Afla care este temperatura normala a corpului

Cuprins
- Temperatura normala a corpului - cifra de referinta
- Tabel cu temperatura normala a corpului
- Cand se considera ca ai febra
- Cum sa masori corect temperatura corporala
- Scaderea temperaturii corpului: cand sa te ingrjorezi
- La ce temperatura a corpului mori
Temperatura normala a corpului - cifra de referinta

Studii recente, insa, contrazic rezultatele medicului german si sustin ca temperatura normala a corpului nu este de 37 de grade Celsius, ci de 36,8.
Conceptul de „temperatura normala" este oarecum inselator si aceasta pentru ca temperatura corporala poate varia in functie de o serie lunga de factori, incluzand varsta pacientului, momentul din zi cand se masoara temperatura, daca pacientul este activ sau nu si modalitatea de masurare a temperaturii. De pilda, un studiu realizat de catre Winthrop University din SUA si publicat in anul 2006 a concluzionat ca persoanele in varsta au temperaturi corporale mai scazute si, chiar cand sunt bolnave, corpul lor poate sa nu atinga temperaturi care sa fie considerate prea crescute (febra).
Temperatura ta corporala poate fi cu pana la 0,6 grade Celsius mai scazuta sau mai crescuta si totusi sa fie incadrata intre limitele normale.
Temperatura corporala variaza, de asemenea, si in functie de schimbarile hormonale din organism - este diferita la ovulatie, la menstruatie si in toate celelalte faze ale ciclului menstrual.
Valorile temperaturii corporale luate rectal sau timpanic sunt de regula usor mai ridicate decat valorile citite oral sau axilar. De aceea, cea mai precisa metoda de a afla temperatura corporala este prin masurarea rectala.
Tabel cu temperatura normala a corpului
Categorie |
Copii |
Adulti si varstnici |
Femei |
Valori |
Informatii generale
|
Informatii generale
|
La ovulatie:
Menstruatie:
Gravide:
|
Cand se considera ca ai febra
La adulti, orice temperatura mai mare cu 1 grad peste temperatura normala a corpului, adica peste 38 de grade Celsius, luata oral, sau de peste 38,3 grade Celsius luata timpanic ori rectal este considerata febra. In cazul copiilor, orice crestere peste 38 de grade Celsius a temperaturii luate rectal este considerata febra. Febra usoara, care nu vine pe fondul unor probleme grave de sanatate, poate fi scazuta foarte simplu, prin aceste 8 metode, pe care le poti urma chiar tu acasa.
Febra este modul in care organismul uman se apara atunci cand sistemul imunitar simte un pericol. Iara care sunt afectiunile, fiind una dintre cele mai eficiente metode ale corpului nostrum de lupta impotriva unor virusuri, bacteria sau alte boli. Febra intervine atunci cand te confrunti cu:
- Raceala sau gripa
- O infectie a urechii
- O infectie a sinusurilor
- Bronsita
- Pnemumonie
- Infectii ale pileii
- Infectii urinare
- Apendicita
- Cheaguri de sange
- Artrita reumatoida
- Lupus
- Sindromul colonului iritabil
- Cancer: limfom sau leucemie
Cum sa masori corect temperatura corporala
Ia-ti temperatura cand te simti bine de cateva ori pe parcursul unei zile pentru a stabili ce este normal pentru tine.
Asteapta cel putin jumatate de ora dupa ce ai facut baie, dupa ce ai mancat / baut / fumat / inainte de a-ti masura temperatura.
Tine intotdeauna cont de instructiunile de folosire a termometrului.
Ia in calcul faptul ca valoarea obtinuta poate fi gresita din cauza ca: nu ai tinut gura inchisa (in cazul masuratorilor orale), nu ai tinut suficient termometrul inainte sa faci citirea, nu ai urmat cu exactitate instructiunile, bateria termometrului este slaba.
Micile variatii in temperatura corporala sunt perfect normale, insa orice crestere sau scadere masiva a temperaturii corporale (cu peste 0,6 grade Celsius sub sau peste 36,8) trebuie sa reprezinte pentru oricine un semnal de alarma.
Scaderea temperaturii corpului: cand sa te ingrjorezi
De cele mai multe ori, o temperatura ridicata a corpului ne ingrijoreaza, ducandu-ne cu gandul la o infectie cu un virus sau cu o bacterie. Insa nici daca temperatura corpului scade nu este un semn bun. Iata care sunt cauzele care duc la scaderea temperaturii corpului uman:
- Hipotermie – aceasta afectiune se instaleaza cand corpul este expus timp indelungat la timp si se manifesta prin scaderea temperaturii corpului la o valoare mai mica de 35 de grade. Aceasta se manifesta prin frisoane, puls scazut, stare de oboseala si somnolenta, iritatii ale pielii, stare de confuzie, respiratie ingreunata.
- Metabolism lent – daca temperatura corpului este pe o perioada mai indelungata de timp sub 36,1, acesta ar putea fi un semn ca ai metabolismul lent, ceea c ear putea duce, pe de alta parte, la ingrasare. Conform cercetatorului Bruno Conti, de la Institutul Scripps, din SUA, animalele cu un metabolism lent au o temperature mai joasa a corpului, insa traiesc mai mult.
- Stresul – poate duce o scadere brusca a temperaturii corpului. La fel si emotiile foarte puternice associate doliului, divortului sau despartirilor de persoana draga. Semnul recuperarii dupa aceste probleme emotionale este revenirea la normal a temperaturii.
- Intoxicatia cu barbiturice
- Intoxicatia cu alcool
La ce temperatura a corpului mori
In primul rand trebuie stiut faptul ca o temperatura a corpului care a depasit 40 de grade este considerate grava si poate duce la moarte. In acest stadiu febra este tratata intr-o unitate spitaliceasca, cu personal pregatit. Persoanele care ating temperatura corpului de 40,5 sau 41 de grade, sau a caror temperature se mentine la aceasta valoare mai mult de 48 de ore, trebuie duse de urgent la spital, pentru ca aceste valori pot cauza chiar decesul.



Surse foto: iStock