Părerea experților: este sănătos sau nu să îți lași părul să se usuce de la sine?

Părerea experților: este sănătos sau nu să îți lași părul să se usuce de la sine?

Ramona Jurubita

Uscarea părului împarte femeile în două tabere bine delimitate: cele nedespărțite de uscător și cele poziționate împotriva acestui aparat, pe care îl consideră dăunător. Poate nu îți vine să crezi, dar există persoane care nu au folosit niciodată astfel de instrumente și toată viața și-au lăsat părul să se usuce de la sine, de  obicei în razele soarelui sau în adierea ușoară a vântului călduț de vară.

Sigur și tu ai experimentat cele două metode și ți-ai ales una preferată, dar știi dacă este și corect felul în care procedezi când vine vorba de eliminarea apei din părul proaspăt spălat? Probabil ai auzit deja teoria despre podoaba capilară distrusă din cauza uscătorului cu aer foarte cald și te-ai săturat să ți se tot repete că o temperatură mult prea ridicată îți poate deteriora structura firului de păr. Dar ai surprins pe cineva discutând și despre efectele negative ale uscării de la sine? Ei bine, dacă părul tău nu arată așa cum ți-ai dori, chiar dacă nu folosești niciun instrument care să îl agreseze, poate ar trebui să te întrebi unde greșești.

Femeie cu părul blond pana la umeri care stă la soare cu părul ud si ochii inchisi

Nu folosești uscător, placă, ondulator, dar firele tale sunt uscate și vârfurile sunt despicate? Atunci trebuie să afli că este greșit să îți lași părul ud prea mult timp și să aștepți să se usuce singur. Adam Reed, expert în frumusețea părului și ambasador al ghd Marea Britanie a explicat ce se întâmplă, de fapt, cu părul care rămâme îmbibat în apă.


„Uscarea naturală necesită timp. Cu cât părul rămâne umed mai mult, cu atât cortexul se umflă și se crăpă, dăunând definitiv părului.”, a explicat specialistul.

Ce înțelegem de aici? Cortexul este învelișul firului de păr, iar acesta se poate crăpa din cauza umezelii în exces. Acum se explică de ce mai există femei cu părul distrus, chiar dacă se feresc de utilizarea uscătorului.

Jane Mayhead, medic specializat în tratarea alopeciei și a altor probleme ale scalpului, a vorbit despre acest subiect și a spus că nu există dovezi clare care să arate că o metodă de uscare este total greșită, iar cealalătă corectă. Potrivit expertei, ambele tehnici pot avea avantaje și dezavantaje.


„Când părul este umed, elasticitatea crește, permițându-i să se întindă mai mult. Dacă folosiți accesorii (cum ar fi periile sau agrafele) sau orice altceva care întinde părul și îl lăsați să se usuce, se poate pune o tensiune inutilă pe fire. Acest lucru poate duce la rupere. Chiar și o simplă coadă de cal poate face acest lucru dacă este prea strânsă.", a declarat aceasta.

Trebuie să mai știi că nu este o idee prea bună să mergi la somn imediat după ce te-ai spălat pe cap. Frecarea părului umed de pernă sau de așternuturi poate fi periculoasă, ducând la rupere și înnodare. Dacă vrei să te culci imediat după ce ți-ai făcut baie, ar fi mai bine să apelezi la uscătorul de păr, chiar dacă și utilizarea lui are anumite dezavantaje.

„Deteriorarea stratului exterior al părului poate duce la umflarea și ruperea întregului fir de păr, dar acest lucru poate fi făcut în multe moduri, inclusiv prin căldură", a mai spus Jane Mayhead.


În plus, expunerea părului la căldură prelungită poate distruge lipidele din fire, afectând nivelul de hidratare, ceea ce duce la uscăciune și la posibile vârfuri despicate. Vei fi tentată să te întrebi dacă există, de fapt, vreun avantaj al uscării părului cu uscătorul. Se pare că există! Iată ce spune Jane Mayhead:

„Poate oferi volum, formă și strălucire. Cu toate acestea, căldura prea mare îndreptată spre părul îmbibat în apă poate provoca bule în interiorul firelor, cauzând deteriorarea. În timpul uscării cu temperaturi mari, părul își poate pierde hidratarea, ceea ce îl face să se simtă uscat și să arate uscat."

Probabil nu mai înțelegi cum ar trebui să procedezi, din moment ce ambele variante sunt periculoase, nu? Ei bine, ele sunt dunătoare atunci când sunt repetate excesiv. Ai putea să le alternezi și, mai presus de toate, să știi care sunt greșelile de evitat.


De exemplu, atunci când nu trebuie să pleci undeva, nu te grăbești și vrei, pur și simplu, să îți lași podoaba capilară să se usuce de la sine, trebuie să te asiguri că îndepărtezi tot excesul de apă cu ajutorul unui prosop. Atenție! Prosopul trebuie să fie moale și nu este indicat să freci părul cu el, ci doar să îl înfășori ușor în jurul capului, astfel încât să absoarbă cât mai mult din umiditate.

Poți opta pentru o lenjerie de pat din mătase, împiedicând astfel încurcarea sau ruperea din cauza frecării firelor pe un material dur. De asemenea, ai putea să îți achiziționezi o eșarfă specială pentru înfășurarea părului pe timpul noții. Te poți mișca în voie, fără să te trezești a doua zi cu noduri sau cu o freză care te-ar transforma în ciocănitoarea Woody.

Dacă vrei cu orice preț să folosești uscătorul fie pentru că te grăbești să ajungi undeva sau să te coafezi, fie că nu suporți să simți cum părul umed îți atârnă pe spate, asigură-te că respecți o regulă simplă: evită treapta cea mai înaltă de temperatură! Setează-l astfel încât să sufle doar căldură medie și ai grijă să îl ții la o distanță corespunzătoare.

Dacă ai un fir aspru, ține cont de sfatul experților care spun că trebuie să folosești degetele în locul unei perii rigide. Aceasta ar putea smulge firele, așa că este mai bine să îți treci doar degetele prin păr în timp ce utilizezi uscătorul.

Femeie in maieu rosu care isi usuca parul ondulat cu uscatorul

Iată rezultatele unui studiu coreean publicat pe Annals of Dermatology:

„Deși folosirea unui uscător de păr provoacă mai multe daune la suprafață decât uscarea naturală, utilizarea unui uscător de păr la o distanță de 15 centimetri (aproximativ șase inci) cu mișcare continuă provoacă mai puține daune decât uscarea naturală a părului.”

Nu uita să folosești și produse pentru protecție termică, dar și uleiuri și balsamuri hidratante, pe bază de vitamina E și glicerină care sporește strălucirea. Îngrijirea părului nu este așa complicată și trebuie doar să știi cum să îl protejezi de factorii care l-ar putea deteriora. 

Citește și: Cum îţi îngrijeşti părul deteriorat în cinci pași

Surse foto: Unsplash, istock

Surse articol: Refinery29InstyleNCBI

Articolul urmator
Mănușile exfoliante: ce sunt și cum îți ajută pielea
Mănușile exfoliante: ce sunt și cum îți ajută pielea
Cat de sanatos este parul tau?
Incepe quiz
Cat de sanatos este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.