A murit Constanța Zmeu, marea doamnă a teatrului românesc

A murit Constanța Zmeu, marea doamnă a teatrului românesc
Alexandra Siromașenco
Luni, 13.01.2025

Constanța Zmeu, una dintre cele mai îndrăgite și respectate actrițe ale scenei băcăuane, s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani, pe data de 11 ianuarie.

Constanța Zmeu a lăsat în urmă o carieră strălucitoare, o moștenire artistică de necontestat și amintirea unei prezențe inegalabile, atât pe scenă, cât și în afara ei.

„Am fost speriată de-a binelea!”

Constanța Zmeu a pășit pe scena teatrului băcăuan la doar 21 de ani, după ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind colegă de promoție cu mari actori precum Ștefan Iordache, Sanda Țăranu și Irina Petrescu.

Profesor i-a fost renumitul Ion Cojar, despre care actrița își amintea cu drag într-un interviu mai vechi pentru „Deșteptarea”:

„Ca profesor, Ion Cojar era extraordinar, cu o metodă pedagogică personală, care ne-a făcut să conștientizăm și să scoatem la suprafață tot potențialul creativ pe care-l dețineam. Și tot lui Ion Cojar îi datorez și coafura pe care am avut-o apoi toată viața, pentru că el, într-o zi, la clasă, a cerut o lamă și mi-a tăiat breton: „așa ai să-ți porți părul de-acum!”.

constanta zmeu pe scena in timpul unui spectacol. imagine din arhiva teatrului bacovia

După absolvire, decizia de a fi repartizată la Bacău nu a fost una ușor de digerat pentru tânăra actriță.

„La început, am fost speriată de-a binelea și am izbucnit în plâns când am fost repartizată într-un oraș necunoscut mie, care nu prea ieșisem din București. Acolo m-am născut, acolo era mama, cum să plec în altă parte? Și aveam doar 21 de ani, o copilă încă.

Dar am venit în Bacău și m-am acomodat repede, descoperind, treptat, specificul și farmecul acestui loc, în care erau cartiere de case vechi, cu scări de lemn, iar oamenii erau binevoitori, ospitalieri.

Eram un grup de cinci absolvenți și am fost primiți cu multă căldură în teatru, ni s-au dat locuințe, aveam un salariu destul de bun, iar publicul m-a cucerit total. Receptiv, educat, elegant. Spectatorii veneau la teatru îmbrăcați ca pentru un eveniment, urmăreau cu atenție reprezentația, iar în pauze comentau ce văzuseră”, a mai spus ea.

Deși începutul a fost marcat de temeri și nesiguranțe, Constanța Zmeu a găsit în Bacău o a doua casă.

A debutat cu dreptul în spectacolul „A douăsprezecea noapte” după William Shakespeare, sub regia celebrului Vlad Mugur. Publicul băcăuan a primit-o cu brațele deschise, iar căldura și ospitalitatea oamenilor au făcut-o să se îndrăgostească de orașul care avea să îi devină casă pentru totdeauna.

O carieră impresionantă

Pe parcursul unei cariere de peste patru decenii, Constanța Zmeu a dat viață unor personaje de neuitat.

Printre cele mai apreciate roluri ale ei se numără Luise Miller în „Intrigă și iubire” de Friedrich Schiller, Viola din „A douăsprezecea noapte” de Shakespeare, Frosa din „Idolul și Ion Anapoda”, Miriamne din „Pogoară iarna”, Rebekka din „Rosmersholm”, Alice din „Play Strindberg”, și Mariane din „Tartuffe” de Molière.

fotografie de colectie cu constanta zmeu din arhiva teatrului bacovia

„Pasiunea pentru teatru era îngrozitor de mare. Eu și colegii mei mâncam teatru pe pâine. Atât de mult voiam să facem teatru că nu mai conta nimic, nici măcar leafa. Doar ne doream să fim pe scândura scenei”, declara actrița.

Unul dintre cele mai longevive spectacole în care a jucat Constanța Zmeu a fost „Intrigă şi iubire” de Schiller, cu peste 200 de reprezentaţii. Rolul Luisei Miller a fost de altfel și cel mai îndrăgit de către Constanța Zmeu.

„Oamenii stăteau în picioare și ne aplaudau. La final, doamnele își scoteau batistele și își ștergeau lacrimile. Atunci mi-am zis că am intrat unde trebuia, în adâncul sufletului omului”.

Viata lui Ștefan Iordache. Actorul a iubit aceeași femeie timp de 40 de ani, dar a plecat din viață cu regretul că nu a avut copii

„M-am îndrăgostit foarte tare”

Dincolo de scenă, Constanța Zmeu a fost o soție devotată și o mamă iubitoare.

Soțul ei, Voicu, i-a fost un sprijin necondiționat în carieră, înțelegând sacrificiile și cerințele unei profesii precum actoria.

constanta zmeu fotografie din 1982 din timpul unui spectacol imbracata cu haine de epoca

„Am avut mare noroc cu Voicu, de care m-am îndrăgostit foarte tare, el fiind și motivul pentru care am rămas în Bacău, pentru că aș fi putut pleca la București, la Naționalul clujean, unde am luat un concurs.

Dragul de Voicu m-a înțeles întotdeauna, mi-a respectat pasiunea pentru teatru, cerințele profesiei, nu a fost gelos, cum sunt alți bărbați, sau a avut delicatețea să nu-mi arate asta, pentru că nu voia să mă supere.

Am avut o căsătorie frumoasă, bazată pe multă dragoste, care a durat mai mult de cincizeci de ani, până la trista lui plecare dintre noi”, povestea actrița în urmă cu câțiva ani.

„Credință și iubire – asta e deviza mea”

Pentru Constanța Zmeu, teatrul a fost mai mult decât o profesie – a fost o chemare, o cale de a înțelege și de a ilustra complexitatea sufletului uman.

Actrița credea cu tărie că fiecare personaj, oricât de dificil, are un nucleu de umanitate ce merită explorat.

„Chiar și personajele scorțoase au ceva profund. Întotdeauna am încercat să găsesc firul care să mă ducă spre esența lor”, mărturisea ea.

În ultimii ani, Constanța Zmeu și-a dedicat timpul lecturii și reflecției, pasionată de scrierile lui Marcus Aurelius și Seneca și de poeziile lui Emil Botta.

„Credință și iubire – asta e deviza mea. Iubire de oameni, de artă, de viață”, spunea actrița.

constanta zmeu fotografie color cu parul blond tuns scurt

Plecarea Constanței Zmeu lasă un gol imens în cultura românească. Pe Facebook, conducerea Teatrului Municipal „Bacovia” a transmis un mesaj emoționant.

„Constanța Zmeu a fost mai mult decât o actriță. Plecarea sa lasă un gol imens în inimile noastre, în comunitatea culturală a Bacăului și în istoria teatrului. A fost pentru noi o lecție vie despre pasiunea pentru artă și îi mulțumim pentru tot!

Teatrul Municipal „Bacovia” îi va păstra vie memoria, iar publicul băcăuan, cel care a aplaudat-o de nenumărate ori, îi va duce mai departe spiritul. Drum lin printre stele, Constanța Zmeu! Sincere condoleanțe familiei!”.

Publicul băcăuan, care a admirat-o de-a lungul anilor, cu siguranță îi va păstra vie amintirea. Odihnă veșnică, Constanța Zmeu!

Surse foto: facebook

Surse articol: desteptareadesteptareafacebook

Tags: Vedete Romania

Articolul urmator »
Amalia împlinise recent 19 ani, dar a murit după două săptămâni de agonie. Și-a găsit sfârșitul după accidentul din Constanța, provocat de un șofer beat
Amalia împlinise recent 19 ani, dar a murit după două săptămâni de agonie. Și-a găsit sfârșitul după accidentul din Constanța, provocat de un șofer beat
Ramona Jurubita | Joi, 03.04.2025
Incepe quiz
Ce proverb te reprezinta?
Ce proverb te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe