Ce să faci acum dacă pierzi neașteptat de mult păr

Ce să faci acum dacă pierzi neașteptat de mult păr

Ramona Jurubita

Căderea părului este problema care pune multe persoane într-o situație dificilă. Ți s-a înfundat ți ție scurgerea de la duș din cauza firelor care ți-au căzut în timp ce te spălai pe cap? Este extrem de neplăcut să vezi că podoaba ta capilară se împuținează cu fiecare zi care trece și că nu mai are acel aspect plin de volum care îți oferea o stare de bine.

Conform informațiilor publicate de Asociația Academiei Americane de Dermatologie, este normal să pierzi între 50 și 100 de fire de păr pe zi. Și, potrivit Medical News Today, motivul acestei pierderi se datorează ciclului natural de reînnoire a corpului tău. Dar ce te faci dacă scalpul dă voie prea multor fire să se desprindă extrem de ușor?

Tricologia este ramura medicinei care se ocupă cu problemele pielii acoperite de păr. Astfel că specialiștii din acest domeniu sunt cei mai în măsură să îți dea sfaturi cu privire la curiozitățile care te-au făcut să deschizi acest articol.

Femeie care observă că peria s-a umplut de păr și constată că are o problemă.

Mai jos găsești explicații și îndrumări de la oameni acreditați:

„Ciclul natural prin care trece părul nostru este complex. Faza de creștere este cunoscută sub numele de etapa anagenă - acesta poate dura până la șase ani. Apoi urmează etapa de odihnă, catagenă - în care 5% din părul tău va fi în această fază și va dura până la trei săptămâni. În cele din urmă, etapa de cădere se numește telogenă - aproximativ 10% din părul tău este gata să dispară în mod natural. Părul nostru continuă să funcționeze în acest ciclu toată viața.”, a declarat expertul Penny James pentru InStyle.

Din spusele sale înțelegem că nu există motive de îngrijorare atunci când nu este vorba despre o cantitate mare de păr, mai ales că, de fapt, cel vechi face loc celui nou.

O altă persoană care a studiat acest fenomen este Gretchen Friese, iar ea amintește și despre o altă etapă suplimentară, numită „etapa sezonieră”. Este posibil ca în anumite perioade ale anului să vedem cum organismul nostru reacționează la schimbările climatice într-un fel sau altul.

Totuși, în cazul în care îți dai seama că pierzi păr în mod aparent inexplicabil, ar trebui să te gândești că pentru orice există o cauză. Toate problemele sunt declanșate de anumiți factori, nu-i așa?

„Căderea părului poate fi provocată de stres, modificări hormonale, naștere, probleme cu tiroida, medicamente, deficiențe de vitamine, pierdere excesivă în greutate și unele tulburări autoimune.”, a spus Gretchen Friese.

În momentul în care te confrunți cu o rărire rapidă a podoabei capilare, trebuie să îți suni imediat medicul, dar nu înainte de a te gândi la schimbările pe care le-ai făcut în viața ta și care ar putea fi responsabile pentru această situație.

Analizează bine tot ce ți s-a întâmplat în ultima perioadă, fiindcă va trebui să îi spui și doctorului ca să înțeleagă mai bine prin ce treci și să poată face legături logice.

Amintește-ți dacă în ultimele trei luni:

  • Ai schimbat medicamentele sau ai început să iei un medicament nou;
  • Ai avut toxiinfecții alimentare sau alte probleme de sănătate;
  • Ai ținut o dietă strictă sau ai renunțat, pur și simplu, la consumul de proteine;
  • Ai avut o boală gravă sau te recuperezi după o intervenție chirurgicală;
  • Treci printr-o perioadă stresantă;
  • Ai intrat la menopauză.

Dacă nu poți face legătura cu o cauză sigură dintre cele vizibile, este indicat să îți faci și analize de sânge ca să te asiguri că nu suferi de o afecțiune ascunsă.

Descoperă: Ce spun vârfurile despicate despre sănătatea ta

„Discuția cu un tricolog poate fi foarte utilă pentru a afla ce analize de sânge ar putea fi necesare. Când există o pierdere majoră, ciclul natural al părului a fost perturbat, iar podoaba capilară este împinsă prematur în stadiul de telogen. Odată ce ți-ai echilibrat dieta, ți-ai rezolvat problemele de sănătate și te-ai recuperat după o boală, părul tău va reveni la ritmul normal de creștere. Va dura între trei și șase luni până vei vedea noua creștere.”, a mai spus Penny James pentru sursa menționată.

Etapa de regenerare a părului, evolutia podoabei capilare în timp.

Cum stopezi căderea excesivă a părului

De multe ori, șampoanele și alte produse din comerț care promit să lupte împotriva căderii părului nu prea sunt de folos. Specialistul îți va oferi tratamentul potrivit în funcție de problema pe care ați depistat-o împreună, apelând la istoricul tău medical sau la investigații suplimentare. Nu este cazul să te tratezi acasă, folosind remedii găsite pe internet, fără să ceri părerea medicului cu privire la anumite substanțe naturale sau chimice.

Totuși, tratamentele naturiste pot fi folosite pentru a preveni astfel de situații critice.

Metode de prevenire a căderii excesive a părului

Specialistul în tricologie, Penny James, spune că majoritatea trigologilor recomandă oamenilor să facă următoarele lucruri pentru a menține scalpul și foliculii sănătoși:

  • să se asigure că au o dietă echilibrată;
  • să ia vitamine: B6, B12 și D;
  • să își spele părul de aproximativ trei ori pe săptămână (părul ondulat care nu are tendință de îngrășare doar o dată pe săptămână);
  • să nu își țină firele îmbâcsite de fixativ mai multe zile.

Cel mai mare secret pentru un păr îngrijit și puternic pe termen lung este un scalp sănătos. Trebuie să îl speli în mod corespunzător și să te asiguri că elimini sebumul acumulat în exces, transpirația sau urmele de produse. Multe persoane greșesc, fiindcă nu se clătesc bine atunci când se spală pe cap. Impuritățile nu sunt eliminate dacă fluxul de apă nu este suficient sau dacă șamponul nu este lăsat să acționeze.

Alte trucuri pentru prevenirea căderii părului:

  • Ai mare grijă la coafurile pentru care optezi în fiecare zi. O coadă prea strânsă și prea ridicată sau împletiturile strânse pot exercita o tensiune foarte mare asupra firelor, provocând astfel căderea lor.
  • Nu peria podoaba capilară într-un mod agresiv. Ține părul cu mâna în timp ce treci peria prin el de la vârfuri spre rădăcină și niciodată invers.

Tu faci frecvent aceste greșeli care îți pot provoca alopecie? Dacă vrei să arăți bine și să nu apelezi la peruci sau la tunsori scurte, încearcă să eviți agresarea părului și să ai grijă la stilul de viață pe care îl adopți. Nu uita să te consulți cu un medic, indiferent de problema pe care o întâmpini.

Descoperă: 6 moduri neobișnuite de a-ți face părul să crească mai repede

Surse articol: InstyleHealthlineAdvancedlaserandskincancercenter

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Parfum afrodisiac: ingredientele necesare pentru un miros seducător
Parfum afrodisiac: ingredientele necesare pentru un miros seducător
Ce culoare de păr ți se potrivește în această primăvară?
Incepe quiz
Ce culoare de păr ți se potrivește în această primăvară?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.