10 motive să mănânci pește

10 motive să mănânci pește

Redactor Divahair.ro

Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe planetă. Are proteine de calitate și mult râvnita vitamină D dar este și o sursă grozavă de acizi grași Omega 3, foarte importanți pentru o bună funcționare a creierului. Iată care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de pește pentru sănătate, potrivit celor mai recente cercetări științifice:

1. Este o sursă excelentă de nutrienți

Peștele conține proteine de cea mai bună calitate, vitamine, minerale, precum iodul, care ajută la buna funcționare a glandei tiroide. Speciile mai bogate in grasimi sanatoase, precum somonul, heringul, macroul sunt indicate sa fie consumate cu frecventa mai mare, pentru aportul lor la o nutritie sanatoasa.

Preparat din pește la cuptor, cu o garnitură de cartofi.

 2. Scade riscul de infarct și atac cerebral

Infarctul miocardic și atacul vascular cerebral sunt cele mai întâlnite cauze de moarte prematură din lume. Pe lângă prevenție și un tratament adecvat, acolo unde e nevoie, medicul recomandă întotdeauna o dietă mediteraneană. Adică bogată în pește. Nu e deloc surprinzător că există nenumărate studii care atestă că oamenii care consumă produse marine în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de boli cardiovasculare sau neurologice.

3. Conține nutrienți care sunt cruciali în dezvoltarea copiilor

Acizii grași Omega 3 sunt esențiali pentru o creștere sănătoasă. Cercetările arată că sunt extra importanți pentru dezvoltarea normală a creierului și ochilor. Acesta este motivul pentru care femeilor gravide sau care alăptează li se recomandă deseori de către medic să mănânce suficiente produse ce conțin Omega 3.

Cele mai lăudate specii sunt somonul, sardinele și păstrăvul, la care este important ca întotdeauna sa fie bine tratate termic inainte de a fi consumate , pentru a elimina pericolul de a imbolnavi fătul.

4. Menține sănătatea creierului

Creierul uman îmbătrânește și el odată cu înaintarea în vârstă. În timp ce un ușor declin este normal, niște simptome serioase sunt mult mai greu de gestionat. Multe studii arată că aceia care mănâncă regulat pește au parte de o îmbătrânire mai lentă a creierului și au mai multă materie cenușie în zonele care se ocupă de emoții și memorie.

5. Poate preveni și trata depresia

Depresia este o afecțiune caracterizată prin energie scăzută, pierderea interesului în ce privește activitățile altădată plăcute și sentimente de tristețe. Deși nu se vorbește despre ea la fel de des pe cât se atrage atenția asupra bolilor de inimă sau obezității, depresia este la momentul actual una dintre dintre cele mai mari probleme de sănătate ale lumii. Partea interesantă este că studiile arată că oamenii care consumă pește cu regularitate, sunt mai puțin predispuși la depresie. Există chiar și studii clinice care dovedesc că acizii grași Omega 3 cresc în mod activ eficiența tratamentelor antidepresive. De asemenea, acizii Omega 3 ajută și în cazul anumitor boli mintale, cum ar fi tulburarea bipolară.

6. Este o sursă de vitamina D

Vitamina D este esențială pentru imunitate, iar jumătate din populația planetei este în deficit. „Peștele este una dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina D. În special peștii grași, cum ar fi somonul, pastravul, macroul sau heringul. O porție de 110 grame de somon gătit conține doza completă de vitamina D recomandată pe zi”, asa cum ne spun si expertii in peste de la Alfredo Seafood.

7. Poate scădea riscul la boli autoimune

Potrivit mai multor studii, consumul de pește sau ulei de pește bogat în Omega 3 duce la o scădere semnificativă a riscului în cazul bolilor autoimune precum diabetul de tip I, atât la adulți cât și la copii. Experții susțin că dieta cu pește ajută și în cazul unor boli autoimune mai serioase cum ar fi artrita reumatoidă sau scleroza multiplă, dar aici încă se mai fac cercetări.

8. Poate preveni astmul la copii

Astmul este o afecțiune întâlnită din ce în ce mai des la copii în ultimii zeci de ani. Studiile arată că un consum regulat de pește scade riscul de astm cu 24%. Nu același rezultat a fost obținut și în cazul adulților.

9. Îmbunătățește calitatea somnului

Tulburările de somn au devenit incredibil de comune în toată lumea. Expunerea crescută la ecrane joacă un rol important dar unele cercetări susțin că un rol l-ar putea avea și deficiența de vitamina D. Potrivit unui studiu realizat timp de șase luni pe 95 de bărbați de vârstă medie, rezultatele s-au văzut după o dietă cu somon servit de trei ori pe săptămână.

10.  Poate proteja vederea odată cu înaintarea în vârstă

Este știut că vederea tinde să se degradeze odată cu trecerea timpului. Studiile arată că un consum de pește regulat scade cu 42% riscul de a dezvolta DMLV - Degenerescența maculară legată de vârstă – în cazul femeilor.

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Ce vei face peste 10 ani?
Incepe quiz
Ce vei face peste 10 ani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.