somn, dar sunt mai puțin frecvente și intense în perioadele NREM.

Cât durează somnul profund?

Femeie care doarme cu ceasul lângă ea
Sursa foto: Pexels.com

Somnul din etapa 2 poate dura 10 -25 de minute în timpul primului ciclu de somn, iar fiecare etapă N2 poate deveni mai lungă în timpul nopții. În total, o persoană își petrece în etapa N2 aproximativ 45% din timpul de somn.

În ceea ce privește somnul profund din etapa 3, în timpul ciclurilor timpurii de somn, etapele N3 durează de obicei între 20- 40 de minute. Pe măsură ce continui să dormi, aceste etape se scurtează și se petrece mai mult timp în somn REM. În etapa 3 se petrece aproximativ 25% din timpul total de somn.

Cât trebuie să dureze somnul REM?

În mod normal, etapa de somn REM începe după aproximativ 90 de minute după ce ai adormit. Pe măsură ce noaptea trece, etapele REM devin mai lungi, mai ales în a doua jumătate a nopții. În timp ce prima etapă REM poate dura doar câteva minute, etapele ulterioare pot dura aproximativ o oră. În total, stadiile REM reprezintă aproximativ 25% din somnul la adulți.

Timp petrecut în fiecare etapă de somn

Timpul petrecut în fiecare etapă de somn se dezvoltă și se schimbă odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de somn diminuându-se pe măsură ce indivizii îmbătrânesc.

Nou-născuți și sugari (de la naștere la 1 an)

Timpul de somn în cazul nou-născuților este distribuit în mod egal pe parcursul zilei și al nopții pentru primele săptămâni de viață, fără un ritm sau concentrare regulată a somnului și trezirii. Nou-născuții dorm aproximativ 16-18 ore pe zi în mod discontinuu, cu cea mai lungă perioadă de somn continuu care durează în mod tipic între 2,5 și 4 ore. Nou-născuții au trei tipuri diferite de somn: somn liniștit (similar cu NREM), somn activ (similar cu REM) și somn indeterminat.

În contrast cu copiii și adulții, debutul somnului la nou-născuți are loc prin REM, nu prin NREM, fiecare episod de somn constând doar dintr-unul sau două cicluri. Aceste diferențe în somn și etapele somnului apar deoarece ritmurile circadiene nu au fost încă pe deplin stabilite.

Copii mici (vârsta de 1-3 ani) și copii (vârsta de 3 - 9 ani)

Copil care doarme
Sursa foto: Pexels.com

În jurul vârstei de 2-5 ani, durata totală a somnului necesară în fiecare zi scade cu două ore, de la 13 la 11 ore. Copiii au perioade de somn REM mai lungi decât adolescenții și petrec mai mult timp în stadiul N3.

Adolescenți (vârsta de 10 -18 ani)

Durata totală a somnului necesară pentru adolescenți este de 9-10 ore pe noapte. Datorită diferitelor schimbări pubertale și hormonale care însoțesc debutul pubertății, somnul cu unde lente și timpul de latensă a somnului scad, iar timpul petrecut în stadiul N2 crește. În jurul mijlocului pubertății, apare o mai mare somnolență diurnă decât cea observată în stadiile anterioare ale pubertății.

Adulți (vârsta de 18+ ani)

Adulții tind să aibă un timp mai devreme de culcare, de trezire și o consolidare mai redusă a somnului. Persoanele peste 65 de ani se trezesc aproximativ cu 1,5 ore mai devreme și dorm cu o oră mai devreme decât adulții mai tineri.

Diferențe de gen

Cuplu care doarme în pat
Sursa foto: Pexels.com

Bărbații tind să petreacă mai mult timp în stadiul N1 al somnului și să experimenteze mai multe treziri în timpul nopții, ceea ce îi face să fie mai predispuși să se plângă de somnolență în timpul zilei. Femeile mențin somnul cu unde lente mai mult timp decât bărbații și tind să se plângă mai des de dificultăți în adormire. În plus, somnolența diurnă crește în timpul sarcinii și în primele luni postpartum.

Lipsa somnului REM: efecte asupra organismului

Fiecare etapă de somn este importantă și dacă nu treci în mod corespunzător prin toate, acest lucru îți poate afecta sănătatea.De exemplu, pot apărea probleme cu:

  • Învățarea și concentrarea
  • Creativitatea
  • Luarea deciziilor raționale
  • Găsirea de soluții la diverse probleme
  • Memoria
  • Controlul emoțiilor sau comportamentului

Persoanele cu un ciclu de somn perturbat sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare pentru:

  • Durere
  • Inflamaţie
  • Tensiune arterială crescută
  • Boală de inimă
  • Exces de greutate/obezitate
  • Diabet
  • Calitatea vieții redusă

Așadar, în fiecare etapă a ciclului de somn, corpul trece prin diferite procese biologice care afectează temperatura, respirația, celulele și mușchii. Ciclul de somn urmează un model specific, dar acesta poate fi diferit de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, obiceiuri de viață și condiții de sănătate.

Citește și: Poziția de somn care îți poate afecta sănătatea. Cum NU trebuie sa mai stai noaptea

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: Sleepfoundation.org, Nationnal Library of MedicineVerywellhealth.com

Articolul urmator
13 fructe care nu îngrașă. Consumă-le cu încredere!
13 fructe care nu îngrașă. Consumă-le cu încredere!
Cata grija ai de corpul tau?
Incepe quiz
Cata grija ai de corpul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.