Schimbarea numelui după căsătorie: află în ce condiții mai poți călători în străinătate cu actele pe numele anterior

Schimbarea numelui după căsătorie: află în ce condiții mai poți călători în străinătate cu actele pe numele anterior

Ramona Jurubita

Căsătoria vine la pachet și cu o serie de modificări importante în viața mirilor, iar una dintre ele este chiar schimbarea numelui după semnarea actelor de la starea civilă. Dacă unul dintre parteneri dorește să ia numele celuilalt, va fi nevoit să depună o cerere pentru obținerea unui nou act de identitate.

Birocrația ne pune piedici uneori, așa cum se poate întâmpla și în acest caz. Ce să facă proaspeții însurăței dacă aveau luna de miere deja planificată și dacă nu o pot amâna? Mulți își pun această problemă și se gândesc inclusiv să anuleze vacanța din cauza timpului de așteptare.

Ca să nu te impacientezi inutil din cauza acestui subiect, poți citi mai jos detaliile importante despre schimbarea buletinului, obligatorie după schimbarea numelui.

Poți solicita o cerere de schimbare a numelui sau a prenumelui dacă ai un motiv temeinic pentru această dorință. Preluarea numelui de familie al soțului, ca urmare a încheierii căsătoriei între două persoane, este un motiv bun, așa că demersurile pot începe.

Ai nevoie de un dosar care să conțină următoarele acte:

  • o cerere tip de la Serviciul de Stare Civilă din zona în care ai domiciliul;
  • cartea de identitate și de alegător (dacă există);
  • certificatul de căsătorie, în copie și original;
  • certificatul de naștere, în copie și original;
  • certificatele de naștere ale copiilor mai mici de 14 ani, în copie și original, acolo unde este cazul;
  • documentul care face dovada domiciliului (dacă cei doi căsătoriți nu îl au în proprietate personală, atunci aceștia trebuie să fie însoțiți de proprietar pentru a completa declarația de luare în spațiu);
  • chitanțele aferente taxelor (7 lei pentru eliberarea unei noi cărți de identitate).

Femeie îmbrăcată în rochie albă, în timp ce semnează actele în ziua cununiei civile

Poți merge în luna de miere dacă noul buletin nu este încă gata?

Potrivit Legii 248/2005, titularul pașaportului nu are voie să mai folosească documentul de călătorie dacă au apărut modificări în datele lui de identificare, dar există totuși o șansă de a merge în vacanță. Bineînțeles, o faci pe proprie răspundere și îți asumi un risc. Poți primi o amendă care sancționează încălcarea legii mai sus menționate, dar asta nu înseamnă că vei rata călătoria mult așteptată. 

Iată explicația de pe site-ul Poliției de Frontieră:

„Conform prevederilor art. 6 și 6^1 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare, printre documentele pe baza cărora cetățenii români își pot exercita dreptul la libera circulație se numără pașaportul valabil sau cartea de identitate valabilă. Astfel, până la eliberarea noii cărți de identitate, se pot efectua călătorii în străinătate pe baza pașaportului valabil emis pe numele anterior căsătoriei.
În ceea ce privește folosirea pașaportului mai sus menționat după eliberarea noii cărți de identitate, precizăm faptul că, potrivit art. 27 alin. (4) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenție și se sancționează conform art. 47 din același act normativ, nerespectarea de către titular a obligației de a nu folosi documentul de călătorie în situația când au intervenit modificări privind datele de identificare.”

Așa cum se explică și pe site-ul avocatnet.ro, încălcarea legii se sancționează cu o amendă, dar nu îți va interzice nimeni să părăsești țara. Poți pleca în luna de miere dacă nu te deranjează să plătești această amendă ce poate valora între 300 și 500 de lei. Totuși, amenda poate fi redusă la jumătate dacă este plătită în termen de 15 zile.

După eliberarea noului buletin, următorul pas este schimbarea pașaportului. Nu mai poți călători cu un pașaport în care numele nu corespunde cu acela din actul de identitate.

Potrivit Direcției Generale de Pașapoarte, pentru eliberarea unui nou pașaport pe numele dobândit prin căsătorie este necesar să fie prezentate următoarele documente :

  • cartea de identitate sau după caz cartea de identitate provizorie, pe noul nume obținut după căsătorie, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie poate fi acceptată doar dacă este însoțită de certificatul de naștere, în original.
  • pașaportul anterior, în original;
  • documentul care face dovada achitării contravalorii noului pașaport.

Acum ai toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți face planurile de călătorie pentru luna de miere. Nu-i așa că temerile s-au diminuat? 

Cum au reacționat 14 bărbați la ideea de a lua numele soției după căsătorie. „Ideea ca un bărbat să-și anuleze complet numele mi se pare atât de înjositoare..."

Surse foto: iStock, Pexels

Surse articol: AvocatnetWedmePolitiadefrontieraPasapoarte

Articolul urmator
Drama unei mame care a dormit în fața orfelinatului după ce autoritățile de acolo i-au luat copiii! „Nu dormeau fără mine și nu făceau nimic fără mine."
Drama unei mame care a dormit în fața orfelinatului după ce autoritățile de acolo i-au luat copiii! „Nu dormeau fără mine și nu făceau nimic fără mine."
Test de cultură generală: poţi ghici numele cărții după prima frază din roman?
Incepe quiz
Test de cultură generală: poţi ghici numele cărții după prima frază din roman?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.