Potrivit specialistei, postul ar trebui ținut cu alimente naturale și preparate făcute în casă, nu cu mâncăruri procesate. Printre produsele trecute de ea pe lista neagră se numără: mezelurile de post, pateul de post, șnițelele și chiftelele de post, covrigeii, sticksurile, merdenelele, prăjiturile de post, cartofii prăjiți, chipsurile, maioneza, sosurile de post, supa (instant) la plic.
Poate această enumerație lungă te-a făcut să te panichezi și să te întrebi ce ai putea consuma dacă aproape toate variantele au fost excluse din start. Vrei să ții postul corect și să nu îți pui sănătatea în pericol? Există o mulțime de combinații posibile, iar Carmen Brumă a explicat, într-o postare pe Facebook, regulile pentru o alimentație sănătoase în perioadele dinaintea Crăciunului și Paștelui.
Ajunsă la 45 de ani, a acumulat destulă experiență în timp, după ce s-a luptat să scape de kilogramele în plus. Acum, scopul ei este să ajute și alte persoane să înțeleagă ce și cum ar trebui să mănânce. Acesta este și motivul pentru care îi învață pe oameni cum să slăbească sănătos. Iată ce mesaj a scris pentru urmăritorii săi:
„5 reguli pentru o alimentație sănătoasă în post
1. Legumele sunt alimentele de bază în alimentația de post. Ele trebuie consumate la fiecare masă principală. Atenție însă, termenul „legume” este larg și cuprinde trei categorii:
- Legume cu conținut mare de amidon 10-20% sau leguminoase (fasole, mazăre, cartofi, linte). Acestea trebuie consumate cu moderație, adică 3-4 linguri (de produs finit) cu vârf la o masă și evitate la cină.
- Legume cu un conținut mediu de amidon 5-7% sau rădăcinoase (morcov, sfeclă, gulie, ceapă)
Carmen Brumă: "Mâncați la aceeași masă legume și cereale: orez cu mazăre, fasole cu porumb, cușcuș cu năut sau linte"
- Legume cu un conținut redus de amidon (sub 5%), adică verdețuri, conopidă, dovlecei, ardei gras, roșii
2. Fructele fac parte din categoria desert și se consumă mult mai rar decât legumele.
3. Din cauză că proteinele vegetale sunt inferioare din punct de vedere al calității celor animale, ele trebuie combinate cu atenție. Asociați proteinele de origine vegetală, astfel încât să aveți tot spectrul de aminoacizi esențiali în dietă. Pentru un aport optim de aminoacizi esențiali, combinați la aceeași masă legume și cereale, cum ar fi orez cu mazăre, fasole cu porumb, cușcuș cu năut sau linte.
Cum se absoarbe mai bine fierul din legume
4. Evitați sau chiar excludeți în post următoarele produse:
- mezeluri de post
- pate de post
- șnițele, chiftele de post
- covrigei, sticksuri, merdenele, prăjituri de post
- cartofi prăjiți, chipsuri
- maioneză, sosuri de post
- supă (instant) la plic
5. Pentru o mai bună absorbție a fierului din sursele vegetale (care este fier non hemic și nu se absoarbe la fel cu cel hemic de origine animală - legume cu frunze verzi, fasole, linte) adăugați o sursă de vitamina C (lămâie, suc de lămâie, grepfrut).", a scris Carmen Brumă, pe pagina sa de Facebook.
Tu știai toate aceste detalii? Sunt extrem de importante, mai ales dacă vrei să ai grijă de corpul tău. Te-ai putea simți slăbit/ă dacă elimini proteinele animale din dietă, așa că trebuie să respecți regulile de mai sus pentru a evita acest lucru.