Ce dimensiune de pat să alegi pentru camera ta

Ce dimensiune de pat să alegi pentru camera ta

Redactor Andreea Baluteanu

Imaginează-ți un pat din lemn masiv, confortabil și încăpător, demn de o regină. Care e sentimentul pe care ți-l evocă? Lux, rafinament, odihnă desăvârșită? Mergi mai departe pe firul fanteziei și plasează acum mental această piesă de mobilier sofisticată într-un dormitor mic, în care să ocupe dominant tot spațiul. Nu e așa că acum emoțiile au devenit conflictuale? Simți că nu mai poți să respiri și cu siguranță nu te gândești să adormi?

Am apelat la aceste exemple pentru a-ți demonstra încă de la început cât de important este să alegi dimensiunea corectă a patului pentru dormitor. Îți oferim toate detaliile în rândurile de mai jos, pentru ca alegerea ta să fie una corectă!

Înălțime versus lățime versus lungime: cum te raportezi

Înainte de a ne fi informat temeinic, trebuie să recunoaștem că pentru noi, dimensiunile din descrierea paturilor erau simple cifre fără importanță prea mare. Dar cum am învățat să facem distincția între diversele valori, îți oferim și ție o porție din „iluminarea” noastră.

pat single intr-o camera cu ferestre si comoda alturi

Începem cu lungimea. Aici, specialiștii consideră că valoarea standard este de 200 de cm. Pentru persoanele a căror înălțime depășește 180 cm, sau pentru cei care au un somn agitat, experții recomandă și paturi de 220 de cm lungime.

Dacă tot am adus vorba despre înălțime, să vedem ce alegi atunci când îți cumperi patul. Dacă înălțimea favorită a cumpărătorilor este de 35-45 de cm, seniorii sau persoanele cu probleme de mobilitate pot opta pentru paturi mai înalte, de circa 50-70 cm.

Cât privește lățimea, am strâns pentru tine toate informațiile edificatoare în rândurile de mai jos!

Ce tip de pat se potrivește camerei sau apartamentului tău

E clar că o vilă încăpătoare va găzdui un tip de pat diferit decât o cameră de student. Ca să înțelegi mai bine deosebirile, am catalogat mai jos tipurile pat și îți sugerăm cea mai practică și mai potrivită amplasare a lor.

Paturi single

Evident, paturile single sunt recomandate în camera copiilor sau a adolescenților, dar și a persoanelor care trăiesc singure. Dimensiunea acestora e în general cuprinsă între 80 și 120 cm lățime.

Pat single 80 X 200cm

În teorie, aceste tipuri de paturi sunt recomandate în camera copiilor sau la cămin, dar și pentru persoanele care nu au probleme cu somnul. Ca să economisești spațiu, poți așeza o cutie de depozitare sub pat.

Pat single 90 X 200cm

Această dimensiune de pat single e considerată standard, fiind potrivită atât pentru copii, dar și pentru adulți. Se pretează de asemenea pensiunilor sau camerelor de oaspeți.

Pat single 120 X 200cm

Vrei să ai parte de confort deplin? Alege acest pat single de dimensiuni regale. Acoperă-l cu perne, având însă grijă să îl adăpostești într-un dormitor încăpător ca să nu consumi tot spațiul disponibil.

Pat single/dublu

140 X 200 CM

Supranumit și patul francez, acest obiect de mobilier răspunde la mai multe dileme. Pe de o parte, poate fi un pat dublu minunat pentru studenți sau familii tinere, dar și pentru frații care dorm împreună. Pe de altă parte, servește de minune persoanelor care dorm singure și vor loc berechet sau caută spațiu și pentru animalele de companie.

Paturile duble

Paturile duble, specifice pentru cupluri sau pentru copiii ce dorm alături, sunt împărțite la rândul lor în mai multe categorii în funcție de dimensiuni, de la 160 la 200 cm, acestea din urmă fiind însă rare.

DUBLU 160 X 200 CM

E un pat dublu standard ideal pentru dormitoarele mici, pentru hoteluri sau pensiuni. E însă apreciat și de cuplurile tinere care nu au nevoie de mult spațiu.

DUBLU 180 X 200 CM

Dacă îți place să dormi în brațele iubitului, dar ai nevoie și de spațiu ca să te desfășori în somn, optează pentru această dimensiune de pat. Se pretează dormitoarelor mai mari, hotelurilor și pensiunilor de lux.

DUBLU 200 X 200 CM

Rar întâlnite, așa cum am spus, aceste paturi pot reprezenta culmea confortului în materie. Ține însă cont că revendică spații mari, deschise, pentru a nu acapara tot locul.

În ceea ce privește materialul, îți recomandăm paturile din lemn masiv. Departe de a fi greoaie, acestea sunt rezistente și îți vor sta alături pentru mult timp.

Nu numai tipul de pat contează: alte sfaturi pentru amenajarea dormitorului

Poți avea patul tău suflet pereche, dar dacă nu ești atentă la alte aspecte primordiale în amenajarea unui dormitor, vei constata curând că nu e de ajuns. Iată pe ce să te concentrezi!

pat mare in dormtor luminos cu plante

Amplasează corect patul!

Chiar și cel mai potrivit pat îți va da de furcă dacă e așezat în apropierea imediată a unei ferestre, de exemplu, tulburându-ți ritmul circadian. Asigură-te de asemenea că ai acces la pat din ambele părți, mai ales dacă nu dormi singură.

Investește într-o saltea de calitate!

Degeaba e patul bun, dacă salteaua e deplorabilă. Alege o saltea de calitate, care să ofere susținere pentru coloană și mușchii spatelui și vei avea parte de un somn odihnitor și regenerator. Prelungește-i rezistența optând și pentru o protecție de saltea.

Dă atenție și pernei!

O pernă anatomică, cu spumă de memorie, se va mula perfect pe forma corpului tău și va permite mușchilor gâtului și capului să se relaxeze, momind visele cele dulci să îți țină companie. Sub nicio formă nu te odihni noaptea pe perne decorative.

Vopsește camera în culori deschise și luminoase.

Nu ai nevoie de accente de roșu sau portocaliu în dormitor; rezervă-le mai degrabă biroului. Albul, rozul pudrat, verdele fistic, bleu-ul sunt idei geniale pentru dormitor. Poți condimenta spațiul cu nuanțe tari prin cuvertura de pe pat sau fotoliu sau prin draperii.

Evită piesele de mobilier robuste.

Mai ales când e vorba de dulapuri, o astfel de greșeală se poate dovedi fatală. Un obiect de mobilier greoi, fără spațiu de depozitare inteligent, care mai e și colorat într-o nuanță închisă, va absorbi tot spațiul liber din camera ta. Dimpotrivă, dulapurile încorporate sunt ideale.

Luminozitate, întuneric și aer curat

Ziua, camera e musai să fie scăldată în lumină, iar seara în întuneric total. În acest sens, perdelele, draperiile și jaluzelele joacă un rol esențial. Pe de altă parte, apelează la un sistem de filtrare a aerului, la umidificatoare sau plasează plante în cameră ca să ai parte de aer curat. Menține temperatura în cameră sub 19 grade, valoare considerată de oamenii de știință ideală pentru o odihnă reconfortantă: te poate ajuta chiar să slăbești, spun cercetătorii australieni.

Petrecem o treime din viață în dormitor, așa că ce motiv mai bun pentru a investi în patul perfect? Ține cont de recomandările noastre și reușita e sigură.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
De ce sa speli, de acum înainte, căpșunele în apă cu sare
De ce sa speli, de acum înainte, căpșunele în apă cu sare
Ce fel de camera ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de camera ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.