Ce înseamnă Nirvana și cum îți afectează viața
Cuprins
Una dintre cele mai celebre formații rock ale tuturor timpurilor și-a inspirat denumirea după un concept aparținând religiilor orientale: poate fi ceva mai edificator despre importanța și universalitatea Nirvana decât acest fapt? Fie că ești adeptă a practicilor naturaliste (meditația, moralitatea) sau spirituale (credința în reincarnare) ale budismului, cu siguranță vrei să afli ce înseamnă Nirvana.
Jonglăm cu aceste filosofii complicate în rândurile de mai jos și îți spunem tot ce trebuie să știi despre acest concept atât de profund!
Ce este Nirvana?
Începem cu o veste proastă: în esența ei, Nirvana nu poate fi descrisă, poate fi doar cunoscută sau resimțită. Nici măcar Buddha nu a încercat să îi ofere o definiție strictă, iar marii maeștri sau guru care i-au urmat au împărtășit în mare aceeași atitudine.
O semnificație aparte o putem extrage însă din traducerea celor trei silabe din limba sanscrită (nir-va-na). Conform lingviștilor, cuvântul s-ar putea astfel traduce drept „a fi liber de rădăcinile încâlcite” sau „ a scăpa de pânza țesută”. În ambele ipostaze, vedem că „libertatea” este cel mai potrivit răspuns la întrebarea „ce înseamnă Nirvana”.
Alte voci aseamănă Nirvana cu contopirea cu energia infinită a Universului. Scăpăm astfel de cercul karmic și dobândim acea eliberare de tristețe, dar și de bucurie. Cu toate acestea, nu trebuie să înțelegem că cei care au atins Nirvana nu mai simt. Pur și simplu, ei nu mai resimt tentația de a căuta în exterior fericirea sau de a evita cu orice preț tristețea.
O altă semnificație a Nirvana poate fi legată de cuvântul „necondiționat”, cu care este descrisă adesea în textele antice. Cu alte cuvinte, starea de Nirvana nu are cauză, ci există, propriu-zis.
Ce înseamnă să atingi Nirvana?
Trebuie nuanțat că toți filosofii spun că la Nirvana nu se ajunge atât de ușor. Deși această stare este descrisă drept scopul ultim al vieții, Nirvana nu este o călătorie pentru o singură existență. De cele mai multe ori, trebuie să treci prin multiple vieți ca să o poți atinge.
Practic, să atingi starea de Nirvana înseamnă să scapi din ciclul neîntrerupt al nașterilor și al morților. Ai atins astfel scopul ultim al sufletului tău, acela de a se reîntoarce acasă și de a se contopi cu energia totală.
Să atingi Nirvana e practic o stare de pace profundă și de înțelepciune nesfârșită. E fericirea supremă, cea pe care ai obținut-o numai după ce ai renunțat să mai cauți bucurii trecătoare în jurul tău sau să scapi de supărări la rândul lor pasagere.
Acest tablou idilic cu siguranță ne înarmează cu tăria necesară pentru a încerca să înțelegem în continuare ce înseamnă Nirvana și cum o putem atinge!
Cum reușești acest lucru? Prin mindfulness. Meditația conștientă îți permite să observi stările prin care treci, nu să te lași afectată de ele. Vei înțelege ce anume le-a cauzat, dar nu vei mai fi dependentă de bucuria lor, nici nu vei mai căuta să scapi de tristețea pe care ți-o provoacă. Devenind observatoare conștientă a acestor sentimente, practic nu vei mai fi „sclava” lor, ci vei dobândi libertatea.
Ce înseamnă stare de Nirvana?
Starea de Nirvana e scopul ultim al existențelor tale neîntrerupte, rațiunea pentru care adepții budismului consideră că ne reîncarnăm. Unii filosofi o descriu drept cel mai plăcut loc în care te poți afla, deși Buddha a insistat că Nirvana nu este un loc, ci o stare.
Tot budiștii subliniază că există două tipuri de Nirvana. Una dintre ele este cea pe care o poți atinge acum, în timpul acestei vieți, și care presupune eliberarea de suferință și de tentația de a descoperi peste tot plăcerea.
Cea de-a doua Nirvana este cea perpetuă, cea la care vei ajunge după moarte. Viața în care ai descoperit Nirvana este ultima pentru tine, starea sublimă spulberând cercul repetitiv al morților și renașterilor în care ești captivă, conform filosofiei budiste.
Legile budiste
Acum că am aflat ce înseamnă Nirvana, să descoperim și care sunt legile budiste a căror respectare ne poate aduce mai aproape de această stare mult-dorită.
Răspunsul este că…nu există legi budiste. Filosofia orientală rareori crede în obligativitate, deși sunt cinci precepte considerate cel mai important sistem de moralitate pentru adepții budismului. Aceste precepte au fost comparate cu drepturile omului, cu cele 10 porunci ale creștinismului sau cu codul etic al confucianismului.
Iată despre e ce vorba:
- abținerea de la uciderea oricărei ființei vii: aici sunt incluse atât animalele, dar și insectele. Virtuțile necesare sunt bunătatea și compasiunea, iar dreptul asociat, cel la viață.
- abținerea de la furt se referă inclusiv la fraudă și uz de fals. Virtuțile asociate sunt generozitatea și renunțarea, iar dreptul, cel la proprietate.
- abținerea de la orice fel de comportament sexual greșit. Aici, budiștii se referă la responsabilitate sexuală și angajamente luate pe termen lung. Virtuțile de care faci uz sunt mulțumirea și respectul față de loialitate, iar dreptul, la fidelitate în mariaj.
- să te abții de la a minți. Budiștii condamnă aici și jignirea, dar și bârfa care ne place uneori atât de tare. În ceea ce privește virtuțile asociate, amintim onestitatea, iar la drept, dreptul la demnitatea umană.
- abținerea de la folosirea substanțelor intoxicante (alcool, tutun, droguri, șamd). Mindfulness-ul și responsabilitatea sunt folosite aici, iar dreptul inspirat de acest precept, cel la siguranță și securitate.
Să aflăm ce înseamnă Nirvana e practic unul dintre scopurile existenței noastre. Sperăm că informațiile de mai sus ți-au stârnit setea de cunoaștere și că vei continua misiunea de a afla mai mult, ținându-ne părtași la călătoria ta.
Vezi și care sunt cele mai bune tehnici de meditație pentru începători, dar și ce este meditația mindfulness.
Surse foto: iStock