Tot ce trebuie sa stii despre secretiile vaginale

Tot ce trebuie sa stii despre secretiile vaginale
Raluca Cristea
Luni, 23.11.2009

Secretiile vaginale poarta denumirea medicala de leucoree. Leucoreea normala este formata din secretii ale glandelor de la nivelul genital si din celule descuamate din acest tract. Fiecare femeie are o secretie vaginala normala incepand cu perioada pubertatii si terminand la menopauza.

Secretiile vaginale pot fi fiziologice sau patologice. Desi majoritatea scurgerilor nu sunt determinate de BTS (boli cu transmitere sexuala) si nu necesita tratament, infectiile transmise pe cale sexuala pot avea acest simptom.

O scurgere normala este alba sau clara, de consistenta albusului de ou, fiind scurgeri inofensive care variaza in functie de ciclul menstrual.

Cauzele scurgerilor vaginale:

1.Neinfectioase
- fiziologice
- polipii cervicali
- corpii straini
- reactii alergice
- tumori maligne genitale (de exemplu, cancer de col, uter sau cancerul ovarian)

Tratament

In cazul retinerii de corpi straini, majoritatea pot fi indepartati manual, dar uneori pot fi foarte mici (materiale fibroase, bucati de prezervativ) care nu sunt vizibile si necesita lavaj. Se face o cura scurta cu antibiotice in cazul obiectelor care au stat destul de mult timp incat sa determine o infectie secundara.

In cazul polipilor, de cele mai multe ori este necesara extirparea lor.

In cazul reactiilor alergice trebuie gasita si indepartata cauza.


2.Boli infectioase non- BTS

- Vaginoza bacteriana - o infectie care nu se transmite pe cale sexuala, fiind cea mai comuna cauza a scurgerilor vaginale, in cazul femeilor active sexual care au concomitent o boala cu transmitere sexuala. Este cauzata de o infectie cu bacterii anaerobe si apare si se remite spontan.

- Infectia candidozica, care este determinata de o suprapopulare cu Candida albicans. Apare ca o scurgere alba, aparent inofensiva, asociata cu mancarimi si indispozitie.

Tratament

In cazul vaginozei bacteriene, se recomanda Metronidazol oral 400-500 mg pentru o saptamana, sau metronidazol topic gel 0.75% cu aplicatie nocturna 5 zile. Crema cu clindamicina este si ea recomandata, insa atentie, pentru ca poate deterioara prezervativele din latex. La pacientele care iau contraceptive orale, este necesara consultarea medicului inainte de inceperea tratamentului.

In cazul candidozei, se recomanda clotrimazol, aconazol, miconazol, sub forma de preparate vaginale. Tratamentul oral sau vaginal este folosit in functie de preferintele pacientei.

3.Boli infectioase cu transmitere sexuala
- Chlamydia trachomatis, care poate cauza o scurgere purulenta si abundenta, aparand uneori fara anumite simptome. Netratata, aceasta infectie duce la boala inflamatorie pelvina.

- Neisseria gonorhroeae, poate cauza o scurgere vaginala purulenta sau poate fi asimptomatica. Printre simptome apar si sangerarile intermenstruale. Si aceasta afectiune, daca este netratata, duce la boala inflamatorie pelvina.

- Trichomonas vaginalis, apare in special la femeile tinere si este gasita frecvent in asociere cu infectia cu N. Gonorrhoeae. Poate determina o scurgere galbuie, abundenta si spumoasa, asociata cu mancarimi, dureri abdominale si indispozitie. Multe paciente insa, sunt asimptomatice. Aceasta infectie poate duce si la o nastere prematura.

Tratament

Pacientele trebuie sa faca o investigatie completa, pentru a se depista si alte boli cu transmitere sexuala, iar partenerul, daca poate fi identificat, trebuie tratat si el de asemenea.

In cazul Chlamydia trachomatis, se recomanda doxiciclina 100 mg de 2 ori pe zi pentru 7 zile (contraindicata in sarcina).

Pentru Gonorrhoea se administreaza cefixim 400 mg in doza unica oral sau ceftriaxona 250 mg intramuscular, doza unica.

Trichomonas vaginalis se trateaza cu metronidazol 2 g oral in doza unica sau 400-500 mg de doua ori pe zi 5-7 zile.

4.Scurgerile fiziologice 

In timpul perioadei reproductive, fluctuatiile nivelului de estrogen si progesteron afecteaza calitatea si cantitatea mucusului cervical. Acest aspect este observat de femei printr-o modificare a scurgerilor. Initial, cand nivelul de estrogen este scazut, mucusul este gros si aderent. Cand nivelul estrogenului creste, mucusul devine progresiv mai clar, mai apos si mai putin aderent. Dupa ovulatie, aceste modificari ale mucusului devin si mai pregnante.

  Evaluarea

Medicul trebuie sa efectueze o anamneza completa a pacientei, sa afle istoricul sexual al acesteia, dar si detalii despre natura scurgerilor (daca exista modificari de durata, culoare, miros, consistenta), precum si simptome asociate (mancarimi, dureri abdominale, sangerari anormale, febra).
Medicul trebuie sa ia in considerare medicatia concomitenta ( antibiotice, corticosteroizi), tratamente folosite anterior dar si alte afectiuni, cum ar fi diabetul.

Simptomele care sugereaza o scurgere anormala sunt:

- scurgere in cantitate mai mare decat in mod normal;
- scurgere mai aderenta decat in mod normal;
- scurgere purulenta;
- scurgere de culoare verzuie, galbuie;
- scurgere mirositoare;
- scurgere asociata cu sangerare, mancarimi, arsuri, roseata sau alterarea starii generale.

Complicatii

Infectia vaginala simpla, netratata la timp, poate duce la raspandirea ei in tractul
reproductiv si poate determina o agravare, iar pe termen lung, infertilitatea.

Retinerea de corpi straini are potential de a dezvolta socul toxic.

Polipii cervicali pot fi inofensivi, insa pot si sa determine infertilitate daca sunt voluminosi.

Prognostic

Vaginoza bacteriana se vindeca in 70-80% din cazuri dupa respectarea medicatiei, dar adesea este recurenta. Candidoza are o rata de vindecare de 80-95%, in timp ce Trichomonas are o rata de vindecare de 95%.


Prevenire

Exista patru mari masuri de prevenire si anume: igiena personala corecta, spalarea fara utilizarea intravaginala a produselor cosmetice, evitarea lenjeriei sintetice si tratarea partenerilor sexuali.

Educatia sexuala si comunicarea in cuplu sunt foarte importante, pentru a evita BTS dar si pentru a trece mai usor peste problemele de acest gen impreuna cu partenerul.

Alte subiecte care te-ar putea interesa:
Afla totul despre conceptul bio-activ pentru ingrijirea intima
Nu lasa menopauza sa iti strice pofta de viata!
Tot ce trebuie sa stii despre cancerul de col uterin!

Subiecte de pe forum:
Tratament pentru cosuri
Anticonceptionalele
Secretii vaginale!
Articolul urmator »
Legume crucifere: ce sunt și de ce să le consumi
Legume crucifere: ce sunt și de ce să le consumi
Andreea Baluteanu | Marţi, 14.05.2024
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (234)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Siliciu: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Joi, 26.12.2024
gabriela(anonim) (anonim)
23 noiembrie 2010 18:06

buna am si eu o problema de 5 zile am niste scurgeri vaginale de culoare galbena cu un miros neplacut am urmat tratamentul cu crema vaginala lomexin si degeaba ce mai pot face,e vorba de o infectie?astept un raspuns neaparat

cris (anonim)
5 iunie 2010 20:08

foate bun acest articol!

grigorioana
19 martie 2010 13:01

felicitari mi-a placut articolul

ionela4ever (anonim)
28 decembrie 2009 20:08

Ai sanse sa ai copii draga Cosmina.Asta nu este o regula,insa trebuie sa mergi neaparat le un ginecolog foarte bun care sa-ti depisteze de ce recidiveaza aceste infectii.Sunt foarte multe cauze,poate folosesti des antibiotice sau de la partenerul tau daca el nu a urmat un tratament.Dupa ce faci un tratament pt o infectie lenjeria intima se dezinfecteaza sau se arunca.poop si multa sanatate

cosmina (anonim)
18 decembrie 2009 21:09

daca am ciclul neregulat shi deseori am shi infectii vaginale care le tratez dar reapar,,am sanse mai mici de a avea copii?

cata (anonim)
14 decembrie 2009 17:05

http://www.e-album.ro/membru.php?id=33497 ->aici ati putea gasi cea ce var interesa

crina (anonim)
2 decembrie 2009 19:07

buna..,am 17 ani,,,,de ceva timp am niste scurgeri albicioase omogene nu foarte abundente,si am impresia ca si dupa urinare apar aceste scurgeri care au un miros putin neplacut....ce ar putea fi?mi'e frica sa nu am vreo infectie,(am facut tratament trei luni de zile cu yasmin pentru k am ciclul neregulat..)

loredana (anonim)
1 decembrie 2009 09:09

felicitari !mi-e personal mi-a placut articolu foarte mult .Desi am o varsta nimeni n-a reusit sa-mi explice pe inteles fluctuatiile secretiei vaginale ...., de aici am inteles .....Adica m-am lamurit ...si zic eu ca este extraordinar daca reusiti sa interesati o categorie cat mai ampla de varsta .Felicitari inca o data !!!!

Ariela (anonim)
30 noiembrie 2009 10:10

imi place foarte mult articolul. Felicitari!

mihele marioara (anonim)
26 noiembrie 2009 08:08

Este extraordinar de bine ce faceti prin intermediul acestui articol informati femeile despre ceia ce ar trebui sa faca si riscurile la care se expun ,daca nu au o igena corespunzatoare,si daca nu dau atentie sporita acestui aspect.Dar cel mai important este pentru fetele tinere fiindca ,citind si informinduse la rindul lor pot lua atitudine.felicitari inca o data si doamne ajuta.

silvia conty (anonim)
25 noiembrie 2009 19:07

felicitari

ruby09
25 noiembrie 2009 10:10

va rog intrati.http://www.e-album.ro/membru.php?id=8198

diana (anonim)
24 noiembrie 2009 21:09

am si eu o problema si as vrea sa-mi raspundeti neaparat.Am ciclul neregulat am fos la un medic si mi-a zis ca nu este nici o problema mai nou i-mi vine in fiecare luna ceia ce inainte nu se intampla dar am o scurgere ciudata parca ar fi sangerari si nu stiu ce sa fac.Ar putea fi cancer de col uterin asa fara nici o alta sintoma? Va multumesc si as dori un raspuns neaparat

adriananico2007
25 noiembrie 2009 15:03

parerea mea diana este sa ceri parerea la un alt doctor,la mai multi daca este nevoie.Fa-ti un test papanicolau ca este foarte important.te pup si multa sanatate la toata lumea.Felicitari pentru articol!

diana (anonim)
24 noiembrie 2009 21:09

felicitari!

LELULA (anonim)
24 noiembrie 2009 20:08

foarte bun articolul,defapt tot ce e legat de sanatate sunt folositoare si binevenite,va multumesc mult de tot,multa sanatate intregii redactii.

alina lacatus (anonim)
24 noiembrie 2009 20:08

i_mi plac aceste articole pt ca sunt foarte folositoare,te ma_i documentezi nu?

onya (anonim)
24 noiembrie 2009 02:02

ruby09, mai lasa-ne cu publicitatea asta ca daca te prind te trag de par!

Ne găsești pe