Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor

Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor

Redactor Raluca Margean

Seed cycling, cel mai nou trend în materie de dietă de wellness, este promovat ca fiind o modalitate naturală de echilibrare a hormonilor feminini pe parcursul ciclului menstrual. Se spune despre seed cycling că îmbunătățește fertilitatea și reduce simptomele sindromului premenstrual, menopauzei, sindromului ovarului polichistic și endometriozei. Dar chiar funcționează? Află detalii în acest articol!

Ce înseamnă seed cycling?

Hormonii feminini reprezintă un sistem complex, care ar trebui să fie într-un echilibru constant pentru ca întreg organismul să funcționeze normal. Însă hormonii sunt influențați de dieta și stilul de viață al unei persoane, de exercițiile fizice, somnul, nivelul de stres și toxinele din mediu, astfel că orice modificare intervenită într-unul din acești factori poate afecta echilibrul delicat al hormonilor tăi.  

Un dezechilibru hormonal poate deveni problema de bază pentru o serie de probleme de sănătate, inclusiv ciclu menstrual neregulat, acnee, sindromul ovarului polichistic, tulburări tiroidiene și oboseală cronică.

Seed cycling este un remediu naturist, despre care se spune că echilibrează hormonii prin reglarea hormonului estrogen în prima jumătate a ciclului menstrual și hormonului progesteron în a doua jumătate.

Seed cycling presupune consumul zilnic de semințe de in și semințe de dovleac în primele 13-14 zile ale ciclului menstrual (în faza foliculară) și semințe de floarea soarelui și semințe de susan în timpul celei de-a doua jumătăți a ciclului (în faza luteală).

Deși nu există dovezi științifice care să susțină eficacitatea acestui remediu, persoanele care au ținut dieta spun că modificările hormonale pozitive se vor vedea după câteva luni de la începerea ”tratamentului”.

Beneficiile seed cycling

Se presupune că seed cycling are mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv:

Reglarea menstruației

Într-un ciclu obișnuit, estrogenul este produs în prima jumătatea a ciclului, în primele 14 zile ale fazei foliculare. Nivelurile de estrogen scad imediat după ovulație. După ce un ovul a fost eliberat, începe faza luteală, iar în această etapă nivelurile de progesteron și estrogen cresc treptat într-un echilibru atent pentru a sprijini concepția. Dacă nu are loc nicio implantare a ovulului, progesteronul și estrogenul scad din nou înainte de următoarea perioadă.

Femeie cu dureri menstruale
Sursa foto: iStock.com

În cazul în care suferi de o afecțiune precum sindromul ovarului polichistic sau tulburări tiroidiene, cel mai probabil ai un dezechilibru hormonal. Susținătorii metodei seed cycling spun că, în timpul fazei foliculare, fitoestrogenii din semințele de in pot ajuta la creșterea sau scăderea nivelului de estrogen, după cum este necesar. Fitoestrogenii sunt compuși din plante care pot imita acțiunea estrogenului.

De asemenea, zincul din semințele de dovleac stimulează producția de progesteron în pregătirea pentru următoarea fază a ciclului.

În faza luteală, lignanii din susan ar trebui să inhibe creșterea prea mare a nivelului de estrogen, iar vitamina E din semințele de floarea soarelui ajută la creșterea nivelului de progesteron.

Reducerea acneei

Acneea hormonală este cauzată de dezechilibrele hormonale, care apar inclusiv în timpul ciclului menstrual sau la menopauză. Dacă seed cycling ajută la echilibrarea hormonală, atunci susținătorii acestei metode spun că poate avea ca efect și reducerea acneei.

Tratarea sindromului ovarian polichistic, endometriozei și infertilității

Ca și în cazul acneei, aceste afecțiuni cauzează/sunt cauzate de dezechilibre hormonale.

Ameliorarea simptomelor menopauzei (bufeurile, transpirațiile nocturne, oboseala și schimbările de dispoziție)

Conform studiilor, semințele de in pot provoca ușoare creșteri ale estrogenului, ceea ce poate duce la îmbunătățirea metabolismului hormonal și ameliorarea simptomelor precum bufeuri, uscăciune vaginală, dureri de cap și în general o calitate mai bună a vieții la femeile aflate la menopauză și în postmenopauză.

Femeie cu simptome de menopauza
Sursa foto: iStock.com

În plus, consumul de semințe de in este legat de proprietățile de combatere a cancerului, în special cancerul de sân la femeile aflate în postmenopauză.

Și semințele de susan pot aduce beneficii femeilor aflate la menopauză, îmbunătățind starea hormonală și nivelul de antioxidanți și grăsimi din sânge.

Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că deși semințele de in și susan pot oferi unele beneficii pentru sănătate pentru femeile aflate la menopauză și în postmenopauză, nicio dovadă nu sugerează că dozele și momentele propuse de seed cycling au beneficii speciale.

Alte beneficii

Unele surse afirmă că seed cycling poate îmbunătăți nivelul hormonilor tiroidieni, sănătatea părului, pierderea în greutate, retenția de apă și celulita, însă nu sunt suficiente dovezi pentru acest lucru.

Totuși, este important de specificat faptul că semințele de in, dovleac, susan și floarea-soarelui conțin nutrienți importanți pentru organism, astfel este bine să le introduci în dieta ta. Toate cele patru semințe sunt bogate în fibre, mangan, magneziu, cupru, tiamină, vitamina E și grăsimi sănătoase. Toți acești nutrienți sunt esențiali pentru o sănătate bună, inclusiv sănătatea aparatului reproducător.

În plus, aportul de semințe de in, susan și floarea-soarelui pot ajuta la reducerea nivelului colesterolului și tensiunii arteriale, pot proteja împotriva cancerului de sân. De asemenea, semințele de in sunt asociate cu un control îmbunătățit al zahărului din sânge, uleiul de semințe de dovleac poate ajuta la afecțiunile de prostată și urinare, iar semințele de susan pot reduce inflamația și pot îmbunătăți recuperarea și performanța atletică.

Cum practici seed cycling?

Seed cycling este foarte simplu și nu necesită un efort prea mare din punct de vedere al dietei. Se spune că metoda este benefică atât pentru persoanele cu menstruație regulată, cât și pentru cele care au un dezechilibru hormonal. Iată concret ce trebuie să faci:

1. Seed cycling pentru păstrarea echilibrului hormonal

Semințe de in măcinate
Sursa foto: iStock.com

În zilele 1-14 ale ciclului tău (sau din prima zi a menstruației până la ovulație), trebuie să consumi:

  • 1-2 linguri de semințe de in măcinate
  • 1-2 linguri de semințe de dovleac măcinate

În zilele 15-28 ale ciclului (sau de la ovulație până la următoarea menstruație), trebuie să consumi:

  • 1-2 linguri de semințe de floarea soarelui măcinate
  • 1-2 linguri de semințe de susan măcinate

Chiar dacă nu ai un ciclu menstrual de 28 de zile, poți urma ciclul de 14 zile pentru fiecare fază a semințelor.

2. Seed cycling pentru persoanele cu menstruație neregulată sau amenoree

Semințe de susan
Sursa foto: iStock.com

Dacă nu ai o menstruație regulată sau suferi de amenoree (lipsa menstruației), vei urma fazele lunii ca un ghid general. Astfel:

  • Zilele 1-14 (de la prima zi cu lună nouă până la lună plină), mănânci semințe de dovleac și de in.
  • Zilele 15-28 (de la lună plină până la lună nouă), mănânci semințe de floarea soarelui și de susan.

Ghidarea după fazele lunii este importantă deoarece luna are un efect puternic asupra sănătății și stării noastre de bine. Luna ne poate afecta centrul de greutate și are un efect asupra ciclului menstrual. Nu este o coincidență faptul că atât luna, cât și ciclul menstrual mediu sunt ambele de 28 de zile. Multe cicluri ale femeilor (atunci când sunt echilibrate) urmează în mod natural fazele lunii.

Așadar, seed cycling implică consumul de semințe de in, dovleac, susan și floarea soarelui în momente diferite ale ciclului menstrual, cu scopul de a obține un echilibru hormonal, de a stimula fertilitatea și ameliora simptomele menopauzei. Deși nu există suficiente dovezi științifice care să ateste beneficiile seed cycling-ului asupra ciclului menstrual, aceste semințe conțin nutrienți esențiali pentru păstrarea sănătății generale a organismului.  

Citește și: Care sunt fazele ciclului menstrual?

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.comNourishedbynutrition.com

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.