Guta - Simptome, diagnostic si tratament

Cuprins
- Cauzele gutei
- Simptomele gutei
- Diagnosticul de guta
- Stadiile gutei
- Tratamentul gutei
- Iata cele mai bune remedii naturale pentru guta!
Guta este o forma de artrita caracterizata prin episoade dureroase secundare inflamatiei articulatiilor. Boala este caracterizata prin durere, edem, roseata si inflamatie precum si prin impotenta functionala a articulatiei. Boala este mai frecventa la sexul masculin.
Cauzele gutei
Principala cauza a gutei este excesul de acid uric din sange, insa nu toate persoanele care au hiperuricemie fac si guta.
Cand nivelul acidului uric are valori foarte mari, acesta poate forma cristale de urat care se depun apoi la nivelul articulatiior. Alte cauze ce pot determina guta sunt:
- Obezitatea;
- Consumul excesiv de alcool;
- Hipertensiune arterial;
- Medicamente diuretice;
- Aspirina;
- Tuberculostatice - medicamentele impotriva tuberculozei;
- Leucemii, limfoame;
- Rude de gradul I care au boala;
- Boala renala cronica;
- Hipotiroidismul;
- Afectiuni genetice care determina un nivel crescut al acidului uric.
Simptomele gutei
Din cauza nivelului crescut de acid uric din sange, mici cristale de urat se depoziteaza in diferite regiuni ale corpului, in special la nivelul articulatiilor. Guta prezinta urmatoarele simptome:
- cresterea temperaturii locale, durere, si sensibilitate crescuta la nivelul articulatiei (de cele mai multe ori la articulatia degetului mare de la picior, denumit si haluce).
- durere nocturna intense;
- disconfort care se intensifica pe parcursul noptii, ca apoi sa cedeze in intensitate pe parcursul urmatoarelor 2-7 zile ;
- prurit tegumentar (mancarime a pielii) si exfolierea pielii aparuta dupa remitarea atacului de guta.
Alte simptome, pot include:
- culoare rosie a tegumentului in regiunea articulatiei afectate, asemanatoare unei infectii tegumentare locale ;
- febra;
- limitarea miscarilor normale a articulatiei;
Diagnosticul de guta
Este necesar un consult medical de specialitate atunci cand apar urmatoarele simptome: durere severa, rapid instalata, la nivelul unei articulatii inflamate, cu tegumente calde si rosiatice.
Durerile artticulare intense sunt date si de alte afectiuni articulare, de aceea un prim test ar fi aflarea valorilor acidului uric in sange. Singura metoda prin care se obtine diagnosticul de certitudine in guta, este aspiratia de lichid articular (artrocenteza), test care poate identifica cristalele de acid uric de la acest nivel.
Diagnosticul gutei in stadiile tardive, se poate realiza prin radiografierea extremitatilor (maini si picioare). Aceasta metoda nu este utila in stadiile incipiente ale gutei, cand nu exista modificari radiologice articulare.
Urmatorii specialisti pot diagnostica si trata guta:
- Medicul reumatolog;
- Medicul ortoped;
- Medicul de medicina interna;
- Medicul de familie.
Stadiile gutei
Guta apare dupa ani de zile in care persoana prezinta niveluri serice crescute de acid uric, timp in care cristalele de acid uric se depun la nivelul articulatiilor si tesuturilor adiacente. Un atac de guta debuteaza deseori pe parcursul noptii, cand durerea articulara moderata incepe sa se intensifice.
Guta evolueaza in 4 stadii:
Stadiul 1: cresterea acidului uric in sange, aceasta stare este de obicei asimptomatica;
Stadiul 2: cristalele de acid uric incep sa se acumuleze la nivelul lichidului articular, degetul mare de la picior este locul de electie al atacului de guta. Apare un raspuns inflamator generalizat al organismului - atacul gutos. Odata cu terminarea atacului gutos, simptomele dispar, dar pot reapareain general la 2 ani dupa atac.
Stadiul 3: Apar atacuri frecvente, care s-au inmultit in ultima perioada, apar de asemenea si intensificari ale simptomelor articulare, care devin mult mai severe si dureaza de asemenea mai mult.
Stadiul 4: guta cronica
Tratamentul gutei
Scopul tratamentului este de a folosi medicamente care atenueaza simptomele si care elimina cauzele bolii. Tratamentul specific pentru guta depinde de stadiul bolii, pentru ca tratamentul atacului de guta este diferit de profilaxia recidivelor.
Pentru diminuarea durerii se administreaza antiinflamatoare nesteroidiene(AINS) precum ibuprofen. Pentru prevenirea atacurilor recurente de guta se pot administra anumite medicamente care scad concentratia acidului uric in sange; mai sunt recomandate: scaderea in greutate, exercitiul fizic, evitarea dietelor bogate in carne, evitarea consumului de alcool.
Medicul specialist va evalua starea generala de sanatate a pacientului si va stabili tratamentul corespunzator fiecarui caz in parte. Evitarea unor factori precum consumul de alcool, dieta necorespunzatoare, sedentarismul si obezitatea, pot scade riscul aparitiei gutei si a recidivelor atacurilor acesteia.
In cazul pacientilor cu guta care nu au simptome, dar au niveluri crescute de acid uric in sange, nu necesita tratament specific. Trebuie retinut insa ca pacientii cu acid uric extrem de crescut in sange trebuie investigati pentru a identifica eventualele leziuni renale sau articulare. Nivelul acidului uric trebuie monitorizat de medicul de familie pana la revenirea la normal a concentratiei acestuia.
Daca guta nu este tratata cu succes, sau daca pacientul nu respecta tratamentul, boala se poate agrava. Daca acesti noduli devin durerosi, produc deformarea articulara si tratametul medicamentos nu reuseste micsorarea lor este recomandat tratamentul chirurgical de corectare.
Guta este o boala invalidanta daca nu este tratata corect. Nu poate fi prevenita deoarace nu se cunosc in totalitate cauzele ei.
Iata cele mai bune remedii naturale pentru guta!
Otet de mere
Otetul de mereu este folosit frecvent in tratarea durerilor de cap si a stomacului. Se pare ca acesta mai are efecte miraculoase si in cazul artritei. Acidul din otet ajuta la reducerea durerii acute. Pentru a creste si reactiile antiinflamatorii ale organismului, poti sa il consumi cu miere. Un amestec format dintr-o lingurita de otet si un pahar de apa consumat de doua ori pe zi poate face minuni.
Bicarbonat de sodiu
Un factor decisiv ce contribuie la formarea gutei este o crestere semnificativa a nivelului de acid uric in organism. Bicarbonatul de sodiu ajuta la scaderea cantitatii de acid, reducand, de asemenea, si durerea. Amesteca jumatate de lingurita de bicarbonat cu un pahar de apa si bea acest amestec de patru ori pe zi, timp de doua saptamani.
Suc de lamaie
Pentru a scapa de durerea provocata de guta, este esential sa neutralizam surplusul de acid uric din sange. Acest lucru se poate face foarte rapid cu o lamaie proaspata si cu bicarbonat de sodiu. Pe langa sucul de lamaie, consuma alte fructe bogate in vitamina C pentru a-ti intari organismul.
Cirese
Ciresele pot fi foarte folositoare in tratarea gutei, datorita faptului ca sunt bogate in antioxidanti. De asemenea, acestea mai contin si alti compusi care reduc inflamatia. Ciresele trebuie mancate in special dimineata, iar numarul acestora trebuie sa fie de aproximativ 15-20. Daca nu esti un fan inrait al acestor fructe, un pahar de suc de cirese zilnic poate fi o alternativa buna.
Banane
Si bananele se pot dovedi de folos in tratarea acestei afectiuni. Cantitatea mare de potasiu pe care aceste fructe delicioase o contin transforma acidul uric intr-un lichid ce este eliminat in mod natural. Mai mult, vitamina C este foarte eficienta in reducerea umflaturilor si a durerii.
Mere
A manca un mar pe zi poate fi un obicei foarte sanatos, mai ales daca ai guta. Specialistii chiar recomanda sa mancam un mar dupa fiecare masa. Daca nu iti place fructul, atunci incearca un pahar de suc la care mai poti adauga si morcovi.


