Irina, o elevă de nota 10, parcurge zilnic 15 kilometri pentru a merge la școală. Visează să devină actriță

Irina, o elevă de nota 10, parcurge zilnic 15 kilometri pentru a merge la școală. Visează să devină actriță

Anca Marcus

În mijlocul ținutului moldovenesc, printre dealurile și văile semețe, se găsește satul Căiuți, un colț de lume plin de povestiri și speranțe. În inima acestui sat trăiește Irina, o tânără elevă cu ochii plini de visuri și inima încărcată de ambiție.

Zi de zi, Irina Hoarță străbate distanța de 15 kilometri până la școală, dorindu-și cu ardoare să-și îndeplinească visul de a deveni studentă la Teatru.

Cu toate acestea, realitatea vieții sale nu este ușoară. În spatele zâmbetului strălucitor se ascund kilometri lungi și greutăți cotidiene. La școala unde învață, Irina este recunoscută drept eleva cu cel mai mare potențial academic. Aflată în clasa a VI-a, obține doar note de zece și este un adevărat exemplu de modestie și bunătate. Este un copil sensibil, întotdeauna dispus să ajute și să fie de folos în casă.

Toate aceste lucruri le-a învățat de la mama sa. După absolvirea liceului în Iași, Ionela Hoarță, mama Irinei, a avut oportunitatea să meargă la facultate. Întrucât s-a îndrăgostit de un tânăr din satul ei natal, stabilit și angajat în Brașov, a decis să-și continue studiile acolo.

Chiar și în fața unor provocări majore, precum diagnosticul de scleroză în plăci al soțului său, femeia a demonstrat un devotament incredibil și a ales să rămână alături de el.

Rodul acestei iubiri necondiționate a fost Irina, un dar neprețuit care a adus lumină și bucurie în viața celor doi soți. Apoi au urmat alți doi copii, un băiat în vârstă de șase ani și unul de doi ani. Deși a trecut prin multe, familia Hoarță și-a continuat drumul cu încredere și hotărâre, găsind în comunitate sprijin și solidaritate.

„Soțul meu era dulgher și avea o meserie bună. Numai că pe șantier au apărut primele semne ale bolii. Atunci au observat că nu mai putea ține ciocanul în mână, nu se mai putea ține pe picioare de multe ori. A pierdut serviciul, am fost pe la toți medicii și după câțiva ani am aflat diagnosticul”, povestește mama Irinei.

Astăzi, tatăl Irinei contribuie la treburile casnice cu răbdare și într-un ritm încet și uneori nesigur. Cu toate acestea, dragostea profundă dintre părinții fetei rămâne neștirbită de lipsurile materiale.

Irina vrea să devină actriță

Irina are o mare dorință: de a urma studiile de Teatru. Cu toate acestea, resursele financiare limitate din familia sa nu-i permit să se apropie de visul ei în acest moment. „O să încerc din toate puterile să meargă la liceu și apoi la facultate. Despre cursuri de dans, teatru sau muzică nici nu m-am interesat pentru că nici nu îndrăznim să visăm (...) Când nu e cu cărțile în brațe, mă ajută în casă, are grijă de frățiorii ei”, povestește mama tinerei.

În plus, trebuie să facă și o navetă zilnică de 15 kilometri dintr-un sat al comunei Căiuți până la școală, ceea ce adaugă o provocare suplimentară la situația deja dificilă.

„Împreună pentru școala noastră”

Școala din Căiuți a fost parte a unei campanii deosebite - „Împreună pentru școala noastră”, organizată de Narada în decembrie 2023. Scopul acestei inițiative nobile a fost acela de a aduna fonduri pentru achiziționarea unui microbuz școlar, ce ar facilita accesul elevilor la educație.

Și, într-adevăr, ceea ce s-a întâmplat a depășit așteptările: comunitatea s-a mobilizat, iar prin eforturile colective s-au strâns fonduri considerabile. Prin contribuția tuturor - comunitatea în ansamblu, profesorii, părinții - s-a acumulat suma impresionantă de 5000 de euro.

Astfel, în curând, Irina și prietenii ei vor putea să ajungă la școală mai ușor, însoțiți de speranța unui viitor mai luminos și mai plin de oportunități. 

Sorana de la ASIA are ADHD. Cum se simte artista și cum a descoperit că suferă de această tulburare

Surse foto: Facebook

Surse articol: Mediafax, DCNews, BZI

Articolul urmator
Motivul pentru care Legea Atractiei functioneaza in cazul celor mai fericiti oameni
Motivul pentru care Legea Atractiei functioneaza in cazul celor mai fericiti oameni
Ce fel de eleva/studenta esti?
Incepe quiz
Ce fel de eleva/studenta esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.