Ceai de oregano: beneficii și mod de administrare

Ceai de oregano: beneficii și mod de administrare
Redactor Raluca Margean
Joi, 18.07.2024

Oregano este o plantă apreciată pentru aroma sa deosebită și este folosită pentru a prepara diverse mâncăruri delicioase, în special în bucătăriile mediteraneene și italiene. Ceaiul de oregano, preparat prin infuzarea frunzelor uscate de oregano în apă fierbinte, este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate. În acest articol vom vorbi în detaliu despre efectele terapeutice ale ceaiului de oregano și îți vom oferi sfaturi utile despre cum să-l consumi ca să beneficiezi de proprietățile sale curative!

Cuprins

Beneficiile ceaiului de oregano

Ceaiul de oregano a fost folosit de secole în medicina tradițională mediteraneană și din Orientul Mijlociu pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate. Grecii și romanii antici credeau că oregano are proprietăți vindecătoare și îl foloseau în scopuri medicinale.

În mod tradițional, oamenii au folosit ceaiul de oregano pentru a calma o varietate de probleme de sănătate, inclusiv:

Datorită proprietăților sale potențiale diuretice, oregano a fost, de asemenea, folosit pentru a trata balonarea.

Deși ceaiul de oregano are o istorie bogată de utilizare pentru presupusele sale beneficii pentru sănătate, nu există multe studii umane care să susțină proprietățile sale terapeutice. Cercetările efectuate până în prezent au fost realizate în laborator și cu extracte de oregano, nu cu ceaiul de oregano.

Cu toate acestea, aceste studii de laborator sugerează că oregano are unele beneficii importante pentru sănătate, datorate în principal substanțelor chimice numite flavonoide și acizi fenolici din compoziția sa.

Așadar, iată care sunt potențialele efecte pozitive plantei de oregano și a ceaiului obținut din această plantă.

Efecte antioxidante

Studiile in vitro au arătat că oregano poate bloca efectele nocive ale radicalilor liberi, substanțele care provoacă stres oxidativ organismul uman și duc la deteriorarea celulelor și creșterea riscului de boli cronice. Efectele antioxidante ale oregano pot reduce acumularea de radicali liberi, prevenind astfel degradarea sănătății.

Efecte antiinflamatorii

Compușii flavonoizi și fenolici din oregano au capacitatea de a scădea inflamația din organism. Prin urmare, consumul de oregano, inclusiv ceai de oregano, poate ajuta la combaterea anumitor afecțiuni inflamatorii, precum durerile musculare sau articulare, iritația pielii sau tusea uscată.

Efecte antibacteriene și antivirale

Uleiurile din oregano pot împiedica creșterea și proliferarea organismelor, inclusiv anumite tipuri de bacterii și viruși dăunători. Acest lucru înseamnă că oregano poate avea un rol important în tratarea sau prevenirea unor infecții bacteriene și virale.

Un studiu a constatat că aplicarea unui unguent care conține extract de oregano a ajutat la reducerea riscului de infecție a plăgii chirurgicale prin scăderea contaminării bacteriene. De asemenea, în urma unei analize de laborator, s-a constatat faptul că uleiul esențial de oregano a fost eficient împotriva unor viruși respiratori, inclusiv unul care poate provoca infecții respiratorii grave la copii.

Plantele aromatice - beneficiile asupra sănătății

Riscurile consumului de ceai de oregano

Majoritatea persoanelor care beau ceai de oregano nu experimentează efecte adverse. Cu toate acestea, consumul exagerat, de exemplu mai mult de 4 căni pe zi, este posibil să provoace probleme digestive.

De asemenea, în cazuri rare, pot apărea reacții alergice la oregano. Dacă ești alergic la orice plantă din familia mentă, este bine să eviți consumul de ceai de oregano, pentru a evita orice problemă.

Cum prepari ceai de oregano

Cel mai simplu este să cumperi pliculețe de ceai de oregano și să-l prepari conform instrucțiunilor de pe eticheta produsului.

Oregano uscat într-o linguriță
Sursa foto: Pexels.com

Dacă vrei totuși să faci acasă, poți folosi același oregano uscat pe care îl utilizezi în bucătărie pentru condimentarea salatelor, legumelor sau cărnii.

Iată mai jos cum se prepară ceaiul de oregano!

Ingrediente:

  • 1 cană de apă fiartă
  • 2 lingurițe de oregano uscat

Mod de preparare:

  1. Pune o cană de apă la fiert. Când dă în clocot, toarn-o peste 2 lingurițe de oregano uscat.
  2. Lasă amestecul la infuzat 2-4 minute, apoi strecoară și bea ceaiul gata preparat.

Cât timp poți bea ceaiul de oregano

Ceaiul de oregano poate fi consumat în mod regulat, atâta timp cât este băut cu moderație și se respectă anumite precauții. În general, se recomandă să nu se depășească o cantitate de 2-3 cești pe zi și să se facă pauze periodice pentru a preveni eventualele efecte adverse sau toxicitatea datorată consumului excesiv.

De exemplu, poți bea zilnic ceai timp de 2-3 săptămâni, dar apoi se recomandă să faci o pauză de 1-2 săptămâni.

Pe măsură ce introduci în dieta ta acest ceai, fii atentă la cum reacționează corpul tău. Dacă observi orice reacții adverse, cum ar fi disconfort gastric, alergii sau alte simptome neobișnuite, întrerupe consumul și consultă un medic.

De asemenea, pentru a beneficia de o gamă largă de nutrienți și pentru a evita eventualele dezechilibre, este bine să ai o varietate în alimentele consumate, inclusiv în ceea ce privește tipul de ceai.

În concluzie, ceaiul de oregano reprezintă o opțiune excelentă de încorporat într-o dietă sănătoasă. Dacă este consumat cu moderație, poate fi un aliat puternic pentru sănătatea ta. 

Beneficiile ceaiului de ghimbir

Vezi si
Rubarba: beneficii și mod de consum
Rubarba: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Joi, 18.07.2024
Za'atar: beneficii și mod de utilizare
Za'atar: beneficii și mod de utilizare
Raluca Margean | Joi, 18.07.2024
Uleiul de busuioc: beneficii și administrare
Uleiul de busuioc: beneficii și administrare
Raluca Margean | Joi, 18.07.2024

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: Healthline.com

Articolul urmator »
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 28.02.2024
Incepe quiz
Ce chakră are nevoie de echilibrare?
Ce chakră are nevoie de echilibrare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ceai de coriandru: beneficii și mod de preparare
Andreea Baluteanu | Vineri, 05.04.2024
Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare
Andreea Baluteanu | Joi, 15.02.2024

Ne găsești pe