Cum sa pastrezi ordinea si curatenia in casa mai mult timp

Cum sa pastrezi ordinea si curatenia in casa mai mult timp

Adelina Ion

Viata traita pe repede inainte este o expresie pe care o auzim frecvent. Ce inseamna ea? Inseamna, printre altele, ca mancam pe fuga, ne incheiem nasturii de la camasa in lift, citim doar in metrou, legatura cu prietenii o mai tinem doar prin intermediul like-urilor si al cate unui comentariu aruncate pe retelele de socializare. In rest, nu facem decat sa muncim. Multe dintre noi nu-si gasesc timp sa mearga nici macar o data pe luna la coafor, la cosmetica sau la manichiura. In tot acest haos cotidian, unde si-ar mai putea face loc gatitul sau curatenia in casa?

Stim cat iti este de greu cu toate pe cap, tocmai de aceea ne-am gandit sa-ti dam cateva sfaturi pentru a-ti mentine ordinea si curatenia in casa cat mai mult timp, astfel incat sa nu fii nevoita sa apelezi la firme specializate care ofera servicii destul de costisitoare sau sa aduci in casa menajere pe care nu le cunosti si de la care poti avea surprize neplacute.

Descopera, in randurile care urmeaza, cateva trucuri prin care poti mentine ordinea si curatenia in casa cat mai mult timp!

Foloseste pauzele pentru a face curatenie in casa

Navighezi pe internet, lucrezi la calculator sau doar privesti un film la televizor? Profita de pauza de reclame sau ia-ti singura o pauza de 10-15 minute in care, in afara faptului ca iti vei odihni ochii, iti vei putea aduce o contributie insemnata la curatenia in casa. Sterge praful de pe biblioteca sau de pe corpurile de iluminat, sorteaza hainele, separandu-le pe cele cu care te imbraci frecvent de cele pe care le imbraci doar cu anumite ocazii, strange hainele aruncate la intamplare prin casa si aranjeaza-le in dressing, aspira covorul din una din camere, da cu mopul in bucatarie sau in baie, schimba lenjeria patului sau spala vasele care s-au strans in chiuveta. Iti garantam ca niciuna dintre actiunile enumerate mai sus nu-ti va ocupa mai mult de un sfert de ora.

Cum pastram curatenia in casa daca avem un animal de companie

Daca ai un animal de companie, mai mult ca sigur blana acestuia iti da batai de cap. Sterge-ti zilnic companionul cu un prosop din microfibre sau foloseste o perie speciala pentru curatatul blanii, pentru a reduce cantitatea de fire de par care ramane pe covor sau pe tapiterie. Si pentru ca tot suntem la capitolul tapiterie, trebuie sa stii ca cea cu model ascunde mai bine praful si parul de animale decat cea fara model. Acest lucru este important atunci cand astepti oaspeti si nu ai suficient timp la dispozitie sa faci curatenie in casa.

Cum pastrezi curatenia in casa: baia

Sterge vasul de toaleta si chiuveta din baie cel putin o data pe zi. Este un gest minor, dar eficient, care te va ajuta sa nu pierzi foarte mult timp cu curatatul baii si sa te concentrezi mai mult pe curatenia in casa. Seara, cand intri in baie, inainte de a incepe sa te demachiezi, pulverizeaza o solutie de curatare in vasul de toaleta si in chiuveta. Las-o sa actioneze cat timp te demachiezi si clateste cu apa curata cele doua vase inainte sa intri la dus. Nu-ti va lua mai mult de doua-trei minute intreaga actiune.

Nu lasa niciodata sa ti se umple cosul de rufe, in asteptarea „zilei de spalat". Intinderea lor dupa ce le-ai scos din masina, pliatul si asezatul ordonat in dulapuri dupa ce s-au uscat iti vor consuma o gramada de timp. Spala la fiecare doua zile. Lucrurile care se aduna in doua zile pot fi intinse la uscat in cel mult cinci minute si in alte cinci-zece minute pot fi stranse si aranjate in dulapuri. Cele doua actiuni isi gasesc locul in pauza de reclame sau de calculator despre care iti povesteam la inceput.

 

Curatenia in casa incepe cu bucataria

Pentru a nu face prea mult gunoi atunci cand gatesti, acopera blatul de lucru si masa fie cu un placaj de dimensiuni mari, fie cu hartie cerata, iar aragazul cu folie de aluminiu. Astfel, resturile de legume sau sucul care se scurge din carne nu vor mai pata mobilierul. Cand ai terminat, aduna marginile hartiei si arunca resturile la gunoi. La final, sterge cu o carpa usor umeda blatul si masa. De asemenea, daca ai facut cafea si aceasta a dat in foc sau daca ai gatit si s-a scurs apa sau grasime pe aragaz, nu este nicio tragedie: vei putea inlatura folia de aluminiu dupa ce ai terminat, iar aragazul va fi perfect curat.

Totodata, iti recomandam sa asezi in fata chiuvetei un covor dintr-un material absorbant, de preferinta de bumbac, pentru a absorbi apa care se scurge inevitabil in timpul spalarii. Ulterior, acesta poate fi apoi aruncat in masina de spalat. Este util pentru a preveni alunecarea provocata de scurgerea apei pe gresie. Daca obisnuiesti sa tii produse de curatat in masca chiuvetei, trebuie sa ai grija cum le depozitezi. Acestea sunt foarte concentrate, astfel ca, in situatia in care curg accidental, pot deteriora suprafata pe care se varsa. De aceea, iti recomandam sa le depozitezi intr-o cutie de plastic.

Pentru ca tot suntem la bucatarie, sa nu uitam nici de frigider. Bicarbonatul de sodiu, otetul, cafeaua sau vanilia depozitate in diferite recipiente vor tine la distanta mirosul neplacut din frigider, iar tu nu va mai trebui sa pierzi o gramada de timp curatandu-l.

Mentine curatenia in casa prioritizand anumite zone

Acorda prioritate anumitor incaperi si zone din casa. In cazul in care vei avea oaspeti, cel mai probabil acestia nu vor deschide usile dulapurilor sa vada ca hainele tale, lenjeriile de pat sau prosoapele nu sunt perfect aliniate si nici nu se vor urca pe scaun sa observe ca deasupra bibliotecii praful nu este sters de cateva zile. Vor putea observa insa praful de pe rafturile la care le ajunge privirea, cel de pe masuta pe care le servesti cafeaua, scamele de pe covor sau faptul ca parchetul nu straluceste. Asa ca inainte de a face curatenie generala, ocupa-te de living si de aspectele pe care ti le-am semnalat. 

 

Dupa toate acestea, treci la baie. Pulverizeaza o solutie de curatare in vasul de toaleta, in chiuveta si in cada, las-o sa actioneze cat timp stergi oglinda, asigura-te ca ai prosoape curate si hartie igienica, iar cand toate acestea sunt puse la punct, mergi la bucatarie. Sterge aragazul, blatul de lucru si masa, spala vesela stransa in chiuveta, las-o cateva minute la scurs, apoi aranjeaz-o in dulapuri si curata rapid gresia cu mopul. Ocupa-te, in primul rand, de aspectele pe care ti le-am semnalat din cele trei incaperi. Cu siguranta nu-ti va lua mai mult de o ora si jumatate, maximum doua ore, in cazul in care locuinta ta dispune de o suprafata generoasa. Daca iti mai ramane timp, continua curatenia in casa oprindu-te si asupra aspectelor de detaliu.

Pastreaza ordinea si curatenia in casa renuntand la lucrurile nefolositoare

O data la cateva luni, fa un inventar al lucrurilor care nu-ti mai fac trebuinta, cum ar fi:

- haine sau pantofi care nu-ti mai plac sau sunt uzate;

- jucarii stricate sau pe care copiii tai nu le mai folosesc:

obiecte decorative invechite;

- aparatura electrocasnica depasita (de exemplu, vechiul epilator sau mixerul pe care nu-l mai folosesti de cand ti-ai cumparat blender);

- vesela, cani si pahare ciobite;

- sticle si borcane goale;

- facturi, chitante, instiintari sau cursuri vechi despre care stii ca nu iti mai trebuie.

Tine la indemana doi saci menajeri: pune intr-unul lucrurile pe care nu le mai folosesti de mult timp, dar pe care le poti da cuiva care are nevoie de ele, si in celalalt, obiectele pe care le vei arunca. Scapa de toate aceste lucruri inutile si vei reusi sa mentii mult mai usor curatenia in casa.

Tu ce metode folosesti pentru a mentine cat mai mult timp ordinea si curatenia in casa

Articolul urmator
Gura Leului: plantare și îngrijire
Gura Leului: plantare și îngrijire
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.