Alexia, fetița căreia i-au fost replantate brațele, i-a colindat pe medicii care i-au salvat viața

Alexia, fetița căreia i-au fost replantate brațele, i-a colindat pe medicii care i-au salvat viața

Anca Marcus

Alexia, Elena și Silviu, elevii aflați în autocarul care s-a răsturnat în județul Iași în noaptea de 16 spre 17 decembrie 2022 s-au întors la spital pentru a-i colinda pe medicii care le-au salvat viața. 

Tinerii, acompaniați de părinții lor și cu zâmbetul până la urechi, s-au adunat cu colinde și recunoștință la Spitalul de Pediatrie din Iași, acolo unde au fost îngrijiți în urma tragicului accident în care au fost implicați. 

A trecut un an de atunci. Cei trei, împreună cu ansamblul folcloric din Botoșani din care făceau parte, se îndreptau spre un spectacol, când autocarul în care se aflau a derapat într-o curbă.

O parte din tinerii care au fost implicați în accidentul din noaptea de 16 decembrie, la un an distanță

Dintre cei 35 de pasageri aflați în autocar, 25 au necesitat îngrijiri medicale urgente. Însă cea care a „văzut moartea cu ochii” a fost Alexia, care a avut nevoie de o operație de replantare a brațelor.

„Îmi aduc aminte cum eram toți acolo, cum ne distram, era muzică ...și, dintr-odată, s-a întâmplat”, mărturisește Silviu Cucinschi, unul dintre tinerii implicați în accident. 

Eric Tudose, fratele Alexiei, a fost un erou. Cu o hotărâre și un curaj admirabil el a intervenit imediat pentru a o ajuta pe sora lui.

Nu mi-am dat seama ce s-a întâmplat pe moment. Colegul meu, Iulian, mi-a zis că Alexia nu a murit. Eu am presupus că a murit. Și atunci am luat putere și mi-am salvat sora”, mărturisește tânărul.

Efortul medicilor i-a salvat viața Alexiei

Efortul coordonat al medicilor, personalului de ambulanță și al echipei SMURD a fost impresionant și esențial în acea situație critică. Au urmat ore nesfârșite de operații și zile întregi de recuperare.

Alexia, care a trecut prin multiple intervenții chirurgicale și recuperare, povestește acum lupta pe care a dus-o pentru a-și recăpăta mobilitatea brațelor.

Într-un timp foarte scurt a trecut prin șapte intervenții chirurgicale, iar cea în care i-au fost replantate brațele a durat 20 de ore.

Alexia si doctorița care i-a făcut replantarea brațelor
Alexia Tudose și Sidonia Susanu, doctorița care care a reuşit să-i replanteze brațele

„Îmi mișc mâna dreaptă, nu știu cam cât la sută, dar mai bine de 50 cred că e. Mâna stângă și pe ea o mișc, o simt. Acum lucrez la mușchi să îi recuperez și să pot face mișcările pe care le făceam înainte”, mărturisește Alexia Tudose. 

Pentru Elena, spitalul devenise a doua casă 

Pentru Elena Străchinariu și familia sa, drumul a fost presărat cu provocări și eforturi neîncetate pentru a-și reveni după tragedie.

„A fost un an destul de greu pentru noi. Am mers foarte des la spital. Cumva, putem spune că spitalul a fost a doua noastră casă. În continuare merg la psiholog. Mai am nevoie de operații, dar sper sa fie bine”, mărturisește tânăra. 

Cum a fost reîntâlnirea tinerilor cu medicii

Întâlnirea cu medicii și întoarcerea la spital au adus un amestec de sentimente, de la recunoștință și emoție la angoasă și amintiri dureroase.

Alexia recunoaște că atunci când calcă pragul spitalului, retrăiește momentele tragicului accident: 

„Să revin aici, cumva, e și un sentiment plăcut pentru că vin la oamenii care m-au salvat și la oamenii dragi mie, dar, cumva, e și un sentiment de teamă pentru că îmi readuc aminte de momentele în care am stat în spital și nu a fost plăcut”.

Pentru medici, vizita celor trei și a familiei lor a fost o surpriză plăcută, la care nu se așteptau. „Acești copii minunați ne-au făcut o mare surpriză astăzi, când se împlinește exact un an de la accidentul lor.

Este o mare fericire să îi vedem pe toți zâmbind, fericiți, chiar dacă, încă, nu și-au terminat programul de recuperare”, mărturisește Dr. Sidonia Susanu - șef secție Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă la Spitalul „Sf. Maria” Iași.

„Din accidentul ăsta am învățat să fim mult mai uniți”

În ciuda acestei perioade dificile, tinerii recunosc că experiența i-a marcat profund și i-a făcut să înțeleagă mai bine ce este cu adevărat important pentru ei în viață.

„Din accidentul ăsta am învățat să fim mult mai uniți. Adică, parcă s-a schimbat între noi. Înainte nu eram așa. Nici la repetiții nu eram uniți”, mărturisește Iulian Vasilachi.

De asemenea, Eric Tudose, fratele tinerei cu brațele amputate, spune că a conștientizat importanța familiei în viața sa: „Cu accidentul ăsta am realizat foarte multe chestii. Cum că familia este cea mai importantă, sănătatea și prietenia”.

Așadar, în ciuda dificultăților prin care au trecut, experiența tragică i-a făcut să aprecieze mai mult viața și să conștientizeze valorile fundamentale precum familie, sănătate și prietenie. 

Andreea Bănică vrea să facă o vizită la cabinetul medicului estetician. Ce spune soțul ei despre această dorință

Surse foto: Facebook, Facebook, Captură Youtube

Surse articol: EuroNews, Știrile ProTv, Ziarul de Iași

Articolul urmator
Vă mai aduceți aminte de Sorina, fetița din Baia de Aramă? Adopția ei a împărțit România în două, dar a ajuns acolo unde i-a fost dat, în ciudat piedicilor constante
Vă mai aduceți aminte de Sorina, fetița din Baia de Aramă? Adopția ei a împărțit România în două, dar a ajuns acolo unde i-a fost dat, în ciudat piedicilor constante
Cine a fost iubitul tau intr-o viata anterioara?
Incepe quiz
Cine a fost iubitul tau intr-o viata anterioara?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.