Alexandru Repan s-a născut pe 26 februarie 1940 în București, dintr-un tată profesor de lucru manual și o mamă casnică, care au făcut multe eforturi pentru ca el să crească frumos și să aibă parte de o educație exemplară. Mici burghezi amândoi, părinții său iubeau teatrul și l-au dus de multe ori pe unicul lor fiu la spectacole, insuflându-i dragostea pentru scenă încă de la o vârstă fragedă.
„Am 78 de ani de viață și 79 de ani de teatru. Când mama era însărcinată cu mine s-a dus la biserică și s-a rugat la Dumnezeu să fiu băiat, să fiu frumos și să mă fac actor. Prima dorință i s-a împlinit, aș putea spune, fără falsă modestie, că nu am fost urâțel și, după 60 de ani de jucat în teatru și în film, aș putea spune că sunt și actor", a declarat actorul, într-un interviu pentru Life.ro.
Sursa foto: Imgur
Prima oară a urcat pe scenă când era elev în clasa a V-a, într-o piesă de I.L. Caragiale. Un an mai târziu făcea deja prima regie pentru Scrisoarea a III-a a lui Eminescu, iar la vârsta de 15 ani știa pe de rost multe roluri ale unor piese celebre ale vremii. La vârsta de doar 16 ani a fost admis la Facultatea de Istorie, pe care a absolvit-o în anul 1961. Pasiunea pentru film și-a descoperit-o datorită unui prieten, a cărui mamă era patroana unui cinematograf din Capitală.
A fost admis din prima la Institutul de Teatru, iar în anul 1968, pe când recita un poem la TV, a fost remarcat de dramaturgul Eugen Lovinescu, pe atunci directorul teatrului „Nottara", care i-a propus să joace un rol. Acela a fost un moment important din cariera lui și a început seria interpretărilor celebre, care nu vor fi uitate niciodată de iubitorii scenei românești.
Pe marele ecran a debutat în anul 1962, cu filmul „Vacanța la mare".
„M-am născut în război, cu un an înainte de a intra România în război cu Uniunea Sovietică. Prima copilărie am avut-o în anii cumpliţi de după război, cu sărăcia, cu seceta din Moldova, instaurarea, încet-încet, a comunismului. (...) Viaţa este un lucru, un dar pe care ni-l face Dumnezeu şi pe care trebuie să-l apreciem ca pe un dar foarte preţios. Mi-aş fi dorit să joc Cyrano de Bergerac. Nu se mai poate acum, pentru că e prea costisitor să se pună în scenă o asemenea piesă. Mi-aş fi dorit să joc Iago, dar acum nu mai am vârsta lui Iago. Nici caracterul lui, dar... Când eşti tânăr îţi închipui că eşti mult mai bun decât eşti. Că poţi mai mult decât poţi. Este o calitate, dar şi un defect al tinereţii. Încrederea mare se poate transforma în aroganţă. E bine să te uiţi în stânga şi-n dreapta ta când eşti tânăr şi să-i vezi pe cei care au jucat teatru înaintea ta", declara el pentru jurnalul.ro în anul 2015.
Sursa foto: Imgur
Maestrul a interpretat foarte multe personaje istorice în perioada comunistă și a împrumutat vocea sa cu un timbru grav și inconfundabil unor personaje cunoscute din spectacole radiofonice, dar a făcut parte și din distribuțiile unor filme de succes ale acelei perioade, dintre care amintim „Lumini și umbre" (1981-1982), „Hanul dintre dealuri" (1988) sau „Rochia albă de dantelă" (1989), se arată pe site-ul Nottara.ro.
"Eram potrivit. Filmele istorice m-au mai scăpat de filmele poliţiste sau de versurile patriotice pentru că în filmele istorice trebuia să am plete şi barbă. Am avut chiar şi o adeverinţă. Îmi pare rău că am pierdut-o. De port-barbă. Dacă nu, te prindeau pe stradă, te duceau la frizer să te bărbierească. Trebuia să o am la mine mai abitir ca buletinul de identitate pentru că altfel... Aşa se justifică", a declarat el, pentru DCNews.ro.
Sursa foto: Facebook
Citește și: Ce nu știa nimeni despre Marian Râlea, talentatul actor și Magicianul iubit al unei generații întregi
A avut peste 30 de roluri în filme cunoscute, însă marele maestru mărturisește că teatrul a fost și va rămâne pentru totdeauna unica sa iubire. După anul 1989 a mai jucat în foarte puține producții cinematografice și s-a dedicat cu devotament teatrului românesc. Din anul 1990 a început să predea actoria la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie, ce și-a schimbat ulterior denumirea în Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale.
„Da, teatrul rămâne prima și ultima mea pasiune. Îmi place mai mult teatrul decât filmul, reușitele mele artistice sunt mai mult în teatru decât în film, sunt mai mulțumit de cariera mea de actor de teatru decât aceea de actor de film, așa că nu duc foarte tare dorul filmului. Nu spun că aș refuza dacă mi s-ar oferi un rol mai interesant, am câteva rolișoare mici, îl joc din nou pe Iuliu Maniu tot în regia lui Mărgineanu", a declarat actorul, într-un interviu pentru Life.ro.
Sursa foto: Nottara.ro
Citește și: Cine este Dan Chișu? Persoană publică sau actor?
Alexandru și Simona Repan (53 de ani) sunt unul dintre cele mai discrete cupluri de actori de la noi și de-a lungul anilor și-au ținut viața personală departe de lumina reflectoarelor. Nu multă lume știe că maestrul și-a cucerit soția pe când ea avea doar șapte ani, după ce l-a văzut jucând într-o piesă de teatru.
„Juca în spectacolul 'Craii de curtea veche', probabil că știți, era un one-man-show pe care îl făcea cu mare succes. Prietena mea m-a trecut prin culise în sală. În culise l-am văzut, își lega lavaliera. Era o lavalieră mov, și-acum o țin minte. Și a început să țipe la Ileana, că 'de ce a adus copilul ăsta, care n-o să înțeleagă nimic din spectacol și oricum o să facă gălăgie!'. Am fost foarte revoltată la momentul acela, cum adică credea el că eu nu o să înțeleg nimic din spectacol? Am intrat în sală, evident că nu am înțeles nimic din spectacol, dar am stat cuminte pentru că îmi era frică de vocea aia care tunase înainte.
La plecare, mergeam spre casă, și acum țin minte, eram în stația tramvaiului 2 de la Gara de Nord. Era seară și ploua și am întrebat-o pe Ileana dacă e însurat. Ea mi-a zis că nu și am spus că trebuie să fie foarte inteligent. Nici acum nu țin minte, nu pot să înțeleg ce a fost în capul meu de copil de 7 ani, ce conexiuni am făcut eu între inteligența domnului Repan și celibatul dumnealui de la vremea aceea. Acum este tatăl băieților mei, lucru pentru care îi mulțumesc. Pentru asta și pentru o parte din ce sunt eu acum", a povestit ea, în cadrul unul eveniment ce a avut loc la Muzeul Literaturii Române, în anul 2018.
Soții Repan au împreună doi băieți, pe nume Alexandru și Mateiu Dimitri. Fiii marelui actor nu au urmat calea artistică, ambii studiind la Viena Dreptul și respectiv Științele Politice. Actorul i-a susținut în alegerea meseriilor și nu a încercat să îi influențeze într-un fel sau altul în privința carierelor.
„Nu, nici nu i-am îndemnat, nici nu le-am sugerat, i-am lăsat pe ei singuri să decidă. Deși cred că cel mic îmi seamănă foarte mult are talent, am tăcut și l-am lăsat pe el să aleagă. Iar când a auzit cât câștigă un actor azi, a spus că nu-l interesează. El e născut în economia de piață", a declarat artistul, pentru Life.ro.
Sursa foto: Imgur
Citește și: Viața lui Alain Delon: lucruri neștiute despre marele actor
Este în serviciul teatrului românesc de peste cinci decenii și a fost distins cu numeroase premii și decorat, în anul 2002, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Cavaler, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba scenei. Privind retrospectiv, maestrul mărturisește că îi privește cu admirație pe actorii din generația nouă și se simte mândru că lasă în urmă o moștenire artistică inestimabilă.
„Nu există generații, toți suntem actori tot timpul. Sunt mai mulți, mult mai mulți ca pe vremuri și pentru că sunt atâția, par mai puțin buni. Acum ies câte 200 de actori pe an din toate școlile particulare și de stat din România. Pe vremea mea ieșeau vreo 10-15 actori și gata. Acum ies cu zecile, cu sutele, în teatre nu mai sunt locuri și se descurcă și ei cum pot. Nu mai au vizibilitatea pe care o aveam noi atunci, dar, referindu-mă la trupa tânără a teatrului Nottara de azi, este o trupă excelentă. Cine poate nu oase roade, ci roluri. Problema cu ratarea este foarte complicată pentru că actorul nu se ratează prin voia lui ci prin voia teatrului. Nu el părăsește teatrul, ci teatrul îl părăsește pe el. Și atunci, poți să stai până la pensie să iei o leafă, dar asta nu înseamnă că ești actor profesionist. Asta se întâmplă pentru că sunt foarte mulți, dar cei care reușesc sunt foarte buni, la fel ca noi", a mai spus artistul.
Sursa foto: Imgur