Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii

Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii

Redactor Raluca Margean

Plantele de interior sunt vulnerabile la îngrijirea necorespunzătoare și este necesar să le oferi condiții de mediu potrivite pentru a crește sănătoase și puternice. Îngălbenirea frunzelor poate apărea în orice moment al anului din mai multe motive și este important să identifici cauza și să înlături cât mai repede problema. Cu puțină atenție și câteva cunoștințe esențiale despre îngrijirea plantelor, poți avea o mică grădină interioară înfloritoare. Vom vorbi în acest articol de ce se îngălbenesc frunzele plantelor de apartament și ce trebuie să faci în acest caz!

De ce se îngălbenesc frunzele plantelor de apartament?

Plantele de apartament reprezintă o oportunitate excelentă de a te reconecta cu natura și de a avea în casă o oază de verdeață, care îți îmbunătățește starea de spirit și îți oferă energie pozitivă. Însă, atunci când plantelor tale nu le merge bine, nu sunt suficient de hidratate, le lipsesc nutrienții sau au fost infestate cu diverși dăunători, trebuie să identifici și să îndepărtezi rapid problema.

De exemplu, îngălbenirea frunzelor în zonele dintre vene indică de obicei deficiența de mangan, fier sau magneziu. Deficiența de fier afectează mai întâi frunzele cele mai tinere, în timp ce simptomele deficienței de mangan și magneziu tind să înceapă la frunzele mai bătrâne.

O îngălbenire generală a unei plante poate însemna că rădăcinile sale nu mai au loc să se extindă (ghiveciul este prea mic) sau planta ta se află în stadiile incipiente ale unei deficiențe de îngrășământ. Vom detalia mai jos cele mai frecvente motive de îngălbenirea frunzelor și soluțiile potrivite pentru fiecare tip de problemă.

Îngălbenirea frunzelor de prea multă apă și drenaj insuficient

Îngrijirea excesivă este una dintre principalele cauze ale morții plantelor de apartament. Mulți proprietari noi de plante își udă din greșeală plantele prea mult și prea des, iar atunci când plantele sunt udate în exces, ele prezintă simptome care arată ca o deshidratare. Acest lucru înseamnă că frunzele lor devin galbene și se ofilesc complet.

Pentru a vedea dacă frunzele au nevoie de apă, poți efectua un test de atingere pe frunze și pe sol. Dacă frunzele și solul sunt moi, atunci plantele au prea multă apă și este timpul să începi controlul daunelor de urgență. Dacă planta ta nu este într-un ghiveci cu drenaj adecvat, găsește un ghiveci de teracotă cu o gaură pe fund. Teracota absoarbe în mod natural excesul de apă, în timp ce orificiul de drenaj elimină și apa suplimentară.

Pentru a evita udarea excesivă a plantelor de interior, nu uda plantele până când primii 2-3 centimetri de sol nu sunt uscați. De asemenea, ar trebui să cauți instrucțiuni de udare pentru specia ta de plantă, deoarece diferite tipuri preferă condiții diferite.

Plantelor neudate suficient li se îngălbenesc frunzele

La fel cum supraîngrijirea poate duce la îngălbenirea și veștejirea plantelor, la fel și neglijarea. Îți poți da seama dacă plantele nu sunt udate suficient dacă frunzele se simt uscate și sfărâmicioase la atingere.

Reînvierea plantelor este posibilă, cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai ușor de adus înapoi. Soluția este să umpli un vas cu apă distilată la temperatura camerei și să scufunzi partea de jos a plantei până când nu mai sunt bule. Scoate apoi planta și las-o să se scurgă complet în chiuvetă și apoi pune-o înapoi în ghiveciul său cu drenaj. Verifică planta în fiecare săptămână și ud-o ținând cont de regula cu cei 2-3 cm de sol uscați.

Îngălbenirea frunzelor poate fi cauzată de o deficiență vitală de nutrienți

Plantă în ghiveci ofilită
Sursa foto: iStock.com

Apa nu este singurul lucru de care au nevoie plantele de apartament, ci și de nutrienți sub formă de îngrășământ. Îngrășămintele conțin un raport de azot, fosfor și potasiu suficient pentru a asigura întreținerea plantelor. Dacă nu le oferi îngrășământ sau utilizezi un raport greșit pentru specia ta de plante, frunzele plantei devin palide și florile cad.

Soluția este să fertilizezi planta cu proporția corectă de nutrienți. Poți folosi îngrășământ lichid diluat cu apă atunci când uzi plantele și apoi îngrășământ granular stropit în sol.

Atenție, însă! Prea mult îngrășământ poate provoca stricăciuni plantei, inclusiv îngălbenirea frunzelor.

Ca să-ți dai seama dacă ai pus prea mult îngrășământ, verifică dacă există o crustă subțire pe suprafața solului și dacă frunzele inferioare încep să se ofilească. Încet, degradarea se va răspândi în sus, dacă nu iei măsuri imediate.

Pentru a rezolva o problemă de suprafertilizare, poți schimba solul replantând plantele sau le poți înmuia în apă pentru a elimina excesul de nutrienți.

Frunzele plantelor se pot îngălbeni din cauza temperaturii necorespunzătoare

Plasarea plantelor în apropierea unei anumite ferestre, calorifere, orificii de ventilație sau alt loc cu potențiale curenți de aer poate provoca cloroză, adică îngălbenirea frunzelor. Chiar dacă îți menții casa la o temperatură moderată pe tot parcursul anului, aceste locuri sunt supuse rafalelor reci sau calde și dăunează plantelor, de aceea este important să te asiguri că îți protejezi corespunzător planta.  

Prea mult sau prea puțin soare poate fi de vină pentru frunzele îngălbenite

Nicio plantă nu poate prospera fără lumina soarelui, însă dacă nu-i oferi cantitatea potrivită de lumină solară, planta poate suferi și frunzele se pot îngălbeni.

În general, o fereastră orientată spre vest sau est este cea mai bună pentru creșterea plantelor, deoarece aceste ferestre primesc cea mai bună lumină naturală pe tot parcursul zilei. Ferestrele orientate spre sud sunt și ele luminoase, dar lumina poate fi prea intensă pentru multe plante de apartament.

În afară de alegerea locației potrivite, ar trebui să verifici și dacă ceva din afara ferestrei blochează lumina zilei. Clădirile înalte, copacii, tufișurile și alte obstacole exterioare pot filtra soarele natural, ceea ce înseamnă că plantele nu primesc suficientă lumină.

Unele plante au nevoie de mai multă lumină, însă altele se mulțumesc cu o lumină parțială a soarelui. Este esențial să te interesezi despre specia ta de plantă și să-i oferi cantitatea potrivită de lumină pentru a evita îngălbenirea frunzelor.

Ghivecele prea mici dăunează plantei și duc la îngălbenirea frunzelor

Dacă ți-ai îngrijit bine plantele de-a lungul anului, acestea vor crește și, în mod natural își vor depăși ghivecele. Însă, dacă rădăcinile plantei devin prea mari pentru ghiveciul său, frunzele sale vor începe să îngălbenească.

Vestea bună este că poți rezolva această problemă foarte ușor, oferind plantei tale un ghiveci mai mare și puțin pământ proaspăt. Ud-o bine și fertilizeaz-o în funcție de nevoile sale și vei avea în continuare o plantă sănătoasă. Este posibil, totuși, ca planta să sufere inițial un șoc minor de transplant, dar dacă ai replantat-o corect, își va reveni rapid.

Îngălbenirea frunzelor poate fi cauzată de infecții virale

Atunci când plantele sunt slăbite din cauza iluminării necorespunzătoare, a udării, a nutriției sau a condițiilor de mediu, ele sunt mai susceptibile la boli. Cloroza este unul dintre cele mai vizibile semne că virușii au pus stăpânire pe plante și va apărea în linii, pete sau modele rotunjite.

Ciupercile, bacteriile și dăunătorii sunt toți purtători de boli comune, cum ar fi putregaiul rădăcinilor, mucegaiul pudră, cancrele tulpinii și boala Botrytis (mucegaiul cenușiu), iar tratarea acestor infecții necesită diferite soluții.

Tulpină de plantă cu multe insecte verzi
Sursa foto: Pexels.com

Insectele precum afidele sau coșnițele sug nutrienții prin seva plantelor, cauzând îngălbenirea frunzelor și moartea plantei în final. Cu cât o infestare este lăsată mai mult timp netratată, cu atât se agravează și apar simptome fizice mai grave.

Tehnicile de îngrijire variază în funcție de boala în cauză, însă replantarea, aplicarea fungicidelor sau pesticidelor și schimbarea condițiilor și locațiilor plantelor de apartament sunt întotdeauna primii pași. De asemenea, ar trebui să pui întotdeauna în carantină plantele afectate departe de cele care încă par sănătoase, deoarece acești dăunători sunt contagioși.

Poți clăti plantele într-o baie sau o chiuvetă pentru a spăla majoritatea insectelor, dar ar trebui să treci și peste frunzele infectate cu un tampon de vată înmuiat în alcool, ulei vegetal generic sau ulei de neem.

Acești pași pot fi de folos, dar nu există nicio garanție că infestarea nu va reveni.

Îmbătrânirea plantei este o cauză a îngălbenirii frunzelor

Îmbătrânirea și moartea sunt o parte naturală a vieții atât pentru oameni și animale, cât și pentru plante. Când plantele mature au o culoare galbenă-maro și se desprind de tulpină, nu înseamnă întotdeauna că este o problemă de sănătate. Dacă nu observi alte simptome care să-ți afecteze plantele, este posibil să fie vorba de îmbătrânirea plantei.

În încheiere, îngălbenirea frunzelor plantelor de apartament poate apărea din mai multe motive. Identificarea cauzei subiacente a acestei probleme și luarea de măsuri corective pot ajuta la restabilirea sănătății plantelor și la prevenirea recidivei. Asigură-te că oferi suficientă apă, lumină și nutrienți plantelor tale și monitorizează starea lor de sănătate în mod regulat. În plus, consultarea unui specialist în plante sau a unui grădinar experimentat îți poate oferi îndrumare suplimentară în gestionarea și menținerea sănătății plantelor de apartament.

Flori și plante de apartament ușor de întreținut

Surse foto: Pexels.com, iStock.com

Surse articol: Housedigest.com

Articolul urmator
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Unde îți vei întâlni dragostea în această toamnă?
Incepe quiz
Unde îți vei întâlni dragostea în această toamnă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.