Cât timp ar trebui să-ţi alăptezi copilul
Cuprins
Dacă eşti proaspătă mămică şi ai decis să alăptezi, felicitări! Tocmai ai creat cea mai strânsă şi mai sănătoasă legătură între tine şi bebeluşul tău. Însă, dacă eşti bântuită de întrebări legate de durata alăptării, atunci ar trebui să ţii cont, în primul rând, de ceea ce simţi.
Academia Americană de Pediatrie recomandă alăptarea exclusivă în primele șase luni după naștere și alăptarea în asociere cu alimente solide până la vârsta de cel puțin un an. Aşadar, alăptarea este recomandată atât timp cât doreşti tu, ţinând cont şi de nevoile celui mic. Uită de cărţile scrise pe această temă, copilul îţi oferă toate răspunsurile!
Beneficiile alăptării pe termen lung
Alăptarea este cel mai bun start în viață pentru bebeluș, dar este un gest benefic și pentru proaspăta mămică. Iată câteva dintre beneficiile alăptării:
Echilibrul nutriţional. Laptele matern este extrem de important din punct de vedere nutriţional, iar copilul care beneficiază de el este un viitor adolescent şi adult mai sănătos. Aşadar, chiar dacă cel mic a trecut de vârsta de un an, alăptarea poate continua. Potrivit MayoClinic, după vârsta de un an, bebelușul poate continua să bea în mod regulat o cantitate moderată de lapte matern. Alţi copii însă vor dori să încerce mâncare solidă cât mai diversă. Fii atentă la semnalele pe care ți le transmite bebe!
Reducerea riscului de infecții
Bebelușii hrăniți cu lapte matern sunt mai feriți de infecții pulmonare, dezechilibre gastrointestinale și obezitate. În plus, alăptarea este infinit mai ieftină decât laptele praf. Potrivit unui studiu publicat în revista Pediatrics, Statele Unite ar economisi aproximativ 13 miliarde de dolari pe an din costurile medicale, dacă 90% dintre mame ar alăpta nou-născutii timp de cel puțin șase luni. Totodată, potrivit La Leche League Internațional, costul laptelui din comerț poate varia de la 134 la 491 de dolari pe lună, deci pot fi economisiți 1.608 până la 5.892 de dolari într-un an!
Imunitate crescută. Atât timp cât alăptezi, celulele, hormonii și anticorpii din laptele matern vor continua să întărească sistemul imunitar al bebeluşului, iar acesta va fi ferit de o mulţime de afecţiuni. Se estimează că laptele matern poate satisface o treime din necesarul zilnic de substanțe nutritive al unui sugar, acesta furnizând proteine, calciu, vitaminele A, B12 şi C, acid folic etc. Practic, 448 de mililitri de lapte matern furnizează:
- 29% din DZR (doza zilnică recomandată) glucide
- 43% DZR proteine
- 36% DZR de calciu
- 75% DZR vitamina A
- 76% DZR fosfat
- 94% DZR vitamina B12
Vezi ce vitamine trebuie să iei pe durata alăptării!
În plus, alăptarea nu este benefică doar pentru sugar, ci și pentru mamă. Alăptarea pe o perioadă de 12 luni sau mai mult reduce riscul de cancer mamar, cancer ovarian, poliartrită reumatoidă, hipertensiune arterială, boli de inimă și diabet, contribuind la:
Reducerea riscului de a dezvolta osteoporoză
Potrivit unui expert pediatru la Universitatea din Rochester, femeile care alăptează au un risc mai scăzut de a face osteoporoză la postmenopauză. Când o femeie este însărcinată și alăptează, corpul ei absoarbe calciul mult mai eficient, iar oasele devin mai puternice.
Recuperare mai ușoară după naștere
Alăptarea scade riscul de a dezvolta depresie postnatală și susține uterul să revină la dimensiunea normală mai repede, la aproximativ șase săptămani după naștere, comparativ cu 10 săptămani, dacă alegi să nu alăptezi.
Întârzierea menstruației
Alăptarea bebelușului va întârzia ovulația, ceea ce înseamnă că te vei bucura de încă o perioadă fără menstruație. Alăptarea provoacă eliberarea de prolactină, care menține estrogenul și progesteronul în frâu, astfel încât ovulația nu este declanșată.
Te ajută să slăbești
Poate nu știai, dar alăptarea te ajută să arzi pană la 500 de calorii pe zi. Laptele matern conține 20 de calorii/mililitru, iar dacă îți hrănesti bebelușul cu 200 de ml, sunt 400 de calorii pe care le-ai ars rapid și sănătos!
Cât timp ar trebui să îţi alăptezi bebeluşul
Înțărcarea începe în mod natural la aproximativ șase luni, când se introduc alimentele solide în dieta celui mic. Deşi multe mame se tem că alăptarea pe o perioadă îndelungată ar putea face înţărcarea mai dificilă, adevărul este că aceasta nu reprezintă o regulă. Medicul pediatru te poate ajuta să înţelegi mai bine procesul înţărcării, fără să privezi copilul de nevoia laptelui matern pe o perioadă mai lungă.
Într-un articol pentru revista Parenting, William Sears, medic pediatru în California, SUA, a susţinut că alăptarea prelungită este benefică pentru dezvoltarea emoţională armonioasă a copilului, acesta observând că bebelușii alăptați sunt mai ușor de disciplinat mai târziu. În plus, Jack Newman, medic în Canada, autor al cărţii Întrebări şi răspunsuri despre alăptare, afirmă că „un copil care este alăptat atât cât are el nevoie, de obicei până la patru ani, este mai independent și mai încrezător în forţele proprii”.
La nivel mondial, bebelușii sunt înțărcați între doi și patru ani, însă, potrivit MayoClinic, în unele culturi, alăptarea continuă până când copiii au împlinit șase sau chiar șapte ani. Chiar dacă apropiaţii au tendinţa să îţi dea sfaturi legate de cât timp ar trebui să alăptezi, aminteşte-le că decizia este doar a ta. Ai încredere în ceea ce simţi, pentru că instinctul matern nu te poate înşela!
Dacă alăptarea îndelungată ţi-a cauzat disconfort la nivelul sânilor, încearcă Multi-Mam Lanolin x 30, produs destinat îngrijirii mameloanelor sensibile şi uscate ale femeilor care alăptează. Multi-Mam Lanolin este un produs natural, inofensiv pentru copii. Nu este necesară îndepărtarea produsului înainte de alăptare. Totodată, Multi-Mam Lanolin se poate folosi şi în cazul nasului uscat şi al buzelor crăpate de la răceală, atât la copil, cât şi la mamă. Produs disponibil pe www.magazinvavianpharma.ro |
Surse foto: iStock