Autismul - simptome, diagnostic si tratament

Autismul - simptome, diagnostic si tratament

Andron Georgiana

Autismul este o boala complexa, care debuteaza la nastere sau in primii 2 ani si jumatate de viata. Aparent, cei mai multi copii sunt perfect normali, dar ne atrage atentia comportamentul lor ciudat sau chiar ingrijorator in comparatie cu cel normal.

Simptome ce caracterizeaza autismul

Incapacitatea de relationare cu cei din jur este principalul semn, observabil inca din copilarie. Copiii cu autism influenteaza enorm familia in care cresc deoarece nu dorm in mod regulat, se trezesc in timpul noptii pentru perioade lungi de timp si refuza multe alimente.

Bolnavii nu tolereaza schimbarile in rutina zilnica. De multe ori, desfasoara actiuni repetitive: memoreaza numere, aduna ate, repeta cuvinte, etc. Pot prezenta miscari stereotipe: mersul pe varfuri, miscarea rapida a degetelor sau balansarea corpului.

50% din persoanele care sufera de autism nu vorbesc niciodata. Atunci cand comunica verbal, autistii repeta ce au auzit (ecolalie) si nu realizeaza schimbarea pronumelui atunci cand se trece la un alt vorbitor. Intonatia este una monotona, comparata cu cea a unui robot.

75-80% din cazurile de autism se asociaza cu retard mintal. Profilul psihologic prezinta dificultati in gandirea abstracta, abilitatile de integrare si cele care necesita intelegerea mecanismului social. Autistii prefera sa invete mecanic, intr-o anumita ordine, dar unii bolnavi pot deveni savanti. De asemena, un procent scazut al autistilor prezinta crize de epilepsie .

Atat hipersensibilitatea cat si hiposensibilitatea pot caracteriza un autist. Multi dintre acestia sunt extrem de sensibili fata de zgomote, lumini, atingeri, dar nu acuza dureri si nu plang daca se ranesc grav. Sunt interesati de obiectele si miscarile care implica rotatia. Am putea fi socati de comportamentul automutilant al acestor persoane. In plus, reactioneaza impulsiv si isi pot directiona comportamentul agresiv impotriva altor persoane.

Anomaliile fizice pe care le prezinta sunt minore. Pintre acestea se numara malformatii ale urechilor. Cei mici au un aspect fizic atragator, dar o data cu inaintarea in varsta, deficientele sociale par sa aiba un efect negativ asupra fizicului. Cei adulti accepta pasiv interactiunea cu alte persoane, dar nu o cauta.

Cauzele autismului

Autismul este un sindrom comportamental cauzat de unul sau mai multi factori care actioneaza asupra sistemului nervos central.

Cauza genetica este confirmata de transmiterea ereditara. Genele responsabile sunt cele pentru serotonina ( un neurotransmitator prezent in cantitati mari la autisti) si unele care sunt localizate pe cromozomul 15. Sindromul X fragil a fost enuntat ca o posibila cauza, dar studiile stiintifice nu au gasit nicio legatura directa intre gena acestei maladii genetice si cazurile diagnosticate cu autism.                                                           

Nu au fost descoperite substante teratogene (care produc anomalii fetale), toxice sau virusuri care sa declanseze boala, dar unele duc la modificari neurologice intalnite in autism. In schimb, studii recente au aratat ca mamele care dezvolta anticorpi impotriva fetusului au sanse mai mari de a naste copii autisti.

autism

Evolutia autismului

Autismul este o dizabilitate care nu permite majoritatii celor afectati sa traiasca independent. O data cu inaintarea in varsta, bolnavii isi pot imbunatati relationarea sociala si comunicarea sau abilitatea de a efectua singuri unele activitati. Cu toate acestea, la unii autisti se observa o deteriorare a comportamentului in perioada adolescentei, cand isi doresc sa aiba prieteni, dar nu reusesc.

Diagnosticul de autism

Diagnosticul este elaborat exclusiv pe baza caracteristicilor comportamentale, care evidentiaza modificari de interactiune sociala, comunicare si limitare a comportamentului si intereselor exprimate de persoana. Cei care sufera de autism pot prezenta electroencefalograma anormala, iar investigatiile neuropatologice pot evidentia schimbari celulare in unele zone ale creierului.

Ce poate ameliora starea autistilor?

Tratarea autistilor trebuie instituita cat mai devreme.

Educatia este una speciala, avand in vedere faptul ca ei nu tolereaza autoritatea adultilor sau un program zilnic, nu au intentia sau mijloacele pentru a putea comunica si invata prin asocieri ( nu prin comparatie, cum facem noi).

Terapia comportamentala trebuie acordata in paralel cu educatia speciala deoarece ambele au un efect pozitiv asupra procesului de invatare. De multe ori trebuie asociata cu alte forme de terapie: ocupationala, de limbaj, prin jocuri.

Psihoterapia este recomandata celor care sufera de forme mai usoare ale acestei boli, cu scopul unei integrari in societate si atingerea unui nivel de impacare cu sine.

Psihofarmacologia este utila pentru unele simptome, cum ar fi: automutilarea, agresiunile, miscarile stereotipe sau hiperactivitatea. Inaintea inceperii oricarui tratament medicamentos trebuie efectuate analizele primare.

Tratamentul autismului este mereu unul complex. Se recomanda ca acesta sa fie desfasurat de catre personal calificat, dar rabdarea, atentia, dragostea neconditionata au cele mai mari sanse da a aduce un zambet pe buzele acestor bolnavi.


- Accesati www.stephenwitshire.co.uk , site-ul oficial dedicat unui artist autist, membru al Ordinului Imperiului Britanic

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.