Pregateste-te sa infrunti migrenele!

Pregateste-te sa infrunti migrenele!

Raluca Cristea

Migrena se intalneste mai des in randul femeilor decat in randul barbatilor si se manifesta sub forma unei dureri acute, cu durata variabila, de la cateva ore la cateva zile. Spre deosebire de cefalee , unde durerile cuprind intreg capul, migrena se manifesta doar asupra unei jumatati a capului, sau asupra tamplelor, fiind insotita de greturi, varsaturi, lacrimare, umflare a pleoapelor, iritabilitate.

Persoanele care sufera frecvent de migrena au adesea simptome care anticipeaza instalarea propriu-zisa a crizei si anume: somnolenta, sete, foame, sensibilitate la lumina (fotofobie), puncte luminoase si pete in fata ochilor. Ulterior, chiar dupa o ora de la aceste simptome, se instaleaza durerea resimtita sub forma de pulsatii.

Cauzele migrenei sunt de natura psihologica si fiziologica: stresul, oboseala, depresia, abuzul de alcool sau tutun, tulburarile de vedere, afectiuni ale coloanei vertebrale, menstruatia, etc.
 


Migrenele au perioade de scadere si crestere, astfel ca dupa o perioada de zeci de zile linistite, o criza poate sa reapara brusc. Totusi, dupa ce se trece de varsta medie, crizele de migrena scad in frecventa si intensitate.

Migrena clasica este alcatuita din trei stadii distincte. In primul stadiu, anterior durerii, poate sa apara o stare de oboseala, iritabilitate, tulburari de vedere, ameteli, amorteli. Toate aceste semne se repeta la fiecare criza.

Urmeaza stadiul doi, cu o durere intensa, localizata la frunte sau in jurul orbitelor, dar pe o singura parte, cu pulsatii care se accentueaza la miscarea capului, zgomot, lumina puternica, stranut sau tuse. In acest stadiu, durerea poate fi insotita de greturi, lacrimare intensa, congestionarea unei jumatati a fetei, transpiratii reci. Ametelile intense, scaderea sau exagerarea auzului, perturbari ale vazului, gustului, mirosului - toate acestea pot sa apara in timpul stadiului dureros.

In ultimul stadiu al crizei, persista inca dureri moderate la frunte si orbite, alaturi de o stare de oboseala si somnolenta extinsa pe o durata mai mare de timp, pana la cateva zile. 


Femeile asociaza frecvent perioada de menstruatie sau chiar de menopauza cu aceste crize de migrena, criza fiind datorata ovulatiei sau schimbarilor hormonale. Multe femei confirma faptul ca perioada de sarcina duce la scaderea migrenelor, iar dupa primele 3 luni de sarcina aceste dureri puternice nici nu mai apar.

TRATAMENT

Netratata, durerea poate dura intre 8 si 12 ore de intensitate variabila, insa unele migrene pot persista pana la 24 ore sau chiar mai mult. Tratamentele obisnuite sunt eficace, insa doar in perioada de instalare a migrenei. Din momentul declansarii crizei, efectul medicamentelor este diminuat. Deci, pentru a evita suferinta din timpul crizei de migrena si consumarea inutila a unor medicamente care pot face mai mult rau decat bine, este esentiala adresarea catre un medic pentru a se cerceta cauza reala si pentru a se aplica tratamentul cel mai potrivit.

Alimentele medicament in cazul migrenelor sunt ridichile, fasolea verde, apa minerala, o singura cafea tare si dulce.

Pe de alta parte, alimentele daunatoare sunt crustaceele, vanatul, bauturile alcoolice, bauturile tip cola, ciupercile, condimentele si alimentele care pot provoca reactii alergice, deoarece migrena poate fi si de natura alergica.

Ciocolata trebuie evitata pentru ca este cotata ca un aliment de varf in producerea migrenelor. Ea contine nivele ridicate de zahar care "fura" organismului vitamina B. De asemenea, ciocolata contine alcaloizi, substante organice toxice.


Mirosurile tari si inhalantii pot si ei sa declanseze migrena. Parfumurile, fumul de tigara, gazele de esapament, vopseaua, aerosolii, diluantii, mirosurile de prajeli, clorul, amoniacul, sunt cunoscuti ca agenti de provocare a migrenei.

Mentinerea unui program regulat de somn, alimentare si exercitii fizice scade cu peste 50% frecventa atacurilor de migrena. Exercitiile fizice inhiba angrenarea trombocitelor din sange, somnul relaxeaza sistemul nervos iar mesele regulate ajuta corpul sa isi formeze un ritm al sucurilor digestive si sa scada fermentatia intestinala.

Pentru a calma migrenele se pot pune comprese pe locul dureros, cu infuzie rece de menta. De asemenea, se pot prepara ceaiuri din flori de tei, maghiran sau menta. Este recomandata alaturi de compresele cu gheata si odihna intr-o incapere aerisita si lipsita de lumina puternica. O solutie reconfortanta este si mersul cu talpile goale prin iarba dupa ploaie sau in roua diminetii.  


Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Plantele te ajuta sa scapi de stres si oboseala
Relaxarea, trucuri mici pentru efecte mari
Cromoterapia: fascinanta lume a culorilor!

Subiecte de pe forum:

Ce sport practicati?
Sanatate la orice varsta
Sanatate la varsta a doua

 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (92)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    zaharia alina maria (anonim)
    12 august 2013 17:05

    timp de 10 ani mi sa spus ca am nevralgie de trigemeni pana acum 2saptamani cand am fost la doamna dr GORGAN CRISTINA DE LA SP.BAGDASAR -ARSENI BUCURESTI dupa u RMN facut mia spus ca sar putea sa am o malformatie pe una din vene le de la creier nu stiu sa explic in termeni medicali dar asa sa exprimat pe intelesul meu si mia dat sa mai fac un ANGIO RMN SA VADA DACA E VORBA DE OPERATIE SI MA COSTA 10MIL ANALIZA ASTA BANI CARE NUI AM ACUM si stau si suport chinurile mortii asa le numesc eu durerile care le am am luat si eu am luat sumatriptan zis si sumacta de 50mg isi face efectul foarte greu dar sper macar o zi sa ma mai lase durerile ca simt ca nu mai rezist am facut fal si fel de tratamente homeopate medicamentoase darDEGEABAAAAAAAA nu stiu ce sa mai fac zaharia alina maria buzau sanatate multa

    pakizze (anonim)
    13 martie 2010 22:10

    ca medicament pt migrene sumacta e cel mai bun durerea cedeaza in jumatate de ora

    CARCG (anonim)
    29 octombrie 2009 09:09

    Intr-adevar Imigranul este foarte bun,dar trebuie luat la debutul crizei,si caldura aplicata local ajuta f.mult.

    Dana Neamtu (anonim)
    24 septembrie 2009 09:09

    Din proprie experienta (din pacate) va pot spune ca impotriva migrenei, un fff bun calmant este Imigranul. Exista variante mai ieftine a produsului si cu acelasi efect: Sumacta si Sumatriptan. Trebuie luate la inceputul crizei pt. un efect rapid, altfel durerea dispare mai greu. E greu sa traiesti cu aceste migrene, dar de cand am descoperit aceste produse am viata mai usoara.Va doresc multa sanatate!

    laiza
    5 septembrie 2009 06:06

    ca medicament incerctai qarelin e cel mai bun pt migrene