Dieta cu dopamină: ce este și ce beneficii are

Dieta cu dopamină: ce este și ce beneficii are
Redactor Raluca Margean
Miercuri, 29.05.2024

Există o legătură directă între dietă și starea noastră de bine. Tot mai multe studii arată că unele alimente au capacitatea de a ne îmbunătăți starea de spirit, cel puțin pe moment. Acest lucru se întâmplă deoarece substanțele din aceste alimente ajută la eliberarea hormonului fericirii, cunoscut sub numele de dopamină. Dopamina ajută la calmarea nervilor și combaterea stresului, anxietății și depresiei. În acest articol vom vorbi despre dieta cu dopamină, ce presupune și ce beneficii îți poate aduce pe termen lung!

Cuprins

Ce este dieta cu dopamină

Dopamina este un neurotransmițător, responsabil pentru transmiterea semnalelor între celulele nervoase din creier. Dopamina este un mesager chimic care îți afectează starea de spirit, memoria, capacitatea de a te concentra și de a-ți regla emoțiile. Dopamina este implicată în numeroase funcții ale creierului, inclusiv în controlul mișcărilor, răspunsurile emoționale și procesele de învățare și memorie.

Un nivel scăzut de dopamină te poate face să te simți demotivat, deprimat și cu entuziasm redus față de orice. Potrivit experților în domeniul sănătății, nivelurile de dopamină pot fi gestionate în mod natural prin includerea de alimente care pot oferi creierului un impuls atât de necesar al nivelurilor de dopamină. Aceasta este dieta cu dopamină!

Dieta cu dopamină mai este cunoscută și sub denumirea de Dieta Fericită. Așa cum sugerează și numele, această dietă se bazează pe consumul de alimente care ajută la eliberarea hormonilor fericirii în creier.

Cum se ține dieta cu dopamină

În dieta cu dopamină, accentul se bazează pe consumul mai multor produse proaspete, alimente bogate în proteine de calitate, antioxidanți și grăsimi sănătoase.

Consumă proteine de calitate

Aportul de proteine poate ajuta și la eliberarea aminoacizilor - tirozină și fenilalanină, substanțe care se transformă în dopamină în organism și ajută la activarea punctelor de plăcere din creier care te pot face fericită, instantaneu. Tirozina se găsește în alimente bogate în proteine, cum ar fi carne de pui, curcan, pește, ouă, lactate, tofu și leguminoase. Fenilalanina se găsește în mod natural în alimente bogate în proteine, cum ar fi ouăle, lactatele, soia și carnea slabă.

Fasole în tigaie
Sursa foto: Pexels.com

Mai mult, în alimentele proaspete precum fasolea și alte legume cu frunze verzi, există surse naturale de L-dopa, care acționează ca o moleculă precursoare a dopaminei. De fapt, experții în sănătate au observat că adăugarea acestor alimente în dieta ta poate ajuta la vindecarea bolii Parkinson.

Adaugă în dieta ta alimente bogate în antioxidanți

Pe lângă proteine, în dieta cu dopamină se regăsesc și alimentele bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor creierului și la susținerea funcției dopaminergice. În general, se recomandă consumul de fructe și legume, precum: fructele de pădure, spanacul, broccoli și morcovii,

Consumă alimente ce conțin grăsimi sănătoase

Grăsimile omega-3, găsite în peștele gras (somon, sardine, macrou), nuci și semințe, sunt esențiale pentru sănătatea creierului și pot sprijini producția de dopamină.

Menține un nivel constant al zahărului din sânge

Evită alimentele procesate și bogate în zahăr, care pot provoca fluctuații ale nivelului de energie și ale dispoziției. Optează pentru carbohidrați complecși, cum ar fi cerealele integrale, leguminoasele și legumele.

Hidratează-te corespunzător

Apa este crucială pentru toate funcțiile corporale, inclusiv pentru sănătatea creierului. Asigură-te că bei suficiente lichide pe parcursul zilei.

Evită stimulentele artificiale

Limitează consumul de cafeină și alcool, care pot afecta negativ echilibrul dopaminergic.

Beneficiile dietei cu dopamină

Femeie care-și bea cafeaua și zâmbește
Sursa foto: Pexels.com

Adoptarea unei diete care stimulează producția de dopamină poate avea numeroase beneficii, inclusiv:

Îmbunătățirea stării de spirit. Dopamina este cunoscută pentru rolul său în generarea senzațiilor de plăcere și fericire.

Creșterea motivației. Nivelurile adecvate de dopamină sunt asociate cu o motivație sporită și o capacitate mai mare de a atinge obiective.

Îmbunătățirea concentrării. Dopamina joacă un rol esențial în funcțiile cognitive, inclusiv atenția și memoria.

Susținerea sănătății mentale. Menținerea nivelurilor optime de dopamină poate ajuta la prevenirea și gestionarea tulburărilor de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea.

Idei de rețete pentru dieta cu dopamină

Dacă vrei să-ți îmbunătățești starea de spirit și energia, îți recomandăm aceste rețete delicioase concepute special pentru a stimula producția de dopamină.

Omletă cu broccoli și creveți

Omletă în farfurie
Sursa foto: Pexels.com

Începe-ți ziua cu un mic dejun delicios și sănătos: omletă cu broccoli și creveți. Această rețetă combină proteinele de înaltă calitate din ouă și creveți cu vitaminele și mineralele din broccoli, oferindu-ți un start energizant și hrănitor. Perfectă pentru un mic dejun rapid sau un brunch savuros, această omletă îți va încânta papilele gustative și îți va oferi cantitatea suficientă de dopamină pentru a avea energie pozitivă și pentru a fi fericită toată ziua.

Pentru a face această omletă cu broccoli și creveți, bate ouăle împreună cu puțină zeamă de lămâie și apoi pune-o deoparte.

Pune o tigaie la foc mediu și adaugă 1 lingură de ulei. Când uleiul este suficient de fierbinte, adaugă puțin usturoi și ardei iute verzi, apoi adaugă buchețele de broccoli. Amestecă puțin, apoi adaugă creveții. Gătește câteva minute până se înmoaie creveții, apoi transferă aceste ingrediente pe o farfurie.

În aceeași tigaie adaugă 1/2 lingură de ulei, toarnă amestecul de ouă și celelalte ingrediente(broccoli și creveții). Adaugă sare și piper și omleta ta sănătoasă este gata de savurat.

Pui Keema Matar

Mâncare de pui în farfurie albă pe masă
Sursa foto: Pexels.com

Dacă ții o dietă cu dopamină, această rețetă de pui este excelentă pentru creier. Iată cum se prepară.

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei
  • 1,5 linguriță semințe de chimen
  • 1 ceapa mare tocată mărunt
  • 1 lingură pastă de usturoi și ghimbir
  • 2 ardei iuți verzi, tocați mărunt
  • 2 roșii mari tocate mărunt sau pasate
  • 1,5 cană de mazăre verde
  • 500 de gr carne de pui tocat
  • 2 lingurițe pudră de chilli
  • 1,5 lingurițe pudră de coriandru  
  • 1 linguriță pudră de turmeric
  • 1,5 lingurițe pudră de chimen
  • 2 lingurițe de pudră Garam Masala
  • Sare după gust
  • O mână de coriandru tocat mărunt
  • apă dacă este necesar

Mod de preparare:

  1. Încinge uleiul într-o tigaie și adaugă chimen. Când este fierbinte, adaugă ceapa, ardeiul iute și sarea.
  2. Călește până devin aurii, apoi adaugă pasta de usturoi și ghimbir și gătește câteva minute.
  3. Adaugă pulberile de condimente și amestecă bine.
  4. Adaugă roșiile și gătește până devin moi.
  5. Adaugă puiul și amestecă bine. Lasă să se prăjească timp de 15 minute, până când puiul este gata.
  6. Adaugă apoi mazărea și gătește până când este gata, apoi adaugă frunze de coriandru și lasă 5 minute să se așeze. Servește cu garnitura preferată.

Fasole cu supă cremă de ciuperci și brânză cheddar

Atunci când ții o dietă cu dopamină, trebuie să incluzi fasoleea în meniul tău. Această legumă este bogată în nutrienți, inclusiv vitaminele B, care te pot ajuta să ții la distanță anxietatea și stresul. Vitaminele B ajută la transformarea unei componente numite homocisteină în alte substanțe chimice benefice creierului, cum ar fi acetilcolina.

Acetilcolina este un neurotransmițător esențial pentru funcționarea sistemului nervos central și periferic. Printre principalele funcții ale acetilcolinei se numără transmiterea impulsurilor nervoase între neuroni și mușchi, ajută în procesele de învățare și memorie, este implicată în ciclurile de somn, în special în fazele de somn REM (Rapid Eye Movement), dar și în controlul funcțiilor involuntare ale corpului, cum ar fi ritmul cardiac, digestia și secrețiile glandulare.

Pentru a face acest fel de mâncare, iată ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară!

Ingrediente:

  • 1 conservă de fasole verde
  • Supă cremă de ciuperci
  • Brânză cheddar rasă
  • 1 cană de lapte
  • Ceapă verde tocată mărunt

Mod de preparare:

  1. Începe prin a fierbe fasolea în apă cu puțină sare. Scurge apoi excesul de apă și pune fasolea deoparte.
  2. Între timp, preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius, ia o tavă de copt din yena și amestecă fasolea verde, cu supa cremă de ciuperci și brânză cheddar rasă.
  3. Adaugă o cană de lapte în vasul de copt și amestecă bine.
  4. Introdu vasul în cuptor și gătește timp de 30 de minute.
  5. La final, călește ceapă și ornează amestecul cu ceapa prăjită, apoi servește preparatul delicios.

Așadar, adoptarea unei diete cu dopamină poate avea un impact semnificativ asupra stării tale de spirit, energiei și sănătății generale. Prin includerea în alimentația ta a unor proteine de calitate, grăsimi sănătoase și antioxidanți, poți stimula producția naturală de dopamină și îți poți susține funcțiile cognitive și emoționale. Ideile de rețete prezentate în acest articol oferă opțiuni delicioase și hrănitoare pentru a integra aceste principii în dieta ta zilnică. Alege să faci din alimentația ta un aliat în menținerea echilibrului și vitalității, și bucură-te de beneficiile pe termen lung ale acestei abordări nutriționale.

Dieta fără zahăr: cum se ține și de ce este recomandată

Vezi si

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: Timesofindia.indiatimes.com

Articolul urmator »
Dieta OMAD: ce este și cum te poate ajuta să slăbești
Dieta OMAD: ce este și cum te poate ajuta să slăbești
Raluca Margean | Luni, 30.12.2024
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe