Anovulația
Cuprins
Anovulația este unul dintre cele mai întâlnite motive pentru care sarcina întârzie să apară. Iată cele mai frecvente cauze:
Anovulația este mai degrabă un semn și nu o boală, fiind rezultatul final al mai multor tipuri de afecțiuni. Ea se traduce prin cicluri menstruale neregulate sau absente și infertilitate.
În mod normal, un ciclu se repetă la 4 săptămâni (la 28 de zile) sau între 21 și 35 de zile și este urmat de menstruație sau sarcină, după caz. În cazul unui ciclu fără ovulație, distanța dintre menstruații este mai mare de 35 de zile și se întâlnesc trei situații. Prima, oligomenoreea, apare atunci când ciclul se repetă la un interval cuprins între 35 și 180 de zile. În cazul în care acesta are loc la un interval mai mare de 180 de zile putem vorbi de amenoree. La polul opus se situează menstruațiile care se succed la mai puțin de 21 de zile (eumenoreea).
În prima parte a ciclului menstrual ovulator, sub influența hormonilor hipofizari, crește și se maturează foliculul ovarian și se sintetizează hormoni la nivelul ovarului, în principal estrogeni. Estrogenii vor produce o îngroșare a endometrului (mucoasa care căptușește uterul pe interior, cu rolul de a crea condiții propice de implantare a unui eventual ovul fecundat).
Creșterea nivelului estrogenilor produce, prin feed-back pozitiv, o stimulare a sintezei de LH hipofizar, care crește brusc la jumătatea ciclului și declanșează ovulația, adică ruperea folicului și expulzia ovulului matur în trompa uterină.
După ovulație, ceea ce rămâne din folicul după expulzie se transformă în corp galben (sau luteal), care va secreta progesteron. Progesteronul va stabiliza și pregăti endometrul pentru implantarea oului fecundat, în eventualitatea unei sarcini.
Dacă nu se produce fecundarea și implantarea oului, secreția de hormoni ovarieni scade și spre sfârșitul ciclului menstrual, endometrul îngroșat, lipsit de suport hormonal, se va descuama și se va elimina din uter sub forma sângerării menstruale. Urmează apoi un nou ciclu, cu aceleași fluctuații hormonale, într-un joc precis, a cărui dereglare poate duce la absența ovulației.
Variații:
Aproape toate femeile pot avea cicluri anovulatorii la un moment dat pe parcursul perioadei lor reproductive. Prevalența anovulației cronice în populația generală variază în funcție de studii, de la 6 la 15% dintre femeile de vârstă fertilă.
Anovulația este fiziologică la pubertate – în primii doi ani după apariția menstruației, din cauza imaturității axului hipotalamo-hipofizo-gonadal, și în perioada de perimenopauză, din cauza diminuării numărului de foliculi ovarieni și a dereglării mecanismelor de control.
Anovulația poate avea numeroase cauze, de la diete prea severe și stres, la chisturile de ovar, disfuncții hipotalamice sau ale glandei tiroide etc. De asemenea, lipsa ovulației poate fi greu de detectat. De exemplu, o femeie poate avea o menstruație normală, dar în același timp ovarele ei să nu elibereze niciun ovul. Însă în cele mai multe dintre cazuri, femeile care suferă de anovulație nu au nici menstruație.
Unele cauze ale lipsei ovulației sunt ușor de identificat, altele mai greu. Conform medicilor, cele mai frecvente cauze sunt următoarele:
Prea multe exerciții pentru slăbit și diete aspre
Un program de gimnastică îndelungat și solicitant, cum ar fi alergatul, poate interfera cu ciclul de ovulație al unei femei. Acest tip de anovulație este numit amenoree. În mod normal, ovulația revine atunci când femeia se hrănește corespunzător, potrivit nevoilor corpului ei.
Stresul
Anxietatea și alte forme de stres emoțional pot de asemenea afecta ovulația. Într-o viață cotidiană agitată, unele femei pot face față stresului zilnic, însă altele au nevoie să consulte un psiholog. Această stare se răsfrânge negativ și asupra ovulației. Vindecarea se poate face prin terapie sau meditație de specialitate.
Anumite medicamente.
O altă posibilă cauză a anovulației este folosirea îndelungată a anumitor medicamente. În această categorie intră și pilulele contraceptive, care, după cum se știe, împiedică ovulația. În cazul femeilor care folosesc contraceptive injectabile se pare că folosirea îndelungată a acestora duce la apariția amenoreei.
Alte cauze mai pot fi chisturile de ovar, sindromul de ovar polichistic (SOPC), disfuncțiile hipotalamice, premenopauză, disfuncții ale gladei tiroide. Cauzele anovulatiei pot fi stabilite printr-o analiză a sângelui. În unele cazuri s-ar putea să fie nevoie și de ultrasunete și chiar laparoscopie.
Complicațiile anovulației depind de factorul etiologic care a produs anovulația.
În cazul sindromului ovarelor polichistice, complicațiile pe termen lung sunt legate mai ales de modificările metabolice asociate sindromului (obezitate, insulino-rezistență) și includ risc crescut de apariție a diabetului zaharat, dislipidemiei, bolilor cardiovasculare, hipertensiunii. Lipsa ovulației prezintă risc crescut de apariție a hiperplaziei endometriale și a cancerului endometrial.
Una din consecințele anovulației, indiferent de cauza, este infertilitatea sau subfertilitatea. În caz de sarcină, femeile cu SOPC au un risc mai mare de diabet gestațional, preeclampsie, naștere prematură.
Tratamentul cu anticoncepționale orale (pentru SOPC, insuficiență ovariană prematură, amenoreea din anorexie sau bulimie etc) este grevat de complicații, dintre care unele redutabile, cum ar fi tromboembolismul venos.
Mioinozitolul este o alternativă sigură pentru restaurarea ovulației atât în cazul SOPC cât și a altor cauze.
Numeroase studii de specialitate dovedesc utilitatea acestuia prin scăderea rezistenței la insulină și reglarea hormonală! Pentru restaurarea ovulației se recomandă utilizarea mioinozitolului pentru cel puțin 3 luni, iar pentru dispariția efectelor negative ale dereglării hormonale (obezitate, hirsutism, acnee) este necesară administrarea de mioinozitol pentru 6 luni.
Ultimul studiu făcut în Germania pe 3602 paciente cu SOPC a dovedit că 4g mioinozitol pe zi administrat timp de 2-3 luni restaurează ovulația la 70% dintre acestea! Mai mult, utilizarea mioinozitolului nu are efecte adverse!
Pentru detalii despre produs, Click Aici.
MYO-SUN PLUS- Feminitate înainte de toate
MYO-SUN PLUS conține:
• Mio-inozitol – 2g
• N-acetilcisteină – 200mg
• Vitamină D3 – 10 µg
• Quatrefolic®-556 µg (echivalent la 300 µg folat)
Mod de administrare MYO-SUN PLUS:
- 2 plicuri pe zi (unul dimineața și unul seara) până la apariția sarcinii sau a efectelor dorite.
Pentru reducerea androgenismului, studiile au înregistrat rezultate satisfăcătoare după minim 6 luni de administrare. Produsul poate fi achiziționat din farmacii sau online aici: Click Aici.