Cele mai bune pastile pentru migrene puternice

Cuprins
- Analgezice pentru dureri de cap
- Opioide pentru migrene
- Beta-blocante pentru dureri de cap
- Antidepresive pentru migrene
- Botulina pentru dureri de cap
- Sfaturi de care să ții cont când iei pastile pentru migrene
Durerile de cap sunt principalul motiv pentru vizita la cabinetul medical. Indiferent dacă au la bază cauze minore, cum ar fi congestia nazală, o alimentaţie necorespunzătoare, stresul, tensiunea arterială crescută sau depresia, durerile de cap, în special migrenele puternice, ar trebui să fie însoţite cât mai curând de un consult de specialitate.
Pastilele reprezintă prima variantă de tratament recomandată de medici pentru migrene și dureri de cap puternice. Multe dintre acestea sunt disponibile fără prescripție medicală, însă există şi câteva medicamente puternice, care necesită în prealabil un consult amănunţit.
Cele mai bune pastile pentru migrene
Migrenele sunt dureri de cap severe, caracterizate de obicei printr-o pulsație intensă într-o zonă a capului, acestea putând include sensibilitate la lumină, la zgomot sau tulburări vizuale, greață şi vărsături.
Pastile indicate pentru migrene uşoare
Analgezice pentru dureri de cap
Potrivit healthline.com,cele mai eficiente pastile pentru migrene care ameliorează durerea și reduc inflamația includ:
- acetaminofen
- acid acetilsalicilic (aspirina)
- diclofenac
- ibuprofen
- ketoprofen
Foarte multe medicamente eliberate fără prescripție medicală combină unul sau mai mulţi dintre aceşti compuşi cu o cantitate mică de cafeină, care poate ajuta la eliberarea mai rapidă şi mai eficientă a tensiunii şi durerii de cap, în special în cazul migrenelor ușoare.
Posibilele reacţii adverse ale administrării analgezicelor pe termen lung includ: atacul de cord și accidentul vascular cerebral, probleme ale rinichilor, ulcerul stomacal.
Opioide pentru migrene
Dacă durerea de cap nu răspunde la analgezice uşoare, vei putea obţine un tratament eficient pe bază de prescripţie medicală. Cel mai probabil, în urma discuţiei cu medicul, aceasta va recomanda opioidele, analgezice cu acţiune foarte puternică, eliberate exclusiv pe bază de reţetă. Opioidele cel mai frecvent administrate în cazul migrenelor puternice sunt:
- codeina
- morfina
- oxicodina
Pentru că opioidele prezintă un risc crescut de dependență, acestea sunt prescrise doar în cazuri extrem de severe şi pentru o perioadă scurtă.
Pastile indicate pentru migrene puternice
Dacă te confrunţi cu migrene puternice recurente, medicul ţi-ar putea prescrie medicamente preventive pentru a reduce frecvența și intensitatea acestora. Iată mai jos câteva exemple!
Beta-blocante pentru dureri de cap
Prescrise mai ales pentru gestionarea şi tensiunii arteriale crescute, beta-blocantele reduc efectele hormonilor de stres asupra inimii și vaselor de sânge și contribuie la prevenirea şi reducerea episoadelor de migrene puternice. Cele mai eficiente beta-blocante sunt:
- atenolol
- metroprolol
- nadolol
- propranolol
- timolol
Efectele secundare ale beta-blocantelor utilizate pe perioade îndelungate includ: ameţeli, greaţă, anxietate, uşoară insomnie sau depresie. Pentru orice schimbare de dispoziţie care apare în urma administrării beta-blocantelor, discută cu medicul!
Vezi cum scapi de migrenele severe acasă!
Antidepresive pentru migrene
Antidepresivele reglează nivelul de serotonină și pot reduce inflamația care cauzează migrenele. Antidepresivele cel mai frecvent folosite pentru a trata migrenele sunt:
- fluoxetina
- paroxetina
- nortriptilina
- imipramina
- paroxetina
- sertralina
- venlafaxina
- amitriptilina
Efectele secundare ale antidepresivelor includ, în cele mai multe cazuri, creșterea în greutate și scăderea libidoului.
Botulina pentru dureri de cap
Administrația Medicamentelor și Alimentelor din SUA (FDA) a aprobat injecţiile cu toxină botulinică de tip A ca tratament contra migrenelor. Acestea se administrează la un interval de aproximativ trei luni, până când frecvenţa şi intensitatea migrenelor vor scădea.
Sfaturi de care să ții cont când iei pastile pentru migrene
S-au demonstrat că eficacitatea pastilelor pentru migrene este maximă atunci când acestea sunt administrate conform instrucțiunilor. Înainte să începi un tratament pentru migrene, ține cont de următoarele:
- citește atent eticheta produsului și asigură-te că nu ești alergică la anumiți compuși;
- nu depăși doza recomandată, chiar dacă durerea persistă;
- consultă medicul înainte să iei orice medicament, în special aspirină sau ibupofren, dacă știi că ai afecțiuni renale, ale ficatului sau urmează să suporți o intervenție chirurgicală în curând.
Există multe pastile pentru migrene puternice disponibile în farmacii, dar îți recomandăm să ceri sfatul medicului înainte de a lua o decizie. Reține însă că stilul de viaţă sănătos, eliminarea stresului și odihna sunt cele mai eficiente măsuri pe care le poți lua pentru a preveni sau ameliora durerile de cap!



Surse foto: iStock