Acupuncutura facială: beneficii și recomandări

Acupuncutura facială: beneficii și recomandări

Redactor Raluca Margean

Acupunctura facială este una dintre cele mai populare metode naturale și non-invazive de înfrumusețare, care ajută la rejuvenarea tenului. Ea face pielea să pară mai tânără, fină și sănătoasă și, spre deosebire de procedurile de injectare, abordează nu numai semnele de îmbătrânire, ci și sănătatea generală a pielii. Află toate beneficiile acupuncturii faciale, la ce să te aștepți de la o astfel de procedură, ce riscuri are și ce complicații pot apărea!

Ce este acupunctura facială

Acupunctura tradițională se practică de secole, ajutând la tratarea durerilor corporale, a durerilor de cap sau chiar a grețurilor. Acupunctura facială este o extensie a acupuncturii tradiționale și este considerată a fi o alternativă mai sigură la o operație estetică sau injecții cu Botox. Acționează intern pentru a optimiza sănătatea, îmbunătățind în același timp aspectul pielii.

Acupunctura facială ar trebui să fie realizată după un tratament regulat de acupunctură pe tot corpul. Specialiștii nu recomandă să se efectueze procedura de acupunctură facială fără tratamentul pe întregul corp, deoarece introducerea unui număr mare de ace în față și nu pe tot corpul ar putea duce la congestie energetică a feței. Pacientul poate experimenta dureri de cap și disconfort. În schimb, dacă specialistul în acupunctură începe cu corpul, pacientul poate experimenta un flux complet de energie care ajută la susținerea acupuncturii faciale.

Procedura constă în introducerea a 40 - 70 de ace mici și nedureroase. Pe măsură ce acele perforează pielea, ele creează micro-răni, numite microtraumatisme pozitive. Când organismul simte aceste răni, intră în modul de reparare, stimulând producția de colagen. Acest lucru ajută la îmbunătățirea elasticității, minimizând liniile fine și ridurile.

Aceasta este aceeași idee pe care o folosește microneedling-ul pentru a obține rezultate anti-îmbătrânire, însă acupunctura este mai puțin intensă. În timp ce microneedling-ul aplică sute de înțepături printr-un dispozitiv de rulare, acupunctura folosește în medie de aproximativ 50 de puncții. Aceste puncții stimulează sistemul limfatic și circulator, care lucrează împreună pentru a furniza nutrienți și oxigen celulelor pielii, hrănind pielea din interior spre exterior. Acest lucru ajută la uniformizarea tenului și îmbunătățirea strălucirii pielii.

Beneficiile pe care le are acupunctura facială

Desen cu beneficii acupunctura facială
Sursa foto: iStock.com

Unul dintre cele mai semnificative beneficii ale acupuncturii faciale este îmbunătățirea fluxului sanguin către țesuturi și piele. Pielea este mai oxigenată și capătă astfel o strălucire mai intensă.

Pe lângă un ten mai luminos și proaspăt, acupunctura facială poate minimiza aspectul ridurilor și liniilor fine prin creșterea producției de colagen și elastină, prin microtraumele făcute cu ace. Acele ajută la tonifierea și strângerea mușchilor faciali pentru a îmbunătăți conturul feței și ridica pielea lăsată.

Dar, spre deosebire de Botox sau de fillere dermice, acupunctura facială nu este o soluție rapidă, deoarece scopul său este de a aduce îmbunătățiri pe termen lung în sănătatea pielii.

În cât timp vezi rezultate după acupunctura facială

Specialiștii spun că rezultatele se observă după cel puțin 5 ședințe de tratament, însă pentru efect de lungă durată se recomandă 10 tratamente, o dată sau de două ori pe săptămână. După aceea, doar întreții tenul, primind un tratament de acupunctură facială la fiecare 4-8 săptămâni.

Repetarea tratamentelor poate ajuta la drenajul limfatic, pentru a elimina congestia, acumularea de toxine și excesul de lichid. Ca rezultat, se poate reduce umflarea și cearcănele de sub ochi, îmbunătățindu-se claritatea pielii.

Totuși, este important de specificat faptul că, deși un studiu a constatat că acupunctura cosmetică facială arată rezultate promițătoare ca terapie pentru elasticitatea facială, oamenii de știință spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a ști exact ce efecte are procedura asupra țesutului facial.

Cum decurge o ședință de acupunctură facială

Femeie cu ace mici de acupunctură pe frunte
Sursa foto: iStock.com

Acupunctura cosmetică facială ar trebui să se realizeze ca o completare a tratamentului de acupunctură pe tot corpul. Înainte de a începe pe față, specialistul în acupunctură te va întreba despre starea ta de sănătate generală, începând cu digestia și menstruația și terminând cu somnul, nivelurile de energie și dieta. Acest lucru îl ajută să obțină o idee mai bună a modului în care starea ta fizică și mentală îți afectează tenul.

După tratamentul de pe corp, care echilibrează și îmbunătățește sănătatea generală, se trece la față, cap și gât, în funcție de necesitățile pacientului.

Procedura propriu- zisă implică introducerea a 20-50 de ace minuscule de unică folosință pentru a se corela cu dezechilibrele de bază care cauzează probleme specifice legate de piele sau de vârstă. Acele sunt plasate la câțiva milimetri adâncime în piele (în jurul ochilor și al frunții sunt introduse foarte superficial, iar în zona maxilarului acele sunt introduse mai adânc). Ele vor rămâne acolo până la 30 de minute în timp ce pacientul stă nemișcat.

Unele tratamente de acupunctură cosmetică facială pot fi asociate cu alte terapii, inclusiv, microcurent, masaj facial, terapie cu LED-uri și multe altele.

Morpheus 8: beneficii și recomandări

Cine poate apela la acupunctură facială

Acupunctura facială este potrivită pentru persoanele care caută o abordare holistică a sănătății și doresc să evite substanțele de umplere folosite în cazul injecțiilor cu Botox.

În schimb, procedura nu este recomandată persoanelor care iau diluanți ai sângelui, care au o tulburare de coagulare a sângelui, diabet sau care au avut substanțe de umplutură injectabile. Specialiștii spun că persoanele cu Botox sau fillere dermice ar trebui să aștepte cel puțin două săptămâni după injectare, înainte de a solicita acupunctură facială. Acest lucru este necesar pentru a permite reducerea umflăturilor de la respectivele proceduri estetice.

De asemenea, femeile însărcinate ar trebui să se consulte cu un medic înainte de a încerca acupunctura de orice fel.

Acupunctura facială vs Botox: care sunt principalele diferențe

Femeie care-și face acupunctură facială
Sursa foto: iStock.com

Specialiștii spun că efectele de netezire a ridurilor ale Botoxului și ale acupuncturii faciale nu sunt similare. Spre deosebire de Botox, acupunctura cosmetică facială îmbunătățește sănătatea și vitalitatea pielii și a țesuturilor subiacente, relaxează profund sistemul nervos pentru a influența viața de zi cu zi și îmbunătățește calitatea și funcția sistemelor interne de organe.

De asemenea, cele două tratamente funcționează diferit. În timp ce Botoxul se bazează pe toxine pentru a opri comunicarea musculară pentru un efect de înghețare a ridurilor, acupunctura crește circulația și mișcă energia.​

Acupunctura facială: riscuri și complicații

Majoritatea oamenilor spun că acupunctura facială este relativ nedureroasă, însă pragul de durere al fiecărei persoane este diferit. Totuși, în general, acele folosite în acupunctura facială sunt mult mai subțiri decât cele folosite în acupunctura tradițională și sunt introduse mai puțin adânc în piele.

Acupunctura cosmetică facială poate avea unele efecte secundare, însă acestea sunt rare și tind să fie ușoare. Cele mai frecvente efecte secundare sunt vânătăile, inflamația locală și exacerbarea temporară a afecțiunilor existente. Dacă ai îngrijorări cu privire la modul în care pielea ta va reacționa la ace, discută cu medicul înainte de tratament.

Cât costă o ședință de acupunctură facială

Prețul unei ședințe de acupunctură facială variază în funcție de locație, dar și dacă tratamentul este însoțit și de alte proceduri (de exemplu acupunctură pe tot corpul, terapii cu LED, microcurent, etc).

În 2024, la un salon din București, costul unei prime ședințe de consultație poate varia între 100-150 de ron, apoi ședința de acupunctură facială (fără alte proceduri) poate ajunge undeva în jurul sumei de 300 de ron (50 de minute). Ședințele se pot plăti individual sau pe bază de abonament, care de obicei include o mică reducere.

Așadar, acupunctura cosmetică facială este o terapie alternativă care implică introducerea acelor în anumite puncte ale feței. Scopul este de a îmbunătăți aspectul pielii prin încurajarea fluxului sanguin, colagenului și elastinei. Acupunctura facială este, în general, considerată sigură atunci când este efectuată de un specialist în acupunctură, profesionist calificat și autorizat.

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.comInstyle.comWestendwellness.ca

Articolul urmator
Dispozitiv microcurent: beneficii și recomandări
Dispozitiv microcurent: beneficii și recomandări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.