Totul despre ingrijirea bambusului norocos

Cuprins
Una dintre cele mai raspandite plante de decor din ziua de azi este bambusul norocos, cunoscut si sub denumirea de Dracaena sanderiana. Acesta este folosit atat de designerii de interior, cat si de specialistii in Feng-shui, in scopul crearii unei atmosfere placute, cu aer exotic, plin de vibratii pozitive. Daca vrei sa achizitionezi si tu o asemenea planta pentru a-ti decora locuinta, trebuie sa afli mai intai cateva sfaturi referitoare la ingrijirea acesteia.
Originea si caracteristicile bambusului norocos
Mai intai trebuie sa stii ca aceasta planta nu are nicio legatura cu vestitul bambus asiatic, ci este o specie de Dracaena. Ea este cunoscuta sub denumirea de Dracaena braunii sau Dracaena sanderiana, dupa numele unui vestit gradinar de la inceputul secolului trecut, Henry Frederick Conrad Sander.
Bambusul norocos provine de pe continentul african, din statul Camerun. El poate atinge inaltimi de peste un metru, iar frunzele sale au o lungime de aproximativ 15 centimetri la maturitate.
Ingrijirea Dracaenei sanderiana
Bambusul norocos este o planta care se obisnuieste rapid la conditiile de mediu caracteristice locuintelor. Atunci cand il vei achizitiona vei observa ca planta este tinuta in apa atunci cand este comercializata. Cu toate ca ideal este sa o tii intr-un ghiveci cu pamant, el poate supravietui cateva luni bune stand in apa.
Daca te decizi sa nu plantezi imediat bambusul norocos in pamant, trebuie sa ai mare grija ca apa din vasul in care il tii sa fie de izvor sau distilata. Motivul il reprezinta faptul ca cea de la robinet are cantitati foarte mari de clor si de alte substante folosite in procesul de purificare, care ii scad proprietatile nutritive. Ba chiar mai mult, un astfel de lichid se poate transforma intr-o adevarata otrava pentru planta ta, ducand la ingalbenirea si la uscarea frunzelor si a tulpinii.
In ceea ce priveste cantitatea de apa necesara bambusului plantat in pamant, aceasta trebuie sa fie moderata si imbogatita o data la doua luni cu substante provenite de la diversi fertilizatori destinati plantelor cu frunze, pe care ii poti achizitiona de la magazinele de specialitate.
Temperatura ideala pentru Dracaena sanderiana, atunci cand sta in casa, este cuprinsa in intervalul 15-25 de grade Celsius.
Bambusul norocos nu are nevoie de prea multa lumina. El se poate dezvolta si atunci cand cantitatea de lumina naturala este foarte scazuta, in schimb este completata de o sursa de lumina artificiala. Daca vei lasa Dracaena prea mult in soare, frunzele ei se vor ingalbeni. Pericolul este cu atat mai mare, cu cat bambusul pastrat in vase cu apa poate fi afectat de diverse alge sau organisme care se pot dezvolta in lichid atunci cand cantitatea de lumina le permite inmultirea.
Daca vrei ca Dracaena ta sa aiba o forma spiralata, trebuie sa o plasezi langa o sursa de lumina naturala si sa o rotesti periodic. Tulpina are tendinta de a creste in directia din care vine lumina, iar daca tu o rotesti, ea va ajunge sa aiba forma dorita.
Bambusul norocos este o planta care, conform specialistilor in Feng-shui, iti va aduce bunastare si liniste in locuinta. Pentru a beneficia si tu de toate acestea, respecta aceste sfaturi privitoare la ingrijirea bambusului norocos.


