Ceai de coriandru: beneficii și mod de preparare

Ceai de coriandru: beneficii și mod de preparare

Redactor Andreea Baluteanu

Se prea poate ca până acum să nu fi gustat din ceaiul de coriandru, dar, dacă nu faci parte dintr-o categorie de oameni care au o predispoziție genetică spre a nu-l plăcea (mai multe despre acest subiect, mai jos), chiar te îndemnăm să corectezi rapid această greșeală.

Planta, folosită din cele mai vechi timpuri, e comestibilă în tot ansamblul său, un motiv în plus să îi descoperi beneficiile, să îi eviți atenționările, și, cine știe, poate chiar să o cultivi în bucătăria, pe balconul sau în grădina ta.

Ce este coriandrul? Informații generale

Planta este utilizată de peste 7000 de ani, așa că nu, nu poți spune că ceaiul de coriandru e o noutate.  Pe numele său latin Coriandrum sativum L., face parte din familia Apiaceae și originile sale pot fi trasate în Europa de Sud și în regiunea mediteraneeană.

De la greci și-a dobândit și numele, dar să nu crezi să numai aceste civilizații antice proslăveau coriandrul. S-au regăsit urme și în mormântul faraonului Tutankamon, ceea ce i-a determinat pe cercetători să considere că vechii egipteni îl cultivau. 

Chinezii au făcut cunoștință cu coriandrul mai târziu, în secolul al IV-lea, dar s-au întrecut în laude cu celelalte popoare, considerând că cei care consumau planta puteau deveni nemuritori. La indieni, coriandrul dădea savoare celor mai gustoase preparate, iar în America Latină a fost adus de conquistadorii spanioli. Bineînțeles că nu lipsea nici din Biblie.

Beneficiile ceaiului de coriandru

În mod evident, beneficiile ceaiului de coriandru se suprapun cu cele generale ale plantei. E doldora de fibre, minerale (mangan, fier și magneziu, cu precădere), dar și vitamine (K și C) și proteine. În plus, conține mici urme de fosfor, calciu, potasiu și niacină.

Iată mai jos cele mai importante efecte pozitive ale acestei minunate ierbi!

Ajută la formarea cheagurilor

Trebuie să îi mulțumești vitaminei K, care e utilă și pentru oase sănătoase. În acest sens, îți spunem că doar două lingurițe de frunze de coriandru aduc 31 mg de vitamina K, respectiv o treime din doza zilnică recomandată pentru un adult. Ai însă grijă dacă iei anticoagulante.

Decontaminează de metalele grele

Intoxicația cu plumb a făcut multe victime, și deși e clar că trebuie să cauți ajutor specializat, să știi că și un ceai de coriandru te poate ajuta până să ajungi la doctor. Un studiu (atenție, realizat pe șoareci) arăta că frunzele de coriandru reduceau nivelurile de plumb din apă, dar și daunele provocate la nivelul rinichilor și oaselor acestor animăluțelor. Se pare că extractele din coriandru se atașează de toxine și determină eliminarea lor din fluxul sangvin. S-au constatat efecte similare și în cazul mercurului și aluminiului.

Poate să reducă nivelurile glicemiei

Acest atu e magie pură pentru cei care suferă de diabet sau de boli de inimă. Efectele s-au observat într-un studiu realizat tot pe șoareci, în care frunzele de coriandru reușiseră să producă diminuarea nivelurilor totale ale colesterolului (și ale colesterolului „rău”, LDL), precum și ale trigliceridelor. Mai mult, se pare că compușii plantei activau și o enzimă cu proprietăți antioxidante și valori protectoare din organismul animalelor.

Reversul medaliei? Dacă ai glicemie scăzută sau iei medicamentație pentru diabet ar trebui să îți consulți doctorul înainte de administrarea coriandrului.

Prăjituri pentru diabetici! Uite ce ai voie să mănânci dulce, dacă suferi de această afecțiune

Poate să îmbunătățească performanțele fizice

Dacă faci sport zilnic, atunci o să apreciezi și mai tare o ceașcă bună de ceai de coriandru. Poți să adresezi în acest sens o scrisoare de recunoștință quercetinei, un flavonoid natural cu proprietăți însemnate antioxidante și antiinflamatorii. Conform unui studiu, această substanță ameliora abilitățile fizice ale atleților și militarilor subiecți și în plus le stimula și imunitatea.

Susține imunitatea

Dacă tot am adus în discuție acest subiect, să ne continuăm omagiul început cu quercetina și să lăudăm mai departe și alți antioxidanți, terpinenul și tocoferolii, despre care cercetătorii spun că au proprietăți anticancer și neuroprotectoare, pe lângă cele de susținere a imunității. Acestea au fost evidențiate într-un studiu in vitro în care antioxidanții din semințele de coriandru scădeau inflamația și, în consecință, înmulțirea celulelor canceroase de la nivelul plămânilor, prostatei și sânului.

Te ajută să dormi.

Un somn de prunc? Bea înainte de culcare o cană de ceai de coriandru. Relaxează, calmează nervii și poate reduce anxietatea, cu toate că nu există studii concordante.

Ceaiul de banane are efect miraculos împotriva insomniei

Îmbunătățește digestia.

Iranienii foloseau coriandrul pentru a crește pofta de mâncare. De asemenea, uleiul extras din frunze susține o digestie sănătoasă, lucru evidențiat de un studiu de 8 săptămâni, cu 12 subiecți bolnavi de sindromul de intestin iritabil care prezentau o ameliorare a simptomelor de dureri abdominale, balonare și disconfort gastric.

Sprijină și inima.

Am văzut mai sus un factor avantajant, și anume scăderea glicemiei și a colesterolului, dar sunt și alte căi pe care acționează coriandrul. E diuretic, ajutând la eliminarea apei și a sodiului în exces, de unde scăderea tensiunii. Totodată, gustul său puternic te poate determina să consumi mai puțină sare atunci când îl folosești pentru aromatizarea mâncărurilor. Efectele au fost nuanțate de un studiu care compara folosirea condimentelor în bucătărie și arăta că societățile care favorizau coriandrul față de sare prezentau mai puține cazuri de afecțiuni cardiace.

imagine cu ceai turnat intr-un pahar dintr-o carafa de sticla

Are proprietăți antivirale și antibacteriene.

Pe lângă acțiunea contra metalelor grele, o să apreciezi că poate distruge, printre altele, și Salmonella, una dintre cele mai răspândite cauze ale toxiinfecțiilor alimentare.

Protejează sănătatea creierului.

Da, toate organele au de profitat dacă bei ceai de coriandru. Proprietățile sale antiinflamatoare pot fi utile în caz de Alzheimer, Parkinson sau scleroză multiplă. Un studiu realizat pe șoareci demonstra că această plantă îmbunătățește memoria, iar altul că poate să reducă anxietatea la fel de eficient precum Diazepamul.

Poate să ajute și rinichii.

Era rândul lor, nu? Se pare că aceste extracte pot să stimuleze și activitatea de filtrare a sângelui., așa că joacă un rol în reducerea preponderenței infecțiilor urinare. În plus, am aflat deja că coriandrul determină eliminarea toxinelor și a retenției de apă.

Poate să combată anemia.

Are conținut de fier, deci nu ar trebui nici aici trecut cu vederea.

Poate să echilibreze ciclul menstrual.

Un ceai de coriandru și ai șanse să diminuezi neplăcerile precum durerea, balonarea și crampele din timpul menstruației. În plus, coriandrul echilibrează și producția de hormoni.

Înfrumusețează pielea.

Încă un motiv ca să te abonezi la ceaiul de coriandru, nu? Planta e utilă în cazurile de dermatită, dar poate să reducă și îmbătrânirea celulară și să protejeze de efectele negative ale radiațiilor UVB.

Există și câteva remedii populare contra acneei, dar nu și studii concludente în acest sens.

Ceai de coriandru pentru slăbit

În Ayurveda, coriandrul e considerat și o cale prin care poți scăpa de kilogramele în plus. Medicina tradițională indiană a profitat de atributele de detox, de capacitatea de reducere a crampelor, de stimularea metabolismului și de intensificarea funcției de eliminare a apei din țesuturi pentru a declanșa slăbirea.

În acest sens, indienii ne învață să preparăm un ceai de coriandru din 2 căni de apă și o lingură de semințe. Așteaptă până fierbe apa, adaugă extractele, apoi pune din nou la fiert și odată ce băutura capătă culoare, îndepărtează de pe foc. Strecoară și consumă cu miere.

Cum prepari ceaiul de coriandru

În funcție de părțile din plantă pe care le folosești, vei descoperi că ceaiul de coriandru are un gust diferit. Atunci când lași frunzele și semințele întregi, aroma e mai lejeră, cu accente florale și note de curry. Dacă macini părțile sale, vei obține o băutură mai puternică, cu tonuri condimentate și gust delicat de nuci.

Nu știi despre ce vorbim și acest lichid ți se pare dezgustător? O informație interesantă spune că există o genă particulară care determină ca gustul coriandrului să fie asemănător cu cel al săpunului!

Dar, dacă nu ai tras la sorți paiul scurt la genetică și îți place coriandrul, iată cum prepari ceaiul!

Folosește o jumătate de linguriță de semințe la două căni de apă și urmează procedeul de mai sus. După cum vezi, formula e mai puțin concentrată decât la ceaiul de slăbit.

Poți să utilizezi de asemenea și frunze de coriandru. Ceaiul poate fi păstrat o zi la frigider și consumat reîncălzit sau cu gheață.

Cum consumi ceaiul de coriandru

E delicios cu fenicul sau lemongrass, care îi intensifică aroma.

Poți adăuga și miere, suc de lămâie sau un îndulcitor ceaiului tău de coriandru.

Ceai de coriandru: efecte adverse

În general, e bine tolerat, cu excepția celor care îl aseamănă cu săpunul, dar poate să cauzeze și alergii. În acest caz, te vor alerta simptome precum erupțiile, umflăturile, diareea și disconfortul stomacal. Poți constata și închiderea la culoare a pielii.

imagine cu blat pe care se afla frunze si seminte de coriandru alaturi de linguri de lemn

La un dozaj exagerat de mare (circa 200 de grame consumate pe parcursul unei săptămâni, conform medicinenet.com), s-au raportat dureri stomacale, gaze, crampe abdominale, stare de greață și vomă sau diaree.

Ai mare grijă și dacă ai probleme cu coagularea sângelui, căci ți-am explicat că ceaiul de coriandru conține multă vitamina K.

Rămâi în gardă și pentru că interacțiunile cu următoarele medicamente pot fi periculoase: fotosensibilizantele (antibiotice, sulfanilamide, fluorochinolone, antiinflamatoare nesteroidiene, diuretice, contraceptive hormonale, retinoizi) și cele care inhibă formarea cheagurilor (anticoagulante).

Un pic de ceai de coriandru? Ținând cont de avantajele de mai sus, suntem mai mult decât dornice să îl gustăm. Fii însă atent/ă la precauții, mai ales dacă ai probleme cu coagularea sângelui sau te știi alergic/ă la nuci!

Surse foto: iStock

Surse articol: livestrong.com, allthatgrows.in, medicinenet.com, webmd.com, hintofhealthy.com, tealife.com.au, healthline.com, timesofindia.indiatimes.com

Articolul urmator
Cacao ceremonială: beneficii și mod de preparare
Cacao ceremonială: beneficii și mod de preparare
Ce chakră are nevoie de echilibrare?
Incepe quiz
Ce chakră are nevoie de echilibrare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.