10 lucruri extraordinare care se întâmplă în corpul tău când renunţi la zahăr

10 lucruri extraordinare care se întâmplă în corpul tău când renunţi la zahăr
Redactor Andreea Baluteanu
Vineri, 17.06.2016

Cuprins

Îngheţata este simbolul preferat al verii, bomboanele de ciocolată sunt mica noastră slăbiciune, iar brioşele şi cheesecake-ul ne alină orice supărare. Trebuie să recunoaştem că o parte importantă a vieţii noastre se desfăşoară în jurul zahărului!

Nu numai dulciurile sunt însă o sursă periculoasă de zahăr! Acesta este „ascuns” în multe alte alimente cu care nu are în aparenţă nicio legătură: paste, pâine, somon procesat, iaurt. Doza zilnică recomandată de specialişti este de 25 de g, dar mulţi dintre noi o depăşim cu „spor”. În acelaşi timp, tot mai multe voci afirmă importanţa renunţării la zahăr şi ne tentează cu beneficiile extraordinare de care ne vom bucura, atunci când vom alunga prăjiturile buclucaşe din viaţa noastră!

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când renunţi la zahăr

Descoperă mai jos uluitoarele beneficii de care corpul tău se va bucura, odată ce vei decide să renunţi la zahăr!

Vei avea mai multă energie. În condiţiile în care energizantele şi ciocolata sunt primul nostru gând, atunci când ne simţim obosite, poate părea contra intuitiv că tocmai eliminarea zahărului te va face să „zburzi” fericită pe parcursul zilei. Explicaţia constă în faptul că aceste alimente sunt digerate mai repede, iar coeficientul ridicat de zahăr ajunge în sânge, provocând un „boost” de energie şi apoi o scădere dramatică. În schimb, dacă înlocuieşti alimentele care conţin zahăr cu carbohidraţi simpli şi grăsimi sănătoase, nu vei mai avea nicio problemă în a termina la timp chiar şi cele mai dificile proiecte.

Vei dormi mai bine. Deja sună ca şi cum zahărul este cel mai mare inamic al nostru (nu degeaba a fost numit „otrava albă”). Zahărul este considerat a doua cauză majoră a insomniei în America, conform site-ului nutritionsecrets.com, iar creşterea nivelului său în sânge te va împiedica să te abandonezi lumii viselor, de cum pui capul pe pernă.

Te vei bucura de o inimă sănătoasă. James J. DiNicolantonio, un om de ştiinţă preocupat de problemele cardiovasculare, consideră că la câteva săptămâni după ce ai renunţat la zahăr, colesterolul LDL va scădea cu 10%, iar nivelul de trigliceride cu 20-30%. De asemenea, presiunea arterială şi ritmul cardiac vor cunoaşte îmbunătăţiri la rândul lor.

Reduci riscul de apariţie al diabetului. Nu credem să îţi spunem nimic nou, dar dacă tai zahărul din alimentaţie, vei avea o boală mai puţin pentru care să te îngrijorezi: diabetul! Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă 150 calorii provenite din zahăr sunt de 11 ori mai predispuse la diabetul de tip 2, comparativ cu cele care îşi „câştigă” caloriile din grăsimi sau proteine. Deja privim cu alţi ochi ciocolata noastră preferată.

Nu te mai confrunţi cu acneea buclucaşă. Acneea la maturitate este una dintre afecţiunile lumii moderne: mamele care împart cremele împotriva coşuri cu fiicele lor adolescente sunt o realitate la ordinea zilei. Se pare că unul dintre responsabilii cu apariţia coşurilor, după ce ai trecut pragul pubertăţii, este chiar zahărul din dulcele tău preferat.

Vei fi mai fericită. E clar că ne-am înşelat, atunci când am considerat că numai un bol plin cu îngheţată ne va ajuta să trecem peste despărţirea de iubit. Un studiu efectuat de Universitatea din Columbia a concluzionat că femeile care au o alimentaţie bogată în zaharuri adăugate riscă să cadă în capcana depresiei, a anxietăţii şi a iritabilităţii.

Nu te vei mai întreba dacă ai uitat sau nu fierul de călcat în priză. Se pare că şi memoria este afectată pe termen lung de consumul exagerat de zahăr. Un studiu al UCLA a observat faptul că zahărul slăbeşte comunicarea dintre neuroni, determinându-te să uiţi unde ţi-ai pus cheile.

Vei fenta îmbătrânirea. Încă nu am descoperit secretul tinereţii veşnice, dar începem să înţelegem ce NU trebuie să facem dacă ne dorim un organism alert, o piele netedă şi fermă cât mai mult timp. Jane Fonda şi Christie Brinkley, două dintre vedetele care arată fabulos la vârste înaintate, au limitat drastic consumul de zahăr. Se pare că vinovat este procesul de glicaţie, prin care zahărul se „ataşează” de proteine precum colagenul sau elastina, sfârşind prin a le deforma.

Scazi în greutate. Acesta este beneficiul „la mintea cocoşului” al renunţării la consumul de zahăr. Alimentele care conţin zaharuri adăugate au un număr ridicat de calorii; singura excepţie sunt fructele, care conţin zahăr în stare naturală.

Nu mai pofteşti la zahăr. Tentaţia dulce este un adevărat drog: cu cât mănânci mai mult, cu atât voinţa ta este mai slabă. În schimb, dacă renunţi la zahăr vei deveni imună în faţa atacului poftei de prăjituri: da, aşa pui capăt relaţiei toxice cu brioşa de după masa de prânz.

Aceste efecte extraordinare ale renunţării la zahăr sunt însă diferite în funcţie de organismul fiecăruia. În cazul în care nu eşti o mare consumatoare de dulciuri, nu vei cunoaşte transformări spectaculoase după ce renunţi la ele. De asemenea, nu îţi recomandăm să renunţi cu totul la zahăr decât la recomandarea medicului; dacă eşti o persoană sănătoasă, soluţia la îndemână ar trebui să fie limitarea consumului său!

Tu ai încercat până acum să renunţi la zahăr? Ai observat aceste efecte miraculoase?

Articolul urmator »
Dieta cu dopamină: ce este și ce beneficii are
Dieta cu dopamină: ce este și ce beneficii are
Raluca Margean | Miercuri, 29.05.2024
Incepe quiz
Cata grija ai de corpul tau?
Cata grija ai de corpul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (18)

Ne găsești pe