O tânără de 19 ani din Moldova a născut între probele de la BAC. "Să nu renunțe orice ar fi la școală, copilul nu te oprește din nimic”

O tânără de 19 ani din Moldova a născut între probele de la BAC. "Să nu renunțe orice ar fi la școală, copilul nu te oprește din nimic”

Ramona Jurubita

O elevă de 19 ani din Târgu Neamț a devenit mama unui băiețel între probele de la Bacalaureat. Acest fapt nu a împiedicat-o să promoveze examenul, deși a susținut proba la Geografie pe patul de spital. A dorit ca povestea ei să ajungă la alte tinere mame, dar a cerut ca identitatea să îi fie protejată.

Tânăra, proaspătă mămică de băiețel, este un exemplu pentru toate tinerele care poate s-au gândit să renunțe la școală după ce au rămas însărcinate. Ea nu doar că nu a renunțat, dar s-a înscris și la BAC, fiind gravidă în luna a noua. Știa că poate naște din clipă în clipă, dar nu a vrut să rateze nicio probă din examenul maturității, așa că s-a înarmat cu mult curaj și s-a pregătit temeinic la toate materiile. Străduința ei s-a văzut în nota finală, care deși nu este una mare, este de trecere. Fata a promovat Bacalaureatul cu media 6,63.

A simțit primele contracții fix înainte de proba de la Matematică, care a avut loc pe 27 iunie 2023. După susținerea probei, a mers imediat la spital și în aproximativ două ore a reușit să își strângă băiețelul în brațe. Micuțul a venit pe lume sănătos, cu o greutate de 3,6 kilograme și a primit nota 9, „fiindcă n-a plâns, era prea liniștit”, după cum a povestit chiar ea.

„Am făcut o ecografie și doamna doctor a spus că am început să am dilatație. La o oră și jumătate după ce am ieșit de la Bac am născut. Adică am avut două ore de travaliu. Înainte eram speriată că nu știam cât ține. Am avut dureri mari în alea două ore, dar a trecut foarte repede, iar doamna doctor a fost lângă mine și nașterea a decurs bine.”, a explicat fata, potrivit site-ului Libertatea.

Tânără mamă care își ține bebelușul în brațe și îl sărută pe mână

Și tatăl micuțului a susținut Bacalaureatul odată cu ea, reușind și el să obțină o notă de trecere, semn că emoțiile noi etape din viața lor nu i-au împiedicat să se concentreze pe școală.

„Tatăl a reușit și el să ia BAC-ul, avem doar trei sutimi diferență, el are 6,60, eu, 6,63. Am învățat împreună înainte de BAC.”, a mai spus ea pentru aceeași sursă.

Absolventa de liceu a luat cea mai mare notă la Geografie, probă pe care a susținut-o la maternitate, după ce a devenit mamă – 7,70. La Română a obținut 6,25 și 5,95 la Matematică. Sfatul medicului a contat enorm pentru ea, căci se gândea serios să amâne pentru toamnă ultima probă a Bacalaureatului, copleșită fiind de emoțiile întâlnirii cu bebelușul ei.

„Am luat notă destul de bună la materia la care am susținut examenul în spital – 7,70, Geografie. Ba chiar când am susținut proba în spital am avut mai puține emoții ca la probele din clasă, doamnele supraveghetoare au fost foarte drăguțe cu mine. Doamna doctor m-a ajutat mult, eu eram indecisă dacă să dau examenul și dumneaei mi-a spus: ai timp, te odihnești, eu îți fac cererea și mâine dai Bacalaureatul. Am urmat sfatul ei și l-am dat.”, a mărturisit absolventa de liceu.

Tânăra a reușit să ascundă sarcina de profesorii din liceu, pentru că burta ei nu a crescut prea mult în cele nouă luni de sarcină. Singura care a știut acest detaliu personal despre ea a fost diriginta, care a și sprijinit-o cât de mult a putut. Iată ce a povestit fata despre situația de la școală:

„(Diriginta) Mi-a fost mult alături, m-a ajutat cu tot ce a putut, mi-a spus să o solicit când am nevoie de un sfat, m-a ajutat și cu actele cu prenatalul. Profesorii ceilalți nu prea au știut, a fost un șoc și pentru ei când au aflat, eu aveam și burta micuță, slăbuță, nu s-a observat. Dar sunt destul de mândri că, chiar dacă am fost însărcinată, am reușit să iau Bac-ul”.

Deși are doar 19 ani, a înțeles cât este de important ca un absolvent de liceu să susțină examenul maturității. Este conștientă că fără el, nu ar putea realiza nimic în viață și acesta este motivul pentru care s-a ambiționat să nu lipsească de la niciuna dintre probe. Acum, va deveni un exemplu pentru copilul ei, care a motivat-o să nu renunțe la studii. Aceasta are și un sfat pentru tinerele care rămân însărcinate înainte de a termina liceul sau facultatea:

„Să nu renunțe orice ar fi la școală, copilul, chiar dacă vine, nu te oprește din nimic. Eu însărcinată fiind am putut și să învăț și să merg la școală. Doar dacă e o sarcină cu probleme cred că ar fi mai dificil, dar nu trebuie să renunțe la școală pentru nimic! Să aibă grijă la sănătate, să verifice mereu sarcina, ca să fie sigure că bebelușul e bine. Și orice ar fi, să nu renunțe la școală!”.

Deși viața de părinte tânăr nu este ușoară, pentru că vine la pachet cu multe provocări, cei doi parteneri se descurcă de minune și nu se plâng de responsabilități.

„Este foarte cuminte, nici nu simt uneori că-l am, doar mănâncă, îl schimb și doarme, nu plânge. M-am acomodat foarte ușor cu noul rol, chiar mă gândeam cum o să fie, că auzeam de la alte mame că plânge, nopți nedormite. Al meu se trezește doar de două ori pe noapte, mănâncă și se culcă.”, a mai povestit ea, potrivit sursei mai sus menționate.

Ce părere ai despre ambiția acestei tinere? Interesant este că atât ea, cât și tatăl bebelușului caută acum drumul cel mai bun în viață și au de gând să urmeze și cursurile unei facultăți. Așa vor reuși să își lărgească orizonturile și să își crească bebelușul într-un mod armonios. Au în plan și o căsătorie, dar o amână până când vor reuși să obțină stabilitatea financiară la care visează.

Tânărul care duce tradiția românească mai departe. Povestea uimitoare a lui Andrei, care țese covoare la război de când avea 12 ani

Surse foto: FreepikFreepik

Surse articol: LibertateaRomaniatvStiri Botosani

Articolul urmator
O femeie din Moldova a născut un copil cu două capete. Familia acuză medicii de malpraxis
O femeie din Moldova a născut un copil cu două capete. Familia acuză medicii de malpraxis
Te crizezi din orice?
Incepe quiz
Te crizezi din orice?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.