Cele mai comune afecțiuni dentare și cum le poți preveni

Cele mai comune afecțiuni dentare și cum le poți preveni

Andreea Constantin

Afecțiunile orale sunt condiții medicale care afectează cavitatea bucală, inclusiv dinții, gingiile, limbă, buze sau palatul oral. Problemele orale pot să afecteze pe oricine, indiferent de vârstă sau de sex, iar consecințele lor pot fi, în unele cazuri, extrem de grave.

Prevenția afecțiunilor dentare presupune menținerea unei bune igiene orale, evitarea fumatului și a alimentelor cu conținut ridicat de zaharuri, cât și efectuarea unor igienizări profesionale la intervale de 6-12 luni.

Cariile dentare

Caria este o afecțiune dentară cauzată de bacteriile care se dezvoltă în cavitatea bucală, în general asociată cu o igienă orală precară. Neglijată, caria dentară duce la apariția infecțiilor orale și, în cele din urmă, la pierderea dinților. Tratamentul de canal poate fi necesar în cazul cariilor profunde, care ajung la nivelul pulpei dentare, țesutul moale care se află în interiorul dintelui și care conține vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv.

Boala parodontală

Boala parodontală este o afecțiune cauzată de bacteriile care se acumulează în jurul dinților și în țesutul gingival, care afectează gingiile și osul care susține dinții. Semnificativ mai agresivă decât caria dentară, boala parodontală duce la complicații grave într-un termen mai scurt. Tratamentul parodontozei este necesar pentru a opri progresia bolii și pentru a preveni complicațiile ulterioare. Medicii atrag atenția asupra necesității efectuării într-un timp cât mai scurt a unui control la un specialist în parodontologie, în cazul existenței oricăror simptome care indică boala parodontală. 

Abcesul dentar

Un abces dentar este o colecție de puroi care se formează în jurul unui dinte sau în țesuturile din jurul său, apărut de obicei ca urmare a unei infecții bacteriene care pătrunde în pulpa dentară sau în țesuturile gingiilor. Cauzele comune ale abceselor dentare includ cariile netratate, traumatismele dentare sau boala parodontală neglijată. În unele cazuri, abcesul dentar poate duce la febră, senzație generală de rău și umflarea feței sau a gâtului. Tratamentul abcesului dentar implică adesea drenarea puroiului, administrarea de antibiotice pentru a combate infecția și, în funcție de severitate, tratamente dentare endodontice (tratamentul canalului radicular) sau chiar extracția dintelui afectat.

Bruxismul

Deși tratamentul bruxismului implică adesea o abordare psihologică (pentru controlul nivelului de stres), vizita într-o clinica stomatologie este, de asemenea, recomandată, în special pacienților la care bruxismul apare pe timpul nopții. Medicul stomatolog poate recomanda purtarea unei proteze dentare special create, cunoscute și sub denumirea de gutieră ocluzală, concepută pentru a proteja dinții împotriva uzurii excesive și pentru a redistribui presiunea exercitată asupra acestora.

Articolul urmator
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.