Întindere musculară: cauze, simptome și tratament

Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Redactor Raluca Margean
Marţi, 25.06.2024

Rigiditatea sau întinderea musculară apare atunci când mușchii nu se pot relaxa în mod normal. Mușchii încep să se simtă încordați și îți este dificil să te miști deoarece apare o durere ascuțită puternică. Cunoscută și sub denumirea de tensiune musculară, întinderea este comună la persoanele de toate vârstele. Poate afecta orice mușchi din corp și are mai multe cauze. Află din acest articol totul despre întinderea musculară, de ce apare, cât durează și cum o poți trata!

Cuprins

Ce este întinderea musculară ?

Întinderea musculară se referă la o senzație de încordare musculară, care provoacă durere și face dificilă mișcarea. Întinderea musculară poate apărea după utilizarea excesivă a unui anumit mușchi sau poate indica o afecțiune de bază.

Rigiditatea musculară afectează în principal mușchii scheletici, care sunt controlați voluntar atunci când o persoană vrea să se miște și să efectueze activitățile sale zilnice.

În mod normal, mișcările efectuate de mușchii scheletici sunt posibile după ce se transmite un semnal de la sistemul nervos către mușchi, pentru a stimula contracția. Dacă apar probleme care afectează comunicarea dintre sistemul nervos și celulele musculare, mușchii pot rămâne contractați, acest lucru determinând rigiditatea musculară.

Semne că ai o întindere musculară

Persoana care face sport
Sursa foto: Pixabay.com

Întinderea musculară este, în general, caracterizată de durere și dificultate în mișcare. Cel mai adesea, aceasta apare dimineața și durează mai puțin de 30 de minute după trezire sau pentru câteva zile dacă ai făcut exerciții fizice intense dintr-odată.  Alte semne și simptome care însoțesc întinderea musculară sunt, de obicei, dependente de cauzele specifice și de locația rigidității.

Rigiditatea musculară poate provoca un mers mai lent, mai dificil și adesea dureros. Dacă spasmele musculare însoțesc rigiditatea, acestea pot fi declanșate de emoții intense sau mișcări bruște.

Este esențial să consulți de urgență un medic dacă rigiditatea musculară nu dispare în decurs de o săptămână sau este însoțită de o erupție cutanată inexplicabilă sau de mușchi roșii și umflați.

De asemenea, poate fi o problemă serioasă dacă întinderea musculară vine ca urmare a creșterii dozei de medicamente, o schimbare a medicamentelor sau după o mușcătură de căpușă.

În cazurile de tulburări neuromusculare, rigiditatea musculară poate fi însoțită de curbură a coloanei lombare și probleme ale sistemului nervos, cum ar fi probleme de echilibru, amorțeală sau furnicături, pleoape căzute, dificultăți la înghițire sau dificultăți de respirație.

ATENȚIE!

Sună la urgențe dacă experimentezi rigiditate musculară împreună cu oricare dintre următoarele simptome:

  • dificultăți de respirație
  • amețeli
  • slăbiciune musculară severă
  • febră mare
  • rigiditate a gâtului

Cauzele întinderii musculare

Rigiditatea musculară apare atunci când un mușchi sau un grup de mușchi rămâne contractat sau parțial contractat pentru o perioadă extinsă. Acest lucru se întâmplă deoarece creierul trimite în continuu semnale nervoase care spun mușchiului să se contracte, chiar și atunci când nu mai este necesar.

De cele mai multe ori, întinderea musculară apare după suprasolicitarea mușchilor scheletici, după o perioadă un repaus prelungit la pat sau după efectuarea unor exerciții fizice intense, care nu sunt efectuate în mod regulat. Aceste acțiuni pot provoca leziuni temporare ale celulelor musculare, ducând la rigiditate.

Stresul și emoțiile puterncie pot afecta negativ sistemul nervos al corpului și modul în care funcționează. Sistemul nervos poate răspunde la stres prin exercitarea unei presiuni suplimentare asupra vaselor de sânge, ceea ce duce la reducerea fluxului sanguin către mușchi. Acest lucru poate cauza tensiune și durere musculară.

Alte cauze pentru întinderea musculară pot fi:

Dezechilibrele electrolitice. Electroliții (de exemplu, sodiu, potasiu) sunt minerale importante din organism care joacă un rol în conducerea impulsurilor nervoase și contractarea mușchilor, printre alte funcții. Când o persoană face exerciții fizice, electroliții se pierd prin transpirație, iar acest lucru face mai dificilă facilitarea mișcărilor musculare de către sistemul nervos.

Anumite medicamente. De exemplu statinele, pot cauza rigiditate musculară.

Deshidratarea. Dacă organismul nu este suficient hidratat, nivelurile electroliților pot scădea, ceea ce poate duce la disfuncționalități în semnalele nervoase și poate provoca crampe sau rigiditate musculară. De asemenea, deshidratarea poate duce la o scădere a volumului de sânge. Un flux sanguin insuficient înseamnă că mușchii nu primesc suficient oxigen și nutrienți esențiali, ceea ce poate duce la oboseală musculară și rigiditate.

Mușcăturile și înțepăturile de insecte. Insectele care pot provoca rigiditate musculară includ: viespi, albine, căpușe, purici sau păianjeni. Deși simptomele unei mușcături sau înțepături se ameliorează de obicei în câteva zile, unii oameni pot avea reacții alergice care pot necesita îngrijiri medicale.

Rigiditatea după o mușcătură de insectă poate fi, de asemenea, asociată cu afecțiuni mai grave, cum ar fi boala Lyme, malaria sau febra pătată a Munților Stâncoși. Aceste afecțiuni vor provoca și alte simptome, cum ar fi febră și stare de rău.

Afecțiuni medicale ce pot provoca rigiditate/întindere musculară

Persoana care sta intinsa pe pat
Sursa foto: Pexels.com

Afecțiunile inflamatorii, tulburările metabolice și tulburările neuromusculare pot provoca întindere și spasme, dureri musculare. Acestea includ:

Scleroza laterală amiotrofică - o boală neurodegenerativă progresivă ce cauzează probleme nervoase și pierderea controlului asupra mușchilor voluntari.

Sindromul de compartiment cronic de efort - o afecțiune musculară și nervoasă indusă de exerciții ce cauzează durere și umflături.

Sindromul de oboseală cronică - o afecțiune ce cauzează oboseală extremă, anomalii de somn și dureri musculare.

Claudicația - o afecțiune în care apar crampe din cauza lipsei de flux sanguin către mușchi, de obicei în picioare.

Febra musculară tardivă - o afecțiune caracterizată prin durere și rigiditate musculară ce apare la ore sau zile după un exercițiu foarte intens.

Distonia - o afecțiune ce cauzează contracții musculare aleatorii și involuntare.

Fibromialgia -  o tulburare cronică ce poate cauza dureri, sensibilitate și rigiditate musculară.

Lupus - o boală inflamatorie cronică ce poate cauza dureri și rigiditate la nivelul articulațiilor.

Boala Lyme și febra pătată a Munților Stâncoși - boli transmise de căpușe ce poate provoca leziuni nervoase.

Sindromul durerii miofasciale - o tulburare cronică în care presiunea asupra punctelor sensibile din mușchi cauzează durere.

Boala Parkinson- o boală neurologică progresivă ce afectează mișcarea.

Polimialgia reumatică - o boală inflamatorie cronică ce poate cauza dureri și rigiditate musculară, în special în umeri.

Artrita reumatoidă - o boală inflamatorie cronică ce afectează articulațiile, în special cele din mâini și picioare.

Infecțiile bacteriene și virale

Nervii ciupiți

Cât durează o întindere musculară

Întinderea musculară poate dura de la câteva ore până la câteva zile, iar cu cât mușchiul rămâne contractat mai mult timp, cu atât durerea va fi mai intensă și mai lungă.

În cazul în care întinderea musculară apare din cauza efortului după o perioadă de repaus, aceasta va dispărea de la sine în câteva zile.

Dacă rigiditatea musculară este un simptom al unei afecțiuni de bază mai grave, perspectiva va varia în funcție de cauză. Este important să discuți cu un medic dacă întinderea este inexplicabilă sau durează de prea mult timp.

Cum tratezi întinderea musculară?

Tratamentul depinde de ce anume a provocat întinderea musculară. Pentru a descoperi cauzele, medicul va consulta istoricul medical al pacientului, va efectua un examen fizic și, în funcție de simptome, poate efectua mai multe teste de laborator, precum:

  • analize de sânge -pentru a verifica leziunile musculare și prezența anumitor tulburări autoimune;
  • scanări RMN și CT - acestea pot dezvălui eventualele anomalii osoase care pot cauza nervi ciupiți;
  • electromiogramă -pentru a evalua cât de bine funcționează mușchii și nervii;
  • ecografie - pentru a identifica rupturile și inflamațiile din fibrele musculare.

După identificarea cauzei, medicul va propune opțiunea de tratament adecvată. Iată câteva dintre acestea:

Remedii casnice pentru tratarea întinderii musculare

Persona care face masaj la picioare
Sursa foto: Pexels.com

Remediile acasă sunt de obicei eficiente în tratarea întinderii musculare cauzate de leziuni minore, stres sau suprasolicitare. Acestea pot include următoarele:

1. Aplicarea unei comprese calde pe mușchiul afectat pentru a ajuta la relaxarea mușchilor

2. Întinderea ușoară a mușchiului rigid pentru a ajuta la alungirea mușchilor strânși și la îmbunătățirea flexibilității, reducând rigiditatea și disconfortul.

3. Masajul poate ajuta la relaxarea mușchilor strânși și la îmbunătățirea circulației.

4. Evitarea activităților intense care pot declanșa din nou rigiditatea musculară.

Tratament medical pentru întinderea musculară

În cazul în care întinderea musculară este cauzată de leziuni severe sau afecțiuni subiacente, atunci este nevoie de tratament medical. În funcție de cauza specifică a rigidității musculare, tratamentul poate implica intervenții chirurgicale, medicamente antiinflamatorii și terapie fizică.

În concluzie, întinderea musculară este o problemă destul de comună, care poate varia de la ușoară la severă. Ea afectează capacitatea noastră de a desfășura activități zilnice și, de cele mai multe ori, nu este cauzată de o problemă serioasă. Totuși, există cazuri în care întinderea musculară este provocată de boli ce pot pune viața în pericol. Înțelegerea cauzelor, simptomelor și metodelor de tratament este esențială pentru a gestiona eficient această problemă și pentru a preveni recidiva.

Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament

Surse foto: Pixabay.com, Pexels.com

Surse articol: Healthline.comPhysiotattva.com

Articolul urmator »
Chisturile Tarlov: cauze, simptome și tratament
Chisturile Tarlov: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Vineri, 28.02.2025
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Vineri, 28.02.2025
Buze amortite: cauze și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 26.03.2025
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 13.10.2024

Ne găsești pe