Tumorile peniene - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Cuprins
- Care sunt cauzele tumorilor peniene?
- Care sunt tumorile peniene si cum se manifesta?
- Cum se pune dignosticul de cancer penian?
- Care este tratamentul pentru cancer penian?
Aceasta boala este caracteristica barbatilor cu varsta intre 40 si 70 de ani, dar mai poate aparea la copii si la cei cu circumcizie la nastere.
Care sunt cauzele tumorilor peniene?
Una din cauzele acestei boli este igiena defectuoasa. Persoanele necircumscrise care mentin o igiena locala stricta fac la fel de rar boala ca si persoanele circumscrise. In plus, un preput mai strans (fimoza) poate ascunde boala sau o poate favoriza.
Subnutritia pare a fi cauza pentru care persoanele din Africa fac mai des tumori peniene.
Infectiile virale sunt cele mai incriminate in aceasta boala; daca partenerul tau are cancer penian, sunt sanse de 7 ori mai mari ca si tu sa faci cancer de col uterin.
De asemenea exista si o serie de leziuni precanceroase (condilomatoza giganta, leucoplakia, melanomul penian) care sunt frecvent urmate de aparitia cancerului penian.
Care sunt tumorile peniene si cum se manifesta?
Leucoplakia este o tumora benigna a penisului care apare in general la diabetici si se manifesta printr-o ingrosare a pielii la nivelul meatului exern.
Balanita xerotica obliteranta este tot o tumora benigna a barbatului diabetic ce apare sub forma de placi albe la nivelul preputului, glandului, meatului uretral extern.
Condilomatoza giganta este o leziune vegetanta de origine virala. Eritroplazia Queyrat este considerata carcinom in situ. Leziunile apar ca placi catifelate rosietice la nivelul glandului. Boala Bowen este asemanatoare, cu diferenta ca placile se localizeaza pe corpul penisului. In cancerul penian apare o leziune nodulara in care se formeaza un crater ce sangeraza la inceput. In timp nodulul se dezvolta, devenind vegetant, se poate umfla si supura. Alte semne in cancerul penian sunt: cresterea in dimensiuni a ganglionilor inghinali, marirea de volum a capului penisului, durere la urinat si scurgere purulenta.
|
![]() |
Cum se pune dignosticul de cancer penian?
Diagnosticul de tumora se pune pe baza examenului clinic, la care medicul vede leziunea. Tipul de tumora si gradul sau de malignitate se pune dupa examenul anatomopatologic. Acesta presupune recoltarea unei probe de tesut din leziune si examinarea ei la microscop.
La analizele de laborator, in cancerul penian se poate observa cresterea leucocitelor. Alte analize care se mai pot face sunt: ecografia, CT abdominal (tomografie computerizata) sau scintigrama osoasa pentru a vedea daca exista metastaze.
Care este tratamentul pentru cancer penian?
Tratamentul chirurgical se face in functie de cat de extinsa este leziunea. Astfel se poate taia doar preputul, se poate face amputatie partiala sau totala de penis. Daca leziunea invadeaza structurile vecine, trebuiesc indepartate si acestea, operatia devenind extrem de mutilanta.
In tumorile mai mici, fara metastaze, se poate face si operatie cu laser. Sansele ca aceste tumori sa se refaca sunt insa mari.
Radioterapia se indica pentru tumorile mai mici de 3 cm, pentru cei care refuza operatia sau in tumorile care recidiveaza.Chimioterapia este de asemenea o alternativa de tratament in cancerul de penis. Aceasta se face fie local cu 5-fluororuracil, fie la nivelul intregului organism cu bleomicina, cisplatin sau vincristina.
Note de bibliografie:
1. "Urologie", V. Gheorghiu, C. Costache, V. Radu, 2002
2. Harrison - Principiile medicinei interne, vol 1+2, 14 edition, editia a II-a in limba romana, A. S. Fauci E. Braunwald K. J. Isselbacher J. D. Wilson J. B. Martin D. L. Kasper S. L. Hauser D. L.


