Afla cum iti pot indica sanii starea de sanatate

Cuprins
Sanii, simbol al feminitatii, nu sunt numai un element care iti pune in evidenta silueta, ci sunt si un adevarat barometru al sanatatii tale. Iata care sunt semnalele pe care sanii ti le transmit pentru a te avertiza cu privire la prezenta unor posibile boli.
Inflamarea unui san
Este normal ca in perioada ce precede ciclul menstrual sanii tai sa se umfle, sa devina mai sensibili la atingere si sa iti induca senzatia ca sunt mai grei. Totusi, cand la aceste simptome, aparent banale, se adauga si inrosirea lor sau dureri la palpare, insotite de infierbantarea sanilor, este cazul sa mergi la doctorul de familie, intrucat aceste semne pot indica o forma de cancer, numita carcinom inflamator mamar. Acest tip de cancer este destul de rar si este insotit si de alte simptome, printre care se numara senzatia de mancarime, arsuri, modificarea dimensiunilor sanilor sau pielea cu aspect de coaja de portocala pe suprafata sanilor. Din cauza faptului ca multe dintre noi consideram aceste simptome ca fiind indicatori ai unor infectii trecatoare si nu ne prezentam la medic, acest tip de cancer este cel mai frecvent diagnosticat intr-o faza avansata, cand tratarea sa devine mai dificila. In special in cazul in care ai peste 35 de ani, este recomandat sa mergi periodic la medic pentru a te asigura ca nu suferi de aceasta forma de cancer la san.
Crusta pe mamelon
Aparitia unei cruste pe mamelon sau pe zona pigmentata din jurul lui poate fi un indiciu ca suferi de boala Paget, o alta forma de cancer la san, caracterizata prin faptul ca celulele canceroase se localizeaza in pielea areolei (zona pigmentata din jurul mamelonului). Simptomele acestei boli sunt complexe, mergand de la eczeme, mancarimi, arsuri, scurgeri mamare galbui sau rosii, pana la aplatizarea mamelonului si resorbtia acestuia, insa ele nu sunt constante, motiv pentru care poti fi usor tentata sa crezi ca este o afectiune cutanata.
Mameloane ombilicate
Acest tip de mameloane nu reprezinta tot timpul un motiv de ingrijorare, in ciuda faptului ca transforma alaptatul intr-o sarcina mai dificila si ne displace din punct de vedere estetic. Astfel, un mamelon scufundat, care nu este indreptat in sus nici chiar atunci cand este stimulat, poate reprezenta fie o anomalie anatomica benigna, fie dezvoltarea unei forme de cancer la san. In general, trebuie sa consulti de urgenta un medic specialist atunci cand ai un mamelon normal si acesta incepe sa se scufunde, fenomenul de resorbtie fiind insotit de scurgeri de sange.
Sani inegali
Asimetria sanilor nu este o problema care sa iti puna sanatatea in pericol, desi din punct de vedere estetic poate fi neplacut pentru tine. Este normal ca sanii sa nu aiba aceleasi dimensiuni sau sa nu fie pozitionati simetric, insa, o schimbare evidenta - umflarea sanului, deformarea acestuia, ar trebui sa te determine sa faci o vizita medicului ginecolog.
Noduli la nivelul sanilor
Nodulii pe sani, cunoscuti in termeni medicali drept mastoza fibrochistica, apar de obicei in perioada ce precede ciclul menstrual, in timpul acestuia sau la menopauza. Mastoza fibrochistica se bazeaza pe modificarile hormonale ce au loc in timpul ciclului menstrual, de aceea simptomele sale se modifica de la o zi la alta, fiind mai puternice inaintea ovulatiei. Daca esti afectata de aceasta boala, te vei plange de sensibilitate crescuta la atingerea sanilor, dureri, cresterea in volum a acestora, intarirea lor si aparitia unor scurgeri mamare. Totusi, este necesar sa efectuezi un consult medical in cazul in care:
- durerea apare in lipsa menstruatiei si dureaza mai
mult de doua saptamani;
- durerea se localizeaza si persista intr-o anumita
zona a sanului;
- la simptomele de mai sus se adauga inrosirea
pielii, aparitia unor macarimi sau a febrei, acestea fiind posibile indicii
pentru o infectie la nivelul sanului;
- apar scurgeri mamelonare cu un aspect galbui sau
laptos.
Pentru ameliorarea simptomelor mastozei fibrochistice, este indicat sa mergi la medicul specialist, care te va indruma cu privire la tratamentul care ti se potriveste. Anticonceptionalele pot fi o solutie, insa exista si o serie de lucruri practice si eficiente pe care tu le poti face acasa pentru a indeparta partial durerea, precum utilizarea unui sutien confortabil sau reducerea consumului de grasimi, intrucat, conform unor studii, exista o anumita legatura intre cantitatea de lipide consumate si mastoza fibrochistica.
Daca te afli in unul din cazurile de mai sus, nu ezita sa mergi la doctor. Fii atenta la semnalele corpului tau, nu neglija disfunctionalitatile de orice tip si aminteste-ti mereu ca sanatatea ta are prioritate!
Tu cum iti mentii sanii sanatosi?


