Cum e corect: a crea sau a creea?

Cuprins
O dilemă actuală și care pare să nu-și găsească rezolvarea printre vorbitorii de limba română este cum e corect: ”a crea” sau ”a creea”? E nevoie de acel „e” suplimentar sau prima variantă este cea corectă?
Află răspunsul mai jos!
A crea sau a creea/Ea crează sau ea creează?
Verbul „a crea” dă mari bătăi de cap, însă soluția pentru a nu mai stâlci acest cuvânt este extrem de simplă. Iată cum este prezentat acest verb în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române:
Prin urmare, răspunsul la întrebarea „Cum e corect – a crea sau a creea?” este: „a crea”, NU „a creea” sau, mai rău, „a creia”.
Rețineți că verbul „a crea” este un verb de conjugarea I, care are terminația în –a, nu în –ea. Vă puteți da seama de acest lucru foarte simplu, respectiv despărțindu-l în silabe: cre-a.
Pentru a evita erorile de conjugare, comparați verbul „a crea” cu „a lucra”. Tăiați „a”-ul din coadă și rămâneți astfel cu rădăcina: „cre-”, respectiv „lucr-”. Apoi adăugați pur și simplu terminațiile prezentului corespunzătoare verbului „a lucra”.
A crea DEX
Puteți verifica simplu și rapid variantele corecte și conjugările chiar pe dexonline.ro. După ce căutați verbul, aveți un tab intitulat "Conjugări" unde puteți verifica formele corecte.
Concret:
eu lucr-ez/eu cre-ez … noi lucr-ăm/noi cre-ăm
tu lucr-ezi/tu cre-ezi… voi lucr-ați/voi cre-ați
el (ea) lucr-ează/el (ea) cre-ează … ei (ele) lucr-ează/ei (ele) cre-ează
În plus de asta, putem aplica regula și la substantivul ”creare”:
lucr-are(lucrare)....cre-are(creare)
Simplu, nu-i așa? Aceeași metodă se aplică și în cazul verbului „a agrea” – eu agre-ez, noi agre-ăm, tu agre-ezi, voi agre-ați, el (ea) agre-ează, ei (ele) agre-ează.
Vom crea sau creea: care este varianta corecta
Iată cum se conjugă corect verbul „a crea” la diferite moduri și timpuri:
A crea imperativ
Verbul a crea, la modul imperativ, îl vom scrie "tu creează" sau "voi creați". Imperativul îl vom utiliza atunci când dăm o poruncă sau transmitem o interdicție.
Iată și alte câteva exemple:
Creează-ți un cont de Facebook.
Eu creez un precedent prin această acțiune.
Tu creezi o operă de artă.
N-aș fi creat o astfel de polemică.
Voi creați multe probleme.
Noi creăm articole originale.
A crea sinonim
În funcție de contextul dat, pot exista mai multe sinonime pentru verbul a crea: a întemeia, a produce, a înființa; a organiza.
Cum ți s-a părut lecția de astăzi? Ai reținut varianta corectă dintre „a crea” și a „creea”? Scrie-ne în secțiunea de comentarii ce alte dileme gramaticale ai!
Află și cum e corect: a filtra sau a flirta sau înșeală sau înșală?


