Colagen hidrolizat: ce este și ce beneficii are

Colagen hidrolizat: ce este și ce beneficii are

Redactor Andreea Baluteanu

Pe măsură ce știința și tehnologia evoluează, tot mai multe substanțe își atribuie cu mult curaj rolul de „salvatoare” ale tinereții și frumuseții noastre. Dintre acestea, colagenul hidrolizat are argumente numeroase și solide ca să fie considerat o adevărată „fântână a tinereții”.

E pe atât de benefic pe cât se spune? Am consultat experții, am privit în față fațetele pozitive și pe cele negative ale acestei substanțe și îți dăm răspunsul mai jos!

Ce este colagenul hidrolizat?

Să începem cu începutul? Ce este colagenul? Numit cea mai răspândită proteină din corpul nostru, colagenul se regăsește din plin în compoziția pielii, a oaselor, a mușchilor și articulațiilor, precum și a dinților, gingiilor și ochilor. Joacă un rol important în structura și în funcționarea celulelor și țesuturilor din corp.

Corpul nostru produce în mod natural colagen, cu ajutorul vitaminei C, al cuprului și al zincului, dar această capacitate descrește, din păcate, odată cu trecerea anilor. Vestea și mai neplăcută e că o face încă din tinerețe. Conform oamenilor de știință, începând cu 18 ani și până la vârsta de 29 de ani, această scădere e ușoară, se intensifică cu circa 1% pe an după 30 de ani, iar odată ce am depășit vârsta de 40, prăpastia e din ce în ce mai adâncă, astfel că atunci când intrăm în a noua decadă a vieții, putem prezenta un coeficient de colagen cu 75% mai mic decât al unui tânăr adult, indiferent de dietă și de stil de viață. Cum ne afectează această realitate? Pielea se usucă și se ridează, încep să ne doară încheieturile și să ne slăbească mușchii!

9 alimente bogate în colagen

Cu toate acestea, există speranță, în principal sub forma suplimentelor cu colagen hidrolizat. Practic, este vorba despre un colagen care a fost divizat în peptide, respectiv particule de dimensiuni mici, biodisponibile, mult mai ușor de absorbit de către organism.

În general, colagenul hidrolizat se extrage din pielea, solzii sau oasele unor vietăți marine precum peștii sau a unor nevertebrate ca meduzele, crustaceele sau bureții. Există și surse alternative de colagen, așa cum sunt algele, dar și pasărea sau o specie de broaște care trăiesc în China și Mongolia.

Beneficiile colagenului hidrolizat

Dacă asculți mulți admiratori ai superputerilor colagenului hidrolizat, ai spune că lista sa de efecte pozitive e interminabilă, dar în realitate sunt numai câteva beneficii dovedite de către știință!

Cel mai important? Întinerirea și menținerea sănătății pielii. Nu e de mirare, căci colagenul reprezintă circa 70-75% din compoziția pielii, iar atunci când nivelurile sale descresc, ne vom confrunta cu riduri și linii fine, dar și cu deshidratare și diminuarea elasticității. Ce spun studiile? Sprijină ideea că administrarea de colagen are efect: o cercetare din 2017, în care 120 de subiecți ingerau 50 de ml de colagen hidrolizat sau făceau parte din grupul placebo arăta că structura și stratificarea fibrelor de colagen din derm fusese îmbunătățită, iar respondenții afirmau într-un procent ridicat că pielea lor era mai hidratată, mai elastică și mai fermă (groasă).

Ce trebuie să ții însă cont? Că nu au fost studii pe scară largă care să ateste beneficiile colagenului hidrolizat și că este foarte important cu ce fel de așteptări pornești.

Colagenul hidrolizat susține și sănătatea oaselor și a articulațiilor, un atu poate mai puțin apreciat, dar care face o diferență enormă. De data aceasta, literatura de specialitate e mai generoasă, existând mai mult de 60 de studii care atestă eficacitatea colagenului hidrolizat în cazul osteoartritei și osteoporozei.

De asemenea, această substanță poate grăbi vindecarea rănilor. Studiile s-au axat, printre altele, și pe reducerea timpului petrecut în spital, aspect nuanțat în cazul a 31 de adulți bărbați ce sufereau de arsuri pe o suprafață cuprinsă între 20 și 30% din întinderea corpului și care primiseră în 2019, într-un studiu pilot, ori placebo, ori un supliment pe bază de colagen. După 4 săptămâni, rata de vindecare a arsurilor era mai ridicată în cazul suplimentării, cu toate că durata șederii în spital, deși mai redusă, nu a avut un impact statistic semnificativ.

Comunitatea științifică afirmă de asemenea că datorită colagenului hidrolizat putem modifica structura corpului, cu toate că studiile majore lipsesc. Sunt însă rezultate promițătoare. Astfel, într-o cercetare cu 77 de femei aflate la premenopauză, suplimentele de colagen și exercițiile fizice de rezistență contribuiseră la o creștere semnificativă a masei corporale, dar nu și a grăsimii, și întăriseră de asemenea strânsoarea mâinii în comparație cu grupul care numai se antrenase fizic.

Există de asemenea și experți care afirmă că aceste suplimente pot accelera rata creșterii unghiilor și pot îmbunătăți sănătatea inimii și pe cea a ochilor, dar studiile lipsesc.

fata frumoasa imbracata in albastru care ia o pastila

Posibile efecte adverse ale administrării de colagen hidrolizat

Să știi că, în general, colagenul hidrolizat e bine tolerat de către organism, iar riscurile sunt minore. Cel mai adesea s-au remarcat efecte adverse prin prisma problemelor digestive minore. Astfel, unele femei au raportat arsuri stomacale, persistența unui gust neplăcut în gură, după administrare, sau senzație de prea plin.

De asemenea, dacă ești alergic/ă la pește sau la fructe de mare, informează-te neapărat cu privire la sursa de colagen hidrolizat folosită, în majoritatea cazurilor fiind de origine marină. În cazul în care ești adept/ă al unei diete vegetariene sau vegane, colagenul hidrolizat îți poate fi „interzis”.

Ține cont și că aceste suplimente nu au fost testate în ceea ce privește siguranța asupra grupurilor „sensibile”, cum sunt copiii, femeile însărcinate sau cele care alăptează, dar și persoanele diagnosticate cu diverse afecțiuni sau care urmează un tratament medicamentos.

Cum se administrează suplimentele cu colagen

Administrarea depinde de forma colagenului hidrolizat. Aceste suplimente sunt ingerate, urmând a fi înghițite sub forma tabletelor sau a pastilelor ori amestecate cu diverse băuturi sau alimente.

În general, dozajul variază, conform studiilor, între 2,5 și 15 g zilnic.

Cum alegi colagenul

Sunt mai multe tipuri de colagen hidrolizat, așa cum am văzut, fiecare cu beneficiile și inconvenientele sale. Iată ce să știi ca să faci o alegere avizată!

Colagenul sub formă de pudră e mai ușor de absorbit în sistem, spre deosebire de alte forme, și poate fi adăugat fără probleme în mâncăruri și băuturi. E o soluție bună dacă nu îți place să înghiți pastile.

De partea cealaltă, pastilele sau tabletele pot presupune mai multe provocări fiindcă substanța activă este înconjurată de un strat protector care e descompus în stomac, iar organismul e astfel „obligat” să depună un efort în plus. Nu e însă nevoie să prepari anumite porții de mâncare special pentru a dizolva colagenul. Mai departe, pilulele au concentrații mai scăzute, astfel că poți avansa gradual.

Colagenul lichid se regăsește sub forma unor băuturi deja preparate și e mai simplu de digerat și de absorbit, dar și de administrat.

Cât de repede vei vedea rezultate

Ne simțim obligate să te atenționăm din nou că „rezultatele” administrării suplimentelor de colagen hidrolizat depind de așteptările tale.

Astfel, trebuie să fii consecvent/ă dacă dorești să obții efecte pozitive și să fii conștient/ă că nu o să remarci modificări dramatice în aspectul tău fizic sau în starea de sănătate. Pe de altă parte, cercetările îți certifică faptul că în circa 12 săptămâni poți să constați unele diferențe.

Colagenul hidrolizat e tot mai des vehiculat drept aliatul numărul 1 împotriva îmbătrânirii. Așa cum ai văzut, însă, există aspecte pe care trebuie să le iei în considerare pentru a te bucura de toate beneficiile sale.

Surse foto: iStock

Surse articol: verywellhealth.com, mbody.health

Articolul urmator
Guarana: beneficii și proprietăți
Guarana: beneficii și proprietăți
Cât de bătrână este inima ta?
Incepe quiz
Cât de bătrână este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.