Ce prevestește șarpele de casă: legende pe care trebuie să le știi

Ce prevestește șarpele de casă: legende pe care trebuie să le știi

Redactor Andreea Baluteanu

În subconștientul uman domină teama de șerpi, cu toate că majoritatea acestor reptile de pe continentul european sunt nu numai inofensive, dar chiar benefice casei. Există multe motive pentru care ne e, însă, frică de șarpele de casă, fie că îl asociem în subconștient mitului biblic, fie că groaza și repulsia merg și mai departe pe firul ADN-ului, până în Africa, de unde se spune că suntem originari ca specie, și unde șerpii cresc într-adevăr mari și periculoși.

Cum activezi energia șarpelui Kundalini, pe care o ai în corp

Azi vom vorbi despre ce prevestește șarpele de casă, unul dintre animalele cu care oamenii întrețin o relație conflictuală.

Ce trebuie să știi despre șarpele de casă

Ce prevestește șarpele de casă? Niciun rău, crede-ne, ba dimpotrivă! Nu îl omorî pentru că nu îl cunoști, s-a aciuiat pe lângă casa ta ca să se hrănească cu rozătoare, motiv pentru care grădinarii experimentați chiar îl respectă și îl îndrăgesc.

Reptila, pe numele său Natrix natrix, e într-adevăr intimidantă, dar numai prin proporții. La maturitate poate să atingă chiar 1,8 – 2 metri în lungime, iar femelele sunt mai mari decât masculii. Coloritul variază de la verde închis sau măsliniu până la gri închis sau chiar negru, motiv pentru care șarpele de casă e adesea confundat cu vipera, eroare care îl costă uneori viața.

Seamănă și cu șarpele de apă, dar dacă acesta din urmă are burta colorată în alb și galben, sortimentul de casă prezintă un abdomen tărcat, alb negru, de regulă în model tablă de șah. Varietatea estică poate să prezinte două dungi deschise la culoare, pornind de la gât spre coadă, dar poate să te surprindă și cu petele întunecate, precum și cu celebrul guler în formă de semilună, galben sau albicios. Capul e robust și triunghiular, iar pupilele rotunde.

Acum, că te-am învățat să îl identifici, îți promitem că e complet lipsit de vreun pericol. În general, șarpele de casă e un animal fricos, care se ascunde când iese în calea omului, repezindu-se în vreo gaură sau vreo crăpătură. E un bun înotător, putând rezista și o oră sub apă când fuge de prădători, dar, dacă e nevoie, se poate și „înfoia în solzi”: când nu poate să se retragă, se încolăcește, șuieră, capul i se mărește în mod intimidant și poate să lovească cu botul, dar nu va mușca.

Mai poate să facă pe mortul sau să secrete din zona anală un lichid urât mirositor, ca să își alunge dușmanul și, fiindcă e un actor versat, poate inclusiv să dea impresia că îi curge sânge din gură, părând „pe ducă” când de fapt e bine-mersi.

Nu e nici veninos, nici constrictor (adică nu își ucide prada strângând-o de gât), ci o imobilizează cu dinții și o înghite de vie.

Șarpele de casă e un animal diurn, care se înmulțește în perioada aprilie-mai. Ouăle sunt depuse în iulie-august, în sol afânat, în zone cu mușchi, cu paie sau cu frunziș, având nevoie de o temperatură de peste 25 de grade. Puii au aproximativ 16-19 cm și pot supraviețui pe cont propriu.

Șarpele de casă se regăsește în aproape orice zonă din Europa, Nordul Africii și Orientul Mijlociu, cu toate că rar îl vezi la munte. Preferă zonele limitrofe pădurilor și bălților și așezările umane, datorită numărului mare de rozătoare. O să „își facă veacul” în scorburile sau rădăcinile de copac, în căpițele de fân, în grădini și livezi, dar și în pivnițe, hambare sau chiar în grămezile de gunoaie. După cum vezi, nu e deloc pretențios.

Ce înseamnă când vezi un șarpe în curte

Dacă ai avut parte de o asemenea întâlnire, primul lucru pe care ar trebui să ți-l spui este că ai un ecosistem sănătos în zona în care trăiești, șarpele de casă fiind esențial pentru un mediu echilibrat.

Ce prevestește șarpele de casă? Că locuința ta are un păzitor însemnat. Se spune că fiecare casă are șarpele ei; reptila nu se hrănește numai cu șoareci și șobolani, dar, pentru că își însemnează teritoriul cu fermitate, te va proteja și de alți șerpi, poate periculoși, dar și de vipere, un aspect atât de important, mai ales în regiunile montane.

Dar atunci când zărești un șarpe de casă, te poți considera privilegiat și fiindcă această reptilă absoarbe energiile negative, lăsând în urmă un mediu pur și plin de vibrații pozitive. E interesantă asocierea cu pisica; la rândul său, simpatica felină e făcută „responsabilă” cu identificarea vibe-ului negativ și ne scapă de șoareci și șobolani.

Ce alte prevestiri îți face? Schimbări importante în viața ta. Se spune că e înțelept și că are abilități de clarvăzător, intuind astfel că existența ta va prelua un alt curs. E posibil să te avertizeze, în ziua în care „vă întâlniți”, că nu vei trăi 24 de ore „oarecare” și că e musai să fii atent.

Pentru că își „leapădă pielea”, e și un simbol al reînnoirii și al transformării, și e posibil ca tocmai acest lucru să ți-l transmită, că e cazul să te rupi de zona de confort și că ai nevoie să te reinventezi.

Multe credințe populare considerau că șarpele de casă apără obiecte prețioase, precum bani, bijuterii sau aur, caz în care chiar te poți bucura că l-ai întâlnit.

Firește că, date fiind multiplele înțelesuri asociate cu șarpele de casă, sunt și voci care afirmau că, în cazul în care l-ai zărit, te paște ceva grav sau chiar moartea cuiva din familie.

Cât trăiește un șarpe de casă

Te-am convins că poate fi o prezență nobilă în viața ta și vrei să știi cât îți va ține companie?

Conform experților, poate trăi și 18 ani, și se maturizează în jurul vârstei de 3. Cu toate acestea, majoritatea șerpilor de casă nu depășesc primul an de viață, având destul de mulți prădători la vârsta mică și nefiind protejați de părinți. Recunoaștem că ne-am cam „înmuiat”.

Legende legate de șarpele de casă

Șarpele, în general, are o simbolistică aparte. În Biblie, e când reprezentant al diavolului, ispitind-o pe Eva cu fructul cunoașterii, când apare asociat cu mântuirea și înălțarea Fiului omului. „Şi, după cum a înălţat Moise şarpele în pustie, tot aşa trebuie să fie înălţat şi Fiul omului, pentru că oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.”, spune Evanghelia lui Ioan, 3:14-15.

Și în culturile antice, șarpele era arhetip al dualității, reprezentând atât viața, cât și moartea, binele și răul, sacrul și profanul, începutul și sfârșitul. I se atribuie atât înțelepciune, dar și cunoștințe mitice și puteri supranaturale și magice.

sarpe de casa incolacit pe un teritoriu cu frunze

Nu e de mirare deci că în credința populară s-au țesut numeroase legende în jurul șarpelui de casă, căruia i se mai spunea „știma casei” sau „străjerul”. Se spune că ticăia, marcând trecerea timpului: dacă bătaia era regulată, semnul era bun, dacă nu, prevestea nenorociri și moarte. Alte legende afirmau că locuia în pereții casei sau că îi erau dragi copiii, în jocurile cărora se implica cu bunăvoință. În Oltenia și Maramureș legendele îl marcau drept protector al Bisericii, în Bucovina se zvonea că, dacă omori un șarpe de casă, cât de curând va pieri și un membru al familiei. În unele tradiții, îl însoțea chiar pe capul familiei în viața de apoi: „străjerul” era astfel sprijin stâlpului casei.

Ce prevestește șarpele de casă în legende? Proteja de boli, incendii, scandaluri, certuri și multiple alte „pagube”, iar atunci când, din varii motive, își părăsea casa, lăsa drum deschis duhurilor și demonilor. Și vitele aveau de suferit de pe urma plecării sale.

Uneori șarpele de casă bea lapte din aceeași strachină cu cei mici.

Legendele populare pedepseau aspru pe ucigașul șarpelui de casă, amenințându-l cu paralizia, nebunia sau moartea.

Sunt și descântece cu șerpii de casă, despre care se credea că aveau culoarea albă și se spunea astfel: „Cu pielea ta cea albă, Cu solzi de-argint curat...”.

După cum vedem, sunt atât de multe răspunsuri la întrebarea ce prevestește șarpele de casă! Tu ai întâlnit vreodată unul?

Surse foto: IStock

Surse articol: ziuadedolj.ro, agrobiznes.ro, romaniasalbatica.ro, aventurainromania.ro, bunny.ro, libertateapentrufemei.ro, wlgf.org, ziarulmetropolis.ro, epochtimes-romania.com

Articolul urmator
Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului, 14 noiembrie în 2023. Ce trebuie să faci începând cu această zi
Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului, 14 noiembrie în 2023. Ce trebuie să faci începând cu această zi
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.