Tu știi ce este leucoreea? Iată când trebuie să începi să te îngrijorezi

Tu știi ce este leucoreea? Iată când trebuie să începi să te îngrijorezi

Redactor Andreea Baluteanu

Leucoreea se numără printre afecțiunile cel mai dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sale sunt cât se poate de... normale. Definită drept ansamblul de secreții vaginale (nu sângerări), care apar fie din cauze fiziologice (la ovulație, înainte sau după menstruație), fie patologice (o infecție a căilor genitale), leucoreea este de cele mai multe ori cât se poate de inofensivă.

Află din rândurile de mai jos când anume trebuie să te sperie leucoreea, care sunt cauzele și simptomele sale, dar și cum poate fi prevenită această afecțiune. De asemenea, vezi și când ar trebui să mergi la doctor!

Leucoreea: cauzele secrețiilor vaginale

În mod normal, vaginul va elibera secreții care au rolul de a-l curăța sau de a elimina microorganismele periculoase, ceea ce e un fapt complet normal și chiar de dorit. Există însă o diferență între leucoree și secrețiile normale.

Astfel, în cazul leucoreei, secrețiile sunt mai abundente, pot avea miros neplăcut și sunt însoțite și de alte semne caracteristice, pe care ți le vom prezenta în rândurile de mai jos, fiind un simptom al unei infecții.

În ceea ce privește cauzele leucoreei, acestea sunt în general legate de infecția sau afecțiunea al cărei simptom sunt secrețiile abundente. Astfel, vaginitele, candidoza sau hipersecreția glandelor cervicale pot sta la baza leucoreei.

Vezi mai jos care sunt și celelalte cauze ale leucoreei:

  • perioade de stres emoțional;
  • alimentație săracă în substanțe nutritive;
  • tratamente cu antibiotice;
  • igiena necorespunzătoare;
  • folosirea produselor de igienă intimă cu substanțe iritante;
  • diabetul zaharat;
  • activitatea sexuală excesivă sau contactul sexual neprotejat;
  • răni ale cervixului sau ale altor țesuturi ale sistemului reproducător, ce au loc mai ales în timpul sarcinii;
  • o infecție a tractului urinar;
  • iritații cauzate de contraceptive sau de tampoane;
  • anemie.

Simptome ale leucoreei: când trebuie să mergi la doctor

Așa cum ți-am spus, leucoreea este de două tipuri. În primul rând este vorba despre cea fiziologică, considerată normală și caracterizată prin faptul că secrețiile sunt provocate de schimbări în organism: menstruația, ovulația, sarcina, excitația sexuală. De partea cealaltă, leucoreea patologică apare atunci când suferi de o infecție sau de o afecțiune, precum cervicita, candidoza sau trichomoniaza.

Leucoreea de natură patologică este cea care ar trebui să te trimită la doctor. Cum îți dai seama că este cazul? Pe lângă faptul că secrețiile nu par a fi provocate de menstruație sau de ovulație, poți experimenta și următoarele simptome:

  • oboseală;
  • crampe sau dureri ale stomacului;
  • dureri de cap;
  • constipație;
  • dureri în regiunea lombară;
  • mâncărime.

Tratamentul leucoreei

Atunci când este de natură patologică, leucoreea trebuie să te trimită la doctor. Tratamentul va fi aplicat în funcție de cauza secrețiilor vaginale: fie antibiotice, fie creme cu aplicare locală sau ovule.

Este necesar să urmezi acest tratament. Lăsată netratată, leucoreea poate provoca diverse complicații, între care și cancerul de col uterin. 

Prevenția leucoreei

Știi că suntem întotdeauna de părere că e mai bine să previi decât să tratezi, de aceea te rugăm să respecți mai degrabă sfaturile de mai jos:

Menține o igienă corespunzătoare. Curăță zilnic zona intimă, cu apă și/sau o loțiune specială, dar nu apela la dușurile interne decât dacă îți sunt recomandate de un medic. Poartă întotdeauna lenjerie de calitate, de bumbac, care lasă pielea să respire.

Pune accentul pe o alimentație echilibrată, bogată în substanțe nutritive de calitate. Experții te sfătuiesc să eviți mâncarea picantă, deoarece poate stimula leucoreea.

Fă sport, dar și odihnește-te! Trebuie să existe un echilibru în viața ta, să faci sport zilnic, dar să oferi organismului și șansa de a se relaxa.

Nu folosi produse cu substanțe iritante în zona intimă. Evită spumantele de baie, loțiunile sau spray-urile intime parfumate, deodorantele sau parfumurile în zona intimă.

  Ce poți folosi? Multi-Gyn Actigel este extrem de eficient în prevenirea și tratamentul vaginozelor bacteriene. De asemenea, reduce disconfortul vaginal manifestat prin iritații, mâncărimi, roșeață sau usturime. Produsul reduce secrețiile vaginale și mirosul neplăcut al acestora și optimizează flora vaginală și starea țesuturilor. Un gel bioactiv, pe bază de polizaharide, Multi-Gyn Actigel inhibă dezvoltarea microorganismelor patogene și stimulează creșterea lactobacililor. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.