Maica Antonia vorbește despre pașii pe care orice credincios trebuie să-i urmeze pentru purificarea sufletului. „Lui Dumnezeu trebuie să îi vorbim cât mai simplu, ca un copil"

Maica Antonia vorbește despre pașii pe care orice credincios trebuie să-i urmeze pentru purificarea sufletului. „Lui Dumnezeu trebuie să îi vorbim cât mai simplu, ca un copil"

Ramona Jurubita

Maica stareță Antonia slujește la singura mănăstire ortodoxă românească din Elveția și reprezintă un model pentru creștinii care vor să își construiască o legătură mai strânsă cu Dumnezeu.

În acest sens, ea a dezvăluit secretele purificării sufletului, care pot duce pe oricine mai aproape de mântuire. Ești gata să pornești pe cea mai importantă cale din viața ta sub oblăduirea ei?

Maica a vorbit, în podcastul „Altceva cu Adrian Artene”, despre relația specială pe care o are cu divinitatea, despre traiul în Munții Alpi, dar și despre tehnicile prin care creștinii își pot cultiva smerenia. Iată ce explicații utile a oferit:

„Smerenia este o cale care le cuprinde pe toate, de curățire. (...) Smerenia le cuprinde pe toate: iubire, iertare, umilință și toate celelalte. Și facerea de bine, toate virtuțile pe care le recomandă Biserica. Smerenia este un proces dificil care durează toată viața.”

Stareța Antonia a subliniat importanța conștientizării puterii pe care ne-o oferă fiecare nouă zi. Practic, de fiecare dată când ne trezim, primim o nouă șansă pentru a fi mai buni și mai apropiați de Dumnezeu. Starea de schimbare permanentă specifică traiului uman poate fi pozitivă dacă reușim să dăm valoare fiecărui moment. Pentru că timpul este prețios, trebuie să profităm de el și să îi arătăm în fiecare zi Celui de Sus că dorim să fim din ce în ce mai buni și mai credincioși.

„Noi suntem o altă persoană în fiecare zi, dar în fiecare zi suntem un om nou. Așa cum spune Troparul Bunei Vestiri, „Astăzi este începutul mântuirii noastre”, astăzi! Deci eu astăzi nu mai sunt cel de ieri. Și nici cel de mâine. E o schimbare și suntem într-o continuă schimbare.

Slavă Domnului că suntem într-o continuă schimbare în fiecare zi din viața noastră cu Domnul. Cred că trebuie, totuși, neîncetat, să ne punem această întrebare. La început e ceva vag, ne dăm seama că nu știm ce să răspundem, apoi încet pe parcursul timpului, se poate schimba. Până la sfârșitul vieții trebuie să ne punem această întrebare: „Cine sunt eu?”. Sigur, e mai comod să spunem „Eu sunt cutare, am realizat cutare”, dar nu cred că asta ne definește cu adevărat.”, a mai spus Maica Antonia la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”.

Maica Antonia din Elveția alături de Adrian Artene, stând amândoi la masă în timpul podcastului „Altceva cu Adrian Artene”
Maica Antonia din Elveția alături de jurnalistul Adrian Artene

Ce trebuie să facă oamenii care vor să trăiască în armonie cu Dumnezeu. Tehnici pentru purificarea sufletului

În cadrul aceleiași discuții, maica a încercat să ofere câteva îndrumări prețioase despre modul în care se poate atinge liniștea sufletească.

Fii mereu prezent și conștient!

„Pentru a putea auzi, asculta, trăi astfel cu Dumnezeu, trebuie în primul rând să fim treji, cum spuneam, să fim atenți la ceea ce facem, la ceea ce spunem, la felul în care ne mișcăm. Că suntem aici și că trăim în Mânăstire, că suntem în lume și trăim în familia, comunitatea în care suntem, trebuie să fim foarte atenți la tot ce facem. Vedeți, uneori ne este greu să ne concentrăm 5 minute și uneori ne trezim că, pe popular, vorbește gura fără tine. (...) Uneori, cu un cuvânt, sau cu o privire, putem să-l distrugem pe cel de lângă noi.”

Evită să propagi stările negative prin vigilență emoțională!

Din nefericire, o persoană care are mâhnire în suflet poate transmite starea sa și altora. Dar înțelepciunea a ajutat-o pe Maica Antonia să își dea seama cum îi putem proteja pe cei dragi, ținându-i departe de demonii noștri interiori. Iată ce a declarat:

„Noi transmitem, prin energia pe care o purtăm, starea noastră interioară. Este indicat ca atunci când avem o mâhnire, o supărare cu cineva de lângă noi, să nu arătăm. Și asta o pot face în momentul în care eu sunt treaz și controlez mișcările inimii și ale gurii, expresia feței. Asta înseamnă să fii prezent în limbajul psihologiei. Dar în limbajul duhovnicesc este să fii treaz, să fii vigilent. Ce fac acum? Unde mă duc? De ce fac lucrul ăsta? Să fiu tot timpul atent la ce vreau eu să fac și unde e Dumnezeu.”

Ține-te departe de sursele de distragere a atenției sacre!

În opinia Maicii, distragerea de la legătura pe care o avem cu divinitatea se poate produce în multe moduri. Important este să nu ne lăsăm păcăliți de elementele perturbatoare din jur, ci să ne axăm pe ceea ce avem in interior. Doar așa putem fi concentrați pe rugăciune, unul dintre mijloacele prin care putem vorbi cu Dumnezeu și prin intermediul căruia îi putem cere să ne ajute în continuare să rămânem buni și umili.

Dacă suntem împrăștiați într-o mie de lucruri, nu mai reușim să ne adunăm. Și dacă pierdem rugăciunea. Pentru că atunci când ne rugăm, suntem adunați. Putem fi adunați în mijlocul orașului și risipiți în mănăstire. Eu îl am ca exemplu pe Sfântul Ioan din Kronstadt, mare sfânt al bisericii noastre, care deși era înconjurat de mulțimi de credincioși, de mii, de zeci de mii, el rămânea în pace, rămânea adunat în rugăciune. Nu e un pretext să spunem: „eu sunt la oraș, sunt agitație și nu pot să mă rog pentru că mă oprește agitația.”. Sigur, un cadru liniștit te ajută să te aduni.”, a subliniat Maica Antonia din Elveția.

Ascultă cu atenție ca să cultivi liniștea sufletească!

Deși locuiește departe de țară, nu crede că legătura cu Tatăl Ceresc diferă în funcție de loc. Maica i-a mai destăinuit lui Adrian Artene că este mai importantă liniștea sufletească decât liniștea din jur. Iată cât de frumos a împachetat această idee, care ar trebui să ajungă la toți creștinii:

„Cred că aici îl auzim pe Dumnezeu așa cum îl aude orice monah din orice mănăstire ortodoxă, din România sau din altă parte. Dar pentru a-l auzi pe Dumnezeu trebuie, mai întâi, să putem asculta. Și pentru asta trebuie să fim în liniște. Să fie liniște, în primul rând, în sufletul nostru. Nu neapărat împrejur.

Uneori putem fi pe vârful munților și să fie totuși un tăvălug de gânduri în mintea și în inima noastră și nu mai auzim nimic. La fel cum putem fi în mijlocul unui oraș și dacă inima noastră este adunată, atunci nu ne împiedică cu nimic să-l auzim pe Dumnezeu. Noi aici încercăm să căutăm liniștea interioară, că pe cea exterioară o avem, pentru a putea auzi zilnic glasul lui Dumnezeu în inima noastră.”

„Cea mai simplă formă de rugăciune este rugăciunea directă”

Și nu, nu avem deloc nevoie de cuvinte mari pentru a vorbi cu Dumnezeu. Vorbele simple, spuse din suflet ar fi mai mult decât suficiente, potrivit spuselor măicuței.

„Rugăciunea, când ajunge să locuiască în inimă, atunci suntem aproape de Dumnezeu. Lui Dumnezeu trebuie să îi vorbim cât mai simplu, ca un copil. Copilul, când are o problemă, vine, plânge, strigă și spune ce are. El nu face o introducere, un cuprins și o încheiere. El spune direct Doamne, ajută-mă… El își varsă inima.

Copilul vine de obicei la mamă și spune m-am lovit. Cea mai simplă formă de rugăciune este rugăciunea directă, când îi spunem Domnului durerea noastră, și, desigur, chemarea neîncetată a numelui lui Dumnezeu: Doamne, miluiește-mă. Rugăciunea asta cuprinde totul, pentru că noi uneori cerem lucruri care nu ne sunt de folos, adică ne rugăm cu cuvintele noastre și spunem Doamne, dă-mi aia, dar poate lucrul ăla nu ne e de folos și Dumnezeu nu ni-l dă, dar spunând Doamne, miluiește-mă, asta le cuprinde pe toate. Cu cât e mai scurtă rugăciunea, cu atât mintea e mai adunată.”

Din toate explicațiile de mai sus putem înțelege un singur lucru: sufletul devine mai curat dacă facem abstracție de haosul din jur, dacă ne concentrăm pe legătura cu Dumnezeu, dacă încercăm să trăim după cuvântul Său și dacă nu lăsăm nimic să ne fure credința sau atenția ce trebuie îndreptată către credință. Maica Antonia are un mod aparte de a oferi sprijin și îndrumare credincioșilor și, de aceea, este de multe ori considerată un model demn de urmat.

De ce probleme de sănătate suferă părintele Vlad Pimen. Implicarea emoțională puternică și munca fizică și-au pus amprenta asupra sa

Surse foto: Youtube

Surse articol: YoutubeRomaniatvCancan

Articolul urmator
Rugăciunea „Nu știu”. E cea mai simplă, dar e plină de semnificație și ne ajută să conștientizăm cât de mare este puterea lui Dumnezeu
Rugăciunea „Nu știu”. E cea mai simplă, dar e plină de semnificație și ne ajută să conștientizăm cât de mare este puterea lui Dumnezeu
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.