Cum răcorești aerul din cameră fără să dai drumul la aerul condiționat

Cum răcorești aerul din cameră fără să dai drumul la aerul condiționat

Ramona Jurubita

Vremea caniculară ne dă tuturor bătăi de cap și ne-ar fi de folos câteva ponturi care ne pot ajuta să ne simțim mai bine vara aceasta. Aerul condiționat nu este pe placul tuturor, așa că venim în ajutorul celor ce preferă alte metode de a lupta cu temperaturile ridicate!

Vrei să afli cum poți avea o locuință răcoroasă, dar fără să pui în funcțiune aerul condiționat? Este suficient să ai voință și să improvizezi cu resursele care îți sunt la îndemână. Poate ai realizat că un astfel de aparat îți mărește prețul facturii la curent sau îți face ochii să lăcrimeze, dându-ți, în același timp, dureri de cap sau de spate. Spune adio ochilor roșii, nasului înfundat și migrenelor supărătoare! Iată cele mai eficiente și ieftine metode prin care poți răcori o casă întreagă:

Femeie care stă lângă un ventilator, încercând să se răcorească.

1. Folosește ventilatorul

Nu te grăbi să spui că este o metodă banală pe care o știi de când lumea și pământul, fiindcă nu este vorba despre clasica utilizare a ventilatorului. Există posibilitatea să scoți aerul fierbinte din cameră și să îl tragi pe cel proaspăt și rece de afară (asta nu la orele după-amiezii, fiindcă va fi mai greu).

Ideal ar fi să ai o cameră care are ferestre opuse și două ventilatoare:

  1. Deschide larg geamurile
  2. Pune unul dintre ventilatoare pe pervazul uneia dintre ferestre, dar poziționează-l cu paletele spre exterior. Acesta va fi folosit pentru a scoate aerul cald din cameră.
  3. Pe al doilea va trebui să îl pui în partea opusă, dar orientat spre interior. Astfel, va trage aerul mai rece din exterior.
  4. Se creează astfel un curent încrucișat de temperaturi diferite și trebuie să le lași să funcționeze așa timp de 10 minute.
  5. După ce tot aerul cald a fost scos (nu durează mai mult de 10 minute), poți să le pui pe amândouă cu paletele spre interior. Așezate așa, ambele vor trage aerul mai rece spre locul în care vrei să te relaxezi.

Ventilator amplasat lângă fereastră și orientat spre exterior.

Nu ai o cameră cu ferestre opuse? Acest artificiu va fi în folosul tău și dacă pui ventilatoarele pe aceeași fereastră sau pe două geamuri aflate pe același perete. Secretul este să ții cont de poziționarea lor, unul spre interior și altul spre exterior. Dacă pervazul este mic și nu le poți așeza pe amândouă, te poți ajuta de un scaun sau de un corp de mobilă. Ventilatorul din interior va împinge aerul spre fereastră, iar cel aflat la „granița” cu exteriorul îl va trimite afară.

Nu uita că aerul cald se ridică, așa că ar fi bine să pui cât mai sus dispozitivul care produce rapid curenți. Acesta va răci mai întâi cea mai fierbinte zonă din cameră.

🃏 Pont: ca răcoarea să se instaleze mult mai repede, poți așeza un recipient plin de cuburi de gheață chiar în fața ventilatorului. Aici este nevoie să îl setezi pe funcția „oscilare”, ca să nu trimită curentul rece într-o singură direcție, ci să își schimbe constant poziția.

Ai cumva o lustră care are elice și o poți pune oricând în mișcare? Atunci nu ezita să o folosești! Este la fel de bună ca un dispozitiv care se așază pe podea. Fiind în centru, va dispersa curenții în mod egal. Pe jos nu ai cum să pui un ventilator în centru, fiindcă riști să te împiedici de el, dar dacă se află sus, nu vei avea nicio grijă!

Dormitor care are corp de iluminat cu ventilator.

Acest corp de iluminat cu palete de ventilație este cunoscut de toată lumea, având în vedere că poate fi folosit și de familiile care au copii. Nu este la fel de dăunător ca aerul condiționat, iar cei mici nu au cum să îl atingă și să se rănească.

Află și ce boli poți face de la aerul condiționat

2. Montează un sistem de ventilație pe tavan

Căldura va fi scoasă afară printr-o gaură de aerisire făcută în acoperiș. Aceasta este o metodă care se folosea des înainte să apară pe piață aparatele de aer condiționat.
Dacă ai avut deja un astfel de sistem, îl poți păstra, mai ales dacă încă dă randament. Nu ai avut, dar ți se pare mai accesibil? Poți opta cu încredere pentru achiziționarea lui!

3. Închide camerele care se încălzesc mai tare decât restul și acoperă ferestrele

Dacă ai locuința poziționată cu ferestrele spre sud, razele puternice ale soarelui de după-amiază vor crea o adevărată saună la tine în casă. Este indicat să pui jaluzele sau draperii de culoare închisă, care să nu permită căldurii să intre. În cazul în care trucul acesta nu funcționează așa cum ți-ai fi dorit, te poți adăposti în partea de nord a casei. Totuși, trebuie să ai grijă ca ușile și ferestrele încăperilor de pe partea de sud să fie închise, astfel încât temperatura crescută să nu treacă mai departe. Ca să te asiguri că nu se strecoară pe la tocul/pragul ușii, poți acoperi golul cu un prosop.

4. Schimbă toate becurile

Sursele de iluminat produc o căldură de nedescris, mai ales dacă sunt aprinse toate în același timp și pe o perioadă îndelungată. Becurile economice sunt alegerea perfectă pentru vară, așa că trebuie să te convingi, dacă nu ai făcut-o încă. Vei observa că facturile se vor diminua și te vei bucura oricum de o lumină mult mai bună.

Bec economic producător de lumină rece/albă.

5. Oprește electronicele și electrocasnicele producătoare de căldură

De ce să ții în priză electrocasnicele pe care nu le folosești constant? Așa este, frigiderul și congelatorul au nevoie de alimentare permanentă cu energie, dar celelalte nu. Ca să eviți încălzirea suplimentară a bucătăriei, de exemplu, ai putea alege să gătești pe terasă. Carnea și legumele sunt mai sănătoase când sunt preparate pe grătar. Nu vei mai aprinde flacăra aragazului sau a plitei, vei avea răcoare în casă și nu vei mai consuma prăjeli. Ca să folosim o vorbă din popor, „împuști mai mulți iepuri deodată”.

6. Ține ferestrele deschise pe timpul nopții

Ziua, aerul de afară devine greu de respirat, dar noaptea nu ai astfel de probleme. Temperaturile minime sunt perfecte și dacă ai plasă pentru țânțari la geam, îl poți lăsa deschis de seara până dimineața. Așa vei scăpa de căldura acumulată peste zi și o vei începe mult mai în forță pe următoarea. Tu faci asta deja? Dacă nu, poți încerca din această seară!

Canicula chiar nu ar trebui să te sperie, fie că ai sau nu un aparat de aer condiționat. Pentru rezultate eficiente, poți combina metodele enumerate mai sus și nu vei avea nicio grijă. Vara poate continua și tu vei rezista! ☀️

Descoperă: Top 5 bauturi racoritoare de vara

Surse foto: iStock, PexelsUnsplash

Surse articol: HomeimprovementThespruceRealhomes

Articolul urmator
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Ce fel de camera ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de camera ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.